Ικανοποίηση Παπανάτσιου
Θα δημιουργηθεί νέα Πανεπιστημιούπολη στην καρδιά της Ν. Ιωνίας, με φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες

Θετικά μηνύματα για τη δημοπράτηση πολύ σύντομα του έργου της πρώην Βαμβακουργίας επικαλέστηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της πρυτανείας. Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη πολύ σύντομα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα αναλάβει να μεταμορφώσει το κτίριο της πρώην Βαμβακουργίας το οποίο παραχωρήθηκε προς χρήση για 99 χρόνια από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Σχολή ΑμεΑ, Ερευνητικά Εργαστήρια και νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα, Θερμοκοιτίδες και co-working spaces, Φοιτητική Λέσχη, Πολυχώρο Πολιτισμού, Υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας, Αθλητικές εγκαταστάσεις, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.
.Το συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας αποτελείται από συνολικά 20 κτίρια. Από αυτά τα 13 θα κατεδαφιστούν και θα διατηρηθούν τα επτά. Στα διατηρητέα κτίρια θα χωροθετηθούν φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακά τμήματα και πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού.
Φοιτητικές εστίες όπως θα χωροθετηθούν και στα νέα κτίρια. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων τριώροφων κτιρίων.
Μεταξύ άλλων στην πρώην Βαμβακουργία θα βρουν στέγη τρία νέα τμήματα, Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών και Ψυχολογίας. Το κάθε τμήμα θα διαθέτει αμφιθέατρο, 6 – 7 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, τρία εργαστήρια, 20 γραφεία καθηγητών, γραμματεία, αίθουσα μεταπτυχιακού, αίθουσα συνεδριάσεων και κυλικείο.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 42.171.000 ευρώ, εκ των οποίων 17,3 εκατ. ευρώ απαιτούνται για τη μετατροπή των βιομηχανικών κτιρίων σε αξιοποιήσιμους πανεπιστημιακούς χώρους και 20,790 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανέγερση νέων κτιρίων.
Ικανοποίηση Παπανάτσιου για την αξιοποίηση της Βαμβακουργίας

Στις 17 Μαΐου 2019, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και την Υπουργό κ. Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για χρήση των δημόσιων χώρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, η διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων της Βαμβακουργίας, για διάστημα 99 ετών, χωρίς αντάλλαγμα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου, την ανάπλαση του χώρου, την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών σκοπών.
Η παραχώρηση αυτή, ήλθε ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών των αρμόδιων φορέων και της συναισθανόμενης ευθύνης της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και απέναντι στη δημόσια παιδεία, της οποίας η αναβάθμιση υπήρξε για όλους μας, πρωταρχικός στόχος.
Καθώς έχω ιδία γνώση των συναντήσεων με τους φορείς, των προσπαθειών για την υλοποίηση της παραχώρησης, καθώς και των πολιτικών και κυβερνητικών βημάτων μέχρι την υπογραφή του σχετικού ΦΕΚ Α. 73/17.5.2019, χαιρετίζω με ενθουσιασμό τις κινήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, για προκήρυξη διαγωνισμού και έναρξη του σημαντικού αυτού έργου, που θα αλλάξει την όψη της περιοχής και θα αναβαθμίσει την πόλη μας και το Πανεπιστήμιο.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πηγή: https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=356725#.XjL8IYVmU_c.facebook
