Δεσμεύσεις προς τη θετική κατεύθυνση για τους δασικούς χάρτες στη Μαγνησία
Το πολύπλοκο θέμα των δασικών χαρτών στον Νομό Μαγνησίας, συζήτησε σε προγραμματισμένη διαδικτυακή συνάντηση, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά.
Ο Βουλευτής έθεσε στον Υφυπουργό τα πολύπλοκα προβλήματα σχετικά με τους δασικούς χάρτες στον Νομό Μαγνησίας που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες, όσο και οι ιδιώτες επιστήμονες, τοπογράφοι, μηχανικοί, δασολόγοι, γεωπόνοι που εμπλέκονται με το θέμα.
Επεσήμανε την αγωνία των πολιτών, που περιμένουν να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία κατάθεσης αντιρρήσεων για τις ιδιοκτησίες τους, που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικές, χωρίς οι ίδιοι για διάφορους λόγους να λάβουν γνώση.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι η ανάρτηση του αναμορφωμένου Δασικού Χάρτη στην περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας θα γίνει στις 26.02.2021.
Οι πολίτες θα έχουν προθεσμία 105 ημερών να υποβάλλουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους ή αιτήματα προδήλων σφαλμάτων, η οποία παρατείνεται κατά 20 ημέρες για τους κατοικούντες στην αλλοδαπή, ενώ όσοι είχαν υποβάλλει σε πρότερο χρόνο οποιοδήποτε αίτημα αναμόρφωσης δεν χρειάζεται επανυποβολή.
Ο κ. Λιούπης επεσήμανε πως στον Νομό Μαγνησίας έχουμε περίπου 15.000 εκκρεμή αιτήματα αντιρρήσεων, πρόδηλα σφάλματα και αιτήματα αναμόρφωσης, ενώ οι δασικές υπηρεσίες οφείλουν να διαχειριστούν ακόμη 8.000 δικαστικές περιπτώσεις, που προκύπτουν από τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο.
Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα ο κ. Λιούπης ζήτησε τον ορισμό επαρκούς αριθμού Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) στον Νομό Μαγνησίας, την άμεση στελέχωσή τους, όπως και την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με εξειδικευμένο εποχιακό προσωπικό, για την άμεση διαχείριση των εκκρεμοτήτων, αλλά και των αιτημάτων, που θα προκύψουν μετά την ανάρτηση των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών.
Επίσης, συζητήθηκαν περιπτώσεις, που εκκρεμεί η ενσωμάτωση διοικητικών πράξεων υποθέσεων στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη, όπως κληροτεμαχίων από αναδασμό, που ακόμη εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις στην περιοχή του Βελεστίνου και του Αλμυρού, εκτάσεις, που εξαιρέθηκαν υπέρ των ιδιοκτητών και βοσκότοποι, αγροτεμάχια που έχουν πράξη χαρακτηρισμού ή καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια, που από λάθος συμπεριελήφθησαν ή δεν εξαιρέθηκαν από αναδασωτέες περιοχές στο Νότιο Πήλιο, τα προβλήματα στα Νησιά των Σποράδων, αποφάσεις αγροφυλακής, κοινοτικών και αγρονομικών συμβουλίων για την περιοχή του πρώην Δήμου Αισωνίας.
Τονίστηκε το έντονο πρόβλημα με τα πρώην καστανωτά στο Πήλιο και ιδιαίτερα στο Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου, στην περιοχή Πουρίου, που καλλιεργούνται κυρίως με μηλιές και για τα οποία έχουν υποβληθεί ελάχιστες αντιρρήσεις, όπως και για τις δηλώσεις πρόδηλου σφάλματος στα πυκνά καλλιεργήσιμα καστανωτά εντατικής μονοκαλλιέργειας στην περιοχή της Τσαγκαράδας – Μουρεσίου – Ξουριχτίου, που εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις.
Ο κ. Λιούπης επεσήμανε τα προβλήματα των Δασικών Χαρτών στα όρια των Οικισμών στο Πήλιο, ενώ μετέφερε το αίτημα των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών για τη νέα οριοθέτηση των Οικισμών στο Πήλιο, σε συνεννόηση με τις Δασικές Υπηρεσίες και την αναγκαία παράταση του κτηματολογίου.
Ο κ. Αμυράς ευχαρίστησε για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση τον κ. Λιούπη για τα θέματα που ανέκυψαν με τους δασικούς χάρτες στη Μαγνησία. Υπογράμμισε, ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος κατά του δασικού χάρτη, ακόμα και στην περίπτωση των κυρωμένων δασικών χαρτών.
Ενημέρωσε πως για την ενίσχυση ανθρωπίνου δυναμικού μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης 350 Δασολόγων, 200 Δασοπόνων και 150 Διοικητικών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών, στις αρμοδιότητες υλοποίησης έργων των οποίων κυρίαρχη θέση έχουν οι δασικοί χάρτες και η ολοκλήρωσή τους.
Επίσης, τόνισε πως έχει συσταθεί ομάδα επεξεργασίας ζητημάτων, αποτελούμενη από δασικούς και ειδικούς, εν είδει νομοπαρασκευαστικής, η οποία εξετάζει τροποποιήσεις και βελτιώσεις διατάξεων, καθώς και εισηγήσεις νέων, με σκοπό την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της εν γένει δασικής νομοθεσίας.
Τέλος, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε τον Βουλευτή για την επιδίωξη του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά, ώστε να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος να εξασφαλιστούν οι περιουσίες των παραγωγών και αγροτών, που σηκώνουν το βάρος της πρωτογενούς παραγωγής στην πατρίδα μας.