Η δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Χρήστο Μπουκώρο

Η διασφάλιση των συνθηκών παραγωγής και ανάπτυξης για τους αγρότες που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό» αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, κατά τη χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, στην Βουλή.

Ο Χρήστος Μπουκώρος με την επίκαιρη ερώτησή του μετέφερε στον αρμόδιο υπουργό τις ανησυχίες των αγροτών για τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στις καταβολές των επιδοτήσεων τους και κυρίως στο ζήτημα της καλής γεωργικής κατάστασης των γαιών και της απόδειξής της ως κριτήριο για την καταβολή ενίσχυσης, διότι μέσω της τηλεπισκόπησης της ερχόμενης Άνοιξης θα καταγραφεί η διάβρωση των εδαφών και τα ορύγματα που έχουν δημιουργηθεί.
Επίσης, έθεσε στον υπουργό και το ζήτημα της αποζημίωσης των εγγειών, που αφορά στις διαβρώσεις που έγιναν και απαιτούν κόπο και χρήμα από τους αγρότες για την αποκατάσταση των γαιών τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι είναι πάρα πολλοί οι αγρότες που εργάζονται με δικά τους μέσα, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εικόνα των κτημάτων τους, των οποίων η μορφολογία έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις λόγω των φερτών υλικών και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσαν στις περιοχές αυτές.
Μεταξύ άλλων, εξήρε την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία έδρασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο από την πρώτη στιγμή έσπευσε στο πλευρό των πληγέντων καλλιεργητών, καταβάλλοντας μάλιστα τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς σχεδόν ένα μήνα μετά την κακοκαιρία!
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι με την κατάθεση της συγκεκριμένης επίκαιρης ερώτησης του Χρήστου Μπουκώρου, του δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιήσει στον αγροτικό κόσμο, ότι πλέον οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών, από τον κυκλώνα «Ιανό», βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, χάρη στο ειδικό πλαίσιο που προτάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου και ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Υπουργός, κ. Μάκης Βορίδης, «Δεν υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα ανάλογης ταχύτητας στην καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς μας, ιδιαίτερα μετά από ένα τόσο δύσκολο, μεγάλο και εκτεταμένο καιρικό φαινόμενο, το οποίο οδήγησε σε αυτές τις μεγάλες καταστροφές».
Εν συνεχεία, ο υπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων και στις προϋποθέσεις λήψης τους- παράδοση μίας κατ’ ελάχιστον ποσότητας ανά στρέμμα, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, ποσότητας και ποιότητας – καθώς και για το αν θα μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταποκριθούν έστω στην ελάχιστη ποσότητα ή την οριζόμενη ποιότητα, μετά την καταστροφή που υπέστησαν, τόνισε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο με σειρά υπουργικών αποφάσεων όσο και από τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Πιο αναλυτικά, στην περίπτωση του βαμβακιού, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1178/27361/10-3-2015 Υπουργική Απόφαση, η απόδοση μπορεί να μειωθεί, εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας, όπως είναι το ακραίο καιρικό φαινόμενο και η καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του ρυζιού με την Υπουργική Απόφαση 1944/12-5-2015 και σε σχέση με αυτήν η 3421/2017. Τα ίδια αναφέρει και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1306/2013 στο άρθρο 2, σύμφωνα με τον οποίο αναγνωρίζονται ως ανωτέρα βία και εξαιρετικές περιστάσεις, μεταξύ άλλων η σοβαρή φυσική καταστροφή που προκαλεί σημαντική ζημία στην εκμετάλλευση.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, απαλλάσσεται ο παραγωγός από τις υποχρεώσεις αυτές, εφόσον κριθεί ότι συντρέχει ανωτέρα βία, η οποία ως ανωτέρα βία περιγράφεται αυτή η σοβαρή ζημία, αυτή η εκτεταμένη καταστροφή. Επομένως, «αδιαστίκτως, ενιαία και με σειρά υπουργικών αποφάσεων που ουσιαστικά επαναλαμβάνουν την ίδια διατύπωση αυτό το ζήτημα είναι ρυθμισμένο και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους καλλιεργητές» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μάκης Βορίδης.
Όσον αφορά στην αποζημίωση των εγγειών, του τεχνολογικού εξοπλισμού των πληγέντων καλλιεργητών και εν γένει την αποκατάσταση των αντικειμενικών συνθηκών παραγωγής, αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο ζήτημα το οποίο εξετάζει το υπουργείο. Πρόκειται για ένα ζήτημα με τεχνική πτυχή, καθώς υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις διάβρωσης από τα νερά, περιπτώσεις μετακίνησης φερτών υλικών και τα οποία επικάθισαν πάνω στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα για το αν η συγκεκριμένη γη είναι κατάλληλη για καλλιέργεια.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο υπουργός δεσμεύθηκε να σταλούν κλιμάκια του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στις περιοχές αυτές, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα ή μη των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καλλιέργεια τους.
Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστωθεί η μη καταλληλότητά τους, «τότε θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, προκειμένου να στηριχθεί ο παραγωγός, για να μπορέσει να επαναφέρει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε καλή κατάσταση» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τέλος, αναφερόμενος στους παραγωγούς που έχουν προβεί στην αποκατάσταση των ζημιών αυτών με δικά τους μέσα και δικές τους δαπάνες, ο υπουργός δεσμεύτηκε να μεριμνήσει σχετικά. Ενώ κατέστησε σαφές ότι βασική και ειδική μέριμνα του υπουργείου είναι όχι μόνο η διασφάλιση των παραγωγικών συνθηκών, μέσα από τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά κυρίως και πρωτίστως η διασφάλιση συνθηκών παραγωγής και ανάπτυξης.

Προηγούμενο άρθροΣτείλε την ερώτηση σου στην Κατερίνα Παπανάτσιου
Επόμενο άρθροΤα μέτρα στήριξης για την κόκκινη Μαγνησία: Ποιοι δικαιούνται τα 1.000€ & τα 2.000€ – Όλα τα κριτήρια