Του Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου

Υπάρχουν δύο τρόποι όταν ένα θέμα δεν θέλεις να το λύσεις.
1 Αποφεύγεις να το «αγγίξεις».
2 Βγάζεις την «ουρά σου απ έξω» αλλά παράλληλα για να μην κατηγορηθείς στέλνεις έγγραφα σε άλλους «υπεύθυνους».
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχεται το θέμα στη δημοσιότητα γιατί είναι η εποχή της σποράς. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή δικαιούχοι δεν υπάρχουν όμως οι εκτάσεις σπέρνονται και μετά από μήνες δίνεται παράταση επί των ίδιων δικαιούχων των προηγούμενων ετών. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι αγρότες «σκοτώνονται» μεταξύ τους για το ποιοι θα καλλιεργήσουν αυτές τις εκτάσεις.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνήθως τα πρώτα παράπονα κατατίθενται στο Δήμο.
Ο Δήμος είναι ποιο κοντά στους αγρότες και είναι «εύκολος» στην είσπραξη αιτημάτων άσχετα αν στην ουσία δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί αυτών των εκτάσεων.
Δεύτερος αποδέκτης παραπόνων είναι η Περιφέρεια που έχει εμπλοκή. Όχι όμως ολοκληρωτική. Η Περιφέρεια μη έχοντας τη συνολική ευθύνη για τη διανομή αυτών των εκτάσεων στέλνει έγγραφα στο Υπουργείο ζητώντας οδηγίες.
Όλα αυτά γίνονται από το 2012 και μετά που ψηφίσθηκε ο Νόμος 4061.
Φαίνεται ότι στη χώρα μας χρειάζονται περισσότερα από 7 χρόνια προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοσθεί ένας Νόμος.
Με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου έφερα το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (αν και στο θέμα δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Δήμος). Έστειλα την εισηγητική απόφαση σε όλους τους «αρμόδιους». Ζητήσαμε ως Δήμος και καταφέραμε να συναντηθούμε με τον Υφυπουργό τότε για να του καταθέσουμε τις απόψεις μας. Τον επόμενη χρονιά βλέποντας και πάλι (κωλυσιεργία) ζητήσαμε και πετύχαμε ως Δήμος να συναντηθούμε με τον ίδιο τον Υπουργό (παρουσία του Υφυπουργού) με τον οποίο είχαμε συναρτηθεί την προηγούμενη χρονιά. Στη συνάντηση δέχθηκαν και πάλι τις προτάσεις μας να διανεμηθούν αυτές οι εκτάσεις «βάση του άρθρου 7 του Νόμου 4061/2012 σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» των παρακάρλιων χωριών.
Ξέρετε τι έγινε μετά απ όλα αυτά; Τίποτα !!!!!!!!!!
Ώσπου φτάσαμε σήμερα σε μια νέα καλλιεργητική χρονιά.
Και πάλι απ την αρχή.
Ένας από τους λόγους που ήμουν υποψήφιος στην Περιφέρεια ήταν επειδή τα προηγούμενα 17 που ήμουν στο Δήμο διαπίστωσα ότι πολλά σημαντικά θέματα για τον τόπο (και όχι μόνο) περνούν από την «Περιφέρεια». Αρκεί να «θέλει» να βοηθήσει στην λύση τους.
Σήμερα με την ιδιότητά μου (έστω και ως αναπληρωματικός Περιφερειακός Σύμβουλος) και επειδή χειρίσθηκα στο παρελθόν το θέμα αισθάνομαι την υποχρέωση να παρέμβω για μία ακόμη φορά επιτέλους να δοθεί μια δίκαιη λύση.
Για το εν λόγω θέμα υπάρχουν δύο πρόσφατα έγγραφα της Περιφέρειας:
1 Ένα έγγραφο από 17/9/ 2019 της υπηρεσίας «Αγροτικής Διεύθυνσης» της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Τροφίμων στο οποίο εκτός των άλλων λέει ότι η Περιφέρεια είχε προχωρήσει από 5/4/2019 σε ηλεκτρονική ανάρτηση προς παραχώρηση των εν λόγω εκτάσεων. Σχόλιο: Αυτό μάλλον πρέπει να το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι ή όσοι το «μάντεψαν» και κανείς από τους ενδιαφερόμενους αγρότες γιατί κάποιοι δεν φρόνησαν ως όφειλαν να ενημερώσουν. Τότε (5/4/2019) ήμουν ακόμη Πρόεδρος Δ.Σ. στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και χειριζόμουν το θέμα. Τέτοιο έγγραφο (περί υποβολής αιτήσεων) δεν ήρθε για να ενημερώσουμε τους παρακάρλιους αγρότες του Δήμου μας.
Συνεχίζει το έγγραφο λέγοντας ότι: Η διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων δεν προχώρησε γιατί… (προσπαθεί να αιτιολογήσει το λόγο). Τώρα το «ωραίο» όπως το γράφει αυτολεξεί: Στην σελίδα του ΥΠΑΑΤ παρόλο που δεν έγινε δημόσια ανακοίνωση της ανάρτησης υπάρχουν είδη κατατεθειμένες αιτήσεις ενδιαφερομένων φορέων και ιδιωτών.
Με λίγα λόγια κατέθεσαν κάποιοι ηλεκτρονικές αιτήσεις χωρίς να γίνει όπως το ίδιο έγγραφο λέει «δημόσια ανακοίνωση της ανάρτησης» δηλαδή χωρίς κανένας να ενημερωθεί. Ερώτημα: Αυτούς που κατέθεσαν αιτήσεις ποιος τους ενημέρωσε;
Γιατί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι παρακάρλιοι αγρότες (περίπου 300) δεν ενημερώθηκαν και φυσικά δεν υπέβαλαν αίτηση;
Στη συνέχεια με το εν λόγω έγγραφο η Υπηρεσία της Περιφέρειας ζητάει από το Υπουργείο να της «πει» τι να κάνει ζητώντας μάλιστα εκτός των άλλων να τους ενημερώσει (γράφει αυτολεξεί) τι θα γίνει με τις υποβληθείσες αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Αν δηλαδή θα ληφθούν υπόψη ή θα ακυρωθούν και θα ενημερωθούν να υποβάλλουν νέες.
2 Ένα έγγραφο από 15/10/ 2019 της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας προς το Υπουργείο που αναφέρει τα ίδια όπως το προηγούμενο έγγραφο της υπηρεσίας που προΐσταται.
Αντί η Περιφέρεια να ενημερώσει το Υπουργείο ότι η προηγούμενη διαδικασία με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις από 5/4/2019 είναι άκυρη για τους λόγους που ανέφερα ζητάει να της πει τι να κάνει.
Καλώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας να λάβει εισηγητική απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου (όπως έκανε είδη ο Δήμος Ρήγα Φεραίου) και από κοινού (Δήμος – Περιφέρεια) να στείλουν τις αποφάσεις στο Υπουργείο και αν χρειασθεί να πραγματοποιηθεί και σύσκεψη με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων Φορέων προκειμένου να δοθεί μία δίκαιη και οριστική λύση. Οι χειρισμοί στο θέμα έως σήμερα παραπέμπουν στο ρητό: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει».
