Σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη και Δ. Μακεδονία για τη φιλοξενία 6.000 φοιτητών με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, πριν εκπνεύσει το πρώτο εξάμηνο, η Aktor Group αναμένεται να υπογράψει τις συμβάσεις για το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσο και εκείνου της Θεσσαλίας.
Νίκος Ρουσάνογλου – Καθημερινή
Ωριμάζουν σταδιακά οι διαδικασίες για την υπογραφή των τεσσάρων κρίσιμων έργων ΣΔΙΤ, ύψους 575 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή και συντήρηση νέων φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη και Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε μεσούσης της πανδημίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, με την προκήρυξη των πρώτων τριών διαγωνισμών, ενώ πιο πρόσφατη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών 6.000 φοιτητών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, τα έργα των φοιτητικών εστιών θα συνοδεύονται και από άλλες υποδομές, όπως εργαστήρια και αμφιθέατρα, εκσυγχρονίζοντας συνολικά τις πανεπιστημιακές υποδομές.
Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι οι φοιτητές των πανεπιστημίων στις παραπάνω περιφέρειες δεν θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές στέγασης νωρίτερα από το 2028, καταδεικνύοντας και τη δυσκολία που υπάρχει στην ωρίμανση σύνθετων έργων ΣΔΙΤ, που απαιτούν πολύ χρόνο, τόσο για την τεχνική, όσο και για τη χρηματοοικονομική τους ωρίμανση, που είναι και το βασικό ζητούμενο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των τεσσάρων έργων διαμορφώνεται στα 575 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, πριν εκπνεύσει το πρώτο εξάμηνο, η Aktor Group αναμένεται να υπογράψει τις συμβάσεις για το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσο και εκείνου της Θεσσαλίας. Το έργο της Κρήτης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή 1.810 διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο, με συνολικά 2.710 κλίνες, καθώς και 1.026 διαμερισμάτων στο Ηράκλειο, με 2.136 κλίνες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση σε μία από τις περιοχές όπου η τουριστική κίνηση των τελευταίων ετών και η επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν δυσχεράνει σημαντικά την εύρεση ακινήτων για τους φοιτητές. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η σύμβαση αναμένει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οδεύοντας προς την τελική «ευθεία» των υπογραφών.

Φοιτητικές εστίες και από ιδιώτες
Το ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ύψους 116 εκατ. ευρώ και αφορά την αξιοποίηση και ανάπλαση του ακινήτου της παλιάς Βαμβακουργίας Βόλου, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, ενώ επιπλέον 13.655 τ.μ. προβλέπεται να αναπτυχθούν και σε έκταση στη Λαμία. Σε ό,τι αφορά το κτίριο του Βόλου, αποτελείται από δύο εκτάσεις 88,4 στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία Βόλου, εντός των οποίων βρίσκονται 20 υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 48.600 τ.μ. Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας ανάπλαση, καθώς εντός του ακινήτου θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με βάση τον σχεδιασμό, στο ακίνητο δια-τηρούνται συνολικά επτά υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 27.120 τ.μ. Ολα τα υπόλοιπα κτίσματα θα κατεδαφιστούν και θα αντικατασταθούν από νέα κτίρια επιφάνειας 56.400 τ.μ. Επίσης, προβλέπονται ελεύθεροι χώροι, που θα περιλαμβάνουν πράσινο, πλατείες, ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους και θέσεις στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 39.468 τ.μ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στη ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου.
Πριν από μερικές εβδομάδες, προχώρησε στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και το έργο ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία. Σε αυτή συμμετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Ακτωρ Παραχωρήσεις – Aktor, η Αβαξ και η κοινοπραξία Metlen-ΑΤΕΣΕ. Το κόστος υπολογίζεται σε 105,34 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή 750 φοιτητικών κατοικιών σε Πτολεμαΐδα (100), Φλώρινα (150), Καστοριά (150) και Κοζάνη (350). Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και νέο πολυδύναμο συνεδριακό κέντρο στην πανεπιστημιούπολης Κοζάνης.
Εν τω μεταξύ, παράταση έως τις 20 Μαρτίου (από τις 18 Φεβρουαρίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός) έλαβαν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών αναφορικά με το ΣΔΙΤ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το έργο των 107 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Aktor, Αβαξ και η κοινοπραξία Metlen – AΤΕΣΕ. Αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης κι ενός ερευνητικού κέντρου, ενώ εκτείνεται σε τρεις πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη προβλέπονται τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών, επιφάνειας 12.200 τ.μ. για 350 φοιτητές, ένας χώρος σίτισης 3.776 τ.μ. για 1.500 άτομα και 12 πανεπιστημιακές κατοικίες για τουλάχιστον τέσσερα άτομα εκάστη, συνολικής επιφάνειας 1.440 τ.μ. Στην Κομοτηνή έχουν χωροθετηθεί δύο ακόμα κτίρια φοιτητικών εστιών, επιφάνειας 9.667 τ.μ. για 350 φοιτητές, ένας χώρος σίτισης (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας για 28 άτομα και 24 πανεπιστημιακές κατοικίες επιφάνειας 2.880 τ.μ. Στην δε Ξάνθη θα κατασκευαστεί ένα ερευνητικό κέντρο Αριστείας 10.000 τ.μ.
Οπως προκύπτει στην πράξη, παρότι το εργαλείο των ΣΔΙΤ είναι χρήσιμο για τη χρηματοδότηση σειράς έργων, εντούτοις, η πολυπλοκότητα των σχετικών συμβάσεων και η τεχνική ωρίμανση που πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τον διαγωνισμό, προκαλεί καθυστερήσεις πολλών ετών, έως ότου υπάρξει αποτέλεσμα και ξεκινήσει η κατασκευή. Τα περισσότερα από τα έργα των φοιτητικών εστιών «τρέχουν» ήδη πέντε χρόνια, παρότι το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ισχυρό από την αρχή. Οταν λοιπόν απαιτούνται υποδομές σε σύντομο χρόνο, ενδεχομένως να είναι χρήσιμη μια διαφορετική προσέγγιση.
