Εάν κάποιος είναι κακεντρεχής η δύσπιστος, θα συνδέσει την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χ.Μπουκώρος για την μείωση του μισθώματος στις παραλίες της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου στη Σκιάθο με τις νέες επιχειρηματικές αφίξεις στο χώρο των ομπρελοτραπεζοκαθισμάτων στο νησί… Θα μιλήσει δηλ, για ερώτηση ρουσφέτι του βουλευτή που θα ευνοήσει και την προσπάθεια στο χώρο, της οικογένειας του Δημάρχου Βόλου κ.Μπέου που πρόσφατα πήρε προς εκμετάλλευση με υψηλό τίμημα τον Τσουγκριά .. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως, αλλά είναι τα δεδομένα των μισθωμάτων όταν νοικιάστηκαν οι παραλίες στους ομπρελάδες του νησιού στην έναρξη της τουριστικής περιόδου το 2018 που έγιναν οι προηγούμενες δημοπρασίες και άλλα σήμερα… με πτώση 85% στις αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, αν και θα πρέπει να σταθμίσει κανείς πως επειδή όλη φετινή δημοπρασία έγινε πριν λίγες ημέρες όλοι γνώριζαν τα νέα οικονομικά δεδομένα και συμμετείχαν σε αυτήν εις γνώσιν τους. Εάν γίνει δεκτό το αίτημα του βουλευτή ειναι σαφές πως θα επωφεληθούν για τα επόμενα χρόνια όσοι πήραν προς εκμετάλλευση τις εν λόγω παραλίες στο νησί στο τελείωμα της τουριστικής περιόδου χτυπώντας μάλιστα υψηλό τίμημα … Θα είναι οι τυχεροί…

Οι λόγω παραλίες του δημοσίου προς εκμετάλλευση στη Σκιάθο είναι μετρημένες στα δάκτυλα (Αγία Ελένη, Αγια Παρασκευή & Τσουγκριάς)… οι υπόλοιπες αφορούν τον Δήμο και εάν θέλει ο βουλευτής να είναι δίκαιος, θα πρέπει να ζητήσει μείωση του μισθώματος ενοικίασης για όλους.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ζητώντας τη μείωση μισθώματος για παραλίες στις οποίες υφίσταται σύμβαση με την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. στην περιοχή της Σκιάθου.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος, ενώ ήδη από τον Ιούνιο υπήρξε κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μείωση του ανταλλάγματος που πληρώνουν όσοι ασχολούνται με την εκμίσθωση τραπεζοκαθισμάτων, ξαπλωστρών, ομπρελών κ.λπ. εξαιρέθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι για τους οποίους υφίσταται σύμβαση με την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, να καλούνται να καταβάλλουν μισθώματα που έχουν υπολογιστεί με δείκτες τουριστικής κίνησης προ Covid-19 εποχής, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περιοχή της Σκιάθου.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δραματική μείωση προσέλευσης τουριστών λόγω COVID-19, και περαιτέρω τη δραματική μείωση των εσόδων όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με την εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ., ορθά νομοθέτησε μείωση του υπολογισθέντος ανταλλάγματος και την ημερολογιακή μετάθεση της αποπληρωμής αυτού. (ΚΥΑ 47458 ΕΞ 2020/15.05.2020 (ΦΕΚ 1864/15.05.2020, τεύχος Β’», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αρ. 56468 ΕΞ 2020/5-6-2020 (ΦΕΚ Β’ 2198). Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 της ως άνω ΚΥΑ: «Εξαιρούνται από την παραχώρηση του άρθρου 1 οι κοινόχρηστοι χώροι : α. Όταν η διαχείρισή τους ανήκει σε άλλους φορείς πλην του Υπουργείου Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων κ.λπ., καθώς και χώροι για τους οποίους υφίσταται σε ισχύ σύμβαση με την ΕΤΑΔ)…».
Ωστόσο, φέρεται να εξαιρούνται χώροι για τους οποίους υφίσταται σε ισχύ σύμβαση με την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. Η εξαίρεση αυτή πλήττει σοβαρότατα τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους προαναφερθέντες χώρους, καθόσον και αυτοί έχουν υποστεί κατακόρυφη μείωση των εσόδων και δεν έχουν τύχει των ευεργετημάτων που προβλέπει η προαναφερθείσα ΚΥΑ. Ταυτόχρονα, νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός, διότι υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που δημιουργεί ο COVID-19, αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά επιχειρηματίες που ασκούν την ίδια ακριβώς επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι βέβαιον ότι η προαναφερθείσα εξαίρεση θα προκαλέσει κύμα προσφυγών στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει ένα ακόμα πρόβλημα, η επιβάρυνση των Δικαστηρίων με υποθέσεις που θα έπρεπε να επιλυθούν πολιτικά.

Τα ως άνω αναφέρονται σε απάντηση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. με αρ. πρωτοκόλλου ΕΤ.Α.Δ. 8527/12.08.2020 στην ερώτηση του Δήμου Σκιάθου με αρ. πρωτοκόλλου ΕΤ.Α.Δ. 6658/07.07.2020, στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα το προαναφερθέν άρθρο.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκαταστήσει την αδικία που προκύπτει από την άνιση αντιμετώπιση όσων ασκούν την προαναφερθείσα επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρους στους οποίους υφίσταται σε ισχύ σύμβαση με την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Προηγούμενο άρθρο23χρονη Ελληνοαμερικανίδα τουρίστρια το κρούσμα κορωνοϊού στην Σκόπελο
Επόμενο άρθροΑυτή είναι η πρώτη γυναίκα χειριστής Απάτσι στην Ελλάδα