ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Από 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας σε συνεδρίασή του στις 4 Μαρτίου 2021 αποφάνθηκε αρνητικά στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για μετατροπή του σε Πρότυπο ή Πειραματικό σχολείο, γιατί αυτό θα σήμαινε αποδοχή της κατάργησής του. Ως εκ τούτου δεν έκανε αίτηση. Παρ’ όλα αυτά προτάθηκε από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ Χ. Σταχτέα, για να λειτουργήσει ως Πειραματικό σχολείο.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας είναι κάθετα αντίθετος στη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό για τους εξής λόγους:

Στο Πειραματικό σχολείο εισάγονται μαθητές απ’ όλο το νομό μετά από αίτησή τους και κλήρωση. Αυτό συνεπάγεται ότι πολλά παιδιά που, σύμφωνα με την κατανομή που γίνεται κάθε χρόνο, θα φοιτούσαν στο 1ο Γυμνάσιο και στη συνέχεια στο 1ο Λύκειο Ν. Ιωνίας θα βρεθούν σε άλλο σχολείο μακρύτερα από την κατοικία τους. Γιατί, αναγκαστικά, η ανακατανομή των μαθητών πιθανό να επιφέρει πληρότητα και στα γειτονικά σχολεία.
Στο Πειραματικό σχολείο υπάρχει πειραματισμός και πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, μεθόδων διδασκαλίας και εκπαιδευτικού υλικού με συνεχή αξιολόγηση και αβέβαια αποτελέσματα.
Αναπόφευκτη συνέπεια θα έχουμε και στα Τμήματα Ένταξης με την αποδυνάμωση ή την κατάργηση της Ειδικής Αγωγής που καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής.
Οι καθηγητές που υπηρετούν στο σχολείο είναι πολύ πιθανόν να χάσουν τις οργανικές τους θέσεις, τις οποίες κατέλαβαν με διαφανείς διαδικασίες. Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες ανασφάλειας στους μαθητές λόγω της συχνής εναλλαγής καθηγητών.
Το σχολείο μας είναι το πρώτο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στον «προσφυγικό συνοικισμό» και υπηρετεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Με τη μετατροπή του σε Πειραματικό αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του, ουσιαστικά καταργείται το ιστορικό Γυμνάσιο της Ν. Ιωνίας κι αντικαθίσταται από ένα εντελώς διαφορετικό τύπο σχολείου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, για το καλό του σχολείου και των παιδιών μας, περιμένουμε να σταθείτε στο πλάι μας ως φυσικοί σύμμαχοι και να στηρίξετε την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τη φυσιογνωμία του υπάρχοντος σχολείου.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας0