ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΡΙΖΟΜΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ

Η ΔΕΥΑΡΦ δεν έκανε αναλύσεις;

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας αναφέρει:

Με αίσθημα ευθύνης και βιώνοντας μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις της θητείας μου ως Δήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, απευθύνομαι στους κατοίκους των κοινοτήτων Στεφανοβικείου και Ριζομύλου παρουσιάζοντας την εξέλιξη του προβλήματος από την εμφάνιση του.
Η πρώτη ενημέρωση έγινε στη ΔΕΥΑΡΦ την Παρασκευή το απόγευμα 31/5/2024 από την Διεύθυνση Υγείας για εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις ότι συνδέονται με την ποιότητα του νερού. Η παραπάνω υπηρεσία προέβη άμεσα στη λήψη δειγμάτων και την αποστολή τους σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο. Δείγματα ελήφθησαν και από την Διεύθυνση Υγείας.
Σήμερα, 72 ώρες μετά, έχουμε την προφορική απάντηση και αναμένουμε και στις επόμενες ώρες και την γραπτή απάντηση από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ότι υπάρχει το μικρόβιο σαλμονέλα και το νερό είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση (παρά μόνο για τουαλέτα).
Επίσης, συνεχίζεται η διερεύνηση μέσω του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Υγείας για το πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα και έγιναν νέες δειγματοληψίες σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης της δεξαμενής και των γεωτρήσεων και χαρτογράφησης των κρουσμάτων στις δυο Κοινότητες.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση του δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή, καθώς κα το ξέπλυμα του περιφερειακού δικτύου.
Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί με συνεχόμενες αναλύσεις μέχρι τη λύση του προβλήματος.
Συνεχίζουν να ισχύουν οι ίδιες οδηγίες που δοθήκαν τις προηγούμενες ημέρες:

 • να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση ( πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής, καθώς και για χρήση ατομικής υγιεινής). Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.
 • Οι νοσούντες να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και βρέφη.
 • οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων, ποτών, γλυκών, άρτου, πάγου, κλπ, ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα του.
  Στις παραπάνω Κοινότητες θα διανέμεται εμφιαλωμένο νερό συνεχώς και θα υπάρχει υδροφόρα για τις υπόλοιπες χρήσεις.
 • Διευκρινίζεται ότι σε κανένα άλλο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταλληλόλητα του νερού.
  Ευχαριστώ τους γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων Στεφανοβικείου και Ριζομύλου, του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου, τους εθελοντές και όλους όσους συμβάλλουν στην προσπάθεια αποσυμφόρησης της κατάστασης. Όσοι έχουν συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας να επισκέπτονται τον γιατρό τους.
  Όλες αυτές τις ημέρες η σκέψη μου βρίσκεται στους συνδημότες μου και στις οικογένειες τους, στα βρέφη και στους μικρούς μαθητές για την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται από τα συμπτώματα της ασθένειας.
  Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση σε όλους από καρδιάς.
  Η συνεχής συνεργασία με όλους τους φορείς, τη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, τον ΕΟΔΔΥ, θα αναδείξει την αιτία του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση του.
Προηγούμενο άρθροΠρωταθλήτρια στην κωπηλασία η κόρη του Βολιώτη πρωταθλητή Βασίλη Λυκομήτρου
Επόμενο άρθροΚουρέτας: Yπάρχουν χρήματα από το ΠΕΠ για το Ογκολογικό Κέντρο – Η Θεσσαλία είναι όλη μια γροθιά