Με την υπ’αρ.44/2026 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου απερρίφθη, ως μη νόμιμη, η κτηματολογική  αγωγή της ξενοδοχειακής εταιρείας με την επωνυμία «Elivi» κατά του Δήμου Σκιάθου για την κυριότητα των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων έκτασης 15,5 στρεμμάτων στην περιοχή των Κουκουναριών, δικαιώνοντας τον πολυετή αγώνα της Δημοτικής Αρχής.

  Η τήρηση της νοµιµότητας είναι υποχρέωση όλων και αδιαπραγµάτευτη αρχή της πολιτικής που ασκεί η Δηµοτική Αρχή, που στόχο έχει την αρµονική συνεργασία µεταξύ του Δήµου, φορέων και ιδιωτών. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα και τις εκτάσεις του Δήμου, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των δημοτών

Πρόκειται για τη Δημοτική περιοχή έκτασης 15.350,17 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή των Κουκουναριών,  που είχαν καταπατηθεί αυθέρετα από την εταιρεία Elivi, από το 2018, έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου. Οι Δημοτικές εκτάσεις περιλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης, οδικό δίκτυο που οδηγεί στην παραλία ‘Αμπελάκια’, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού, που αποτυπώνονται σε 13 νέα ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου.

Από το 2019 η Δημοτική Αρχή, με μεθοδικότητα και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διεκδίκησε τις εκτάσεις της, με αποτέλεσμα την μεταγραφή τους στην μερίδα του Δήμου στο Κτηματολόγιο το 2022 και στη συνέχεια στην σύνταξη του Πρωτοκόλλου της Διοικητικής Αποβολής το 2023 κατά της εταιρείας Elivi. Στην 19η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (8 Αυγούστου 2023), η Δημοτική Αρχή έφερε σε ψήφιση την έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής, όπου η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης ταυτίστηκε με την πρόταση του δικηγόρου του ξενοδοχείου Elivi, για την αναγκαιότητα γνωμοδοτικού  σημειώματος, (που δεν το προβλέπει η διαδικασία), και δεν ψήφισε την αποβολή του ξενοδόχου από τις εκτάσεις του Δήμου, οπότε και δεν ψηφίστηκε το θέμα, αφού η Δημοτική Αρχή δεν είχε την πλειοψηφία των μελών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με την έναρξη της δεύτερης θητείας, στην τακτική  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου του 2024 συζητήθηκε εκ νέου η έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής κατά της εταιρείας Elivi, όπου υπερψηφίστηκε μόνο από την Δημοτική Αρχή η έκδοση του Πρωτοκόλλου με την 20/2024 Απόφαση του ΔΣ, αφού η αντιπολίτευση  ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος. Στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή κοινοποίησε το Πρωτόκολλο στην εταιρεία Elivi, η οποία στράφηκε κατά του Δήμου ζητώντας την ανακοπή και αναστολή του Πρωτοκόλλου, αμφότερες απορρίφθηκαν από το Περιφερειακό Πρωτοδικείο Σκοπέλου, οπότε και ο Δήμος προχώρησε στην Εκτέλεση του Πρωτοκόλλου Αποβολής, την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, με την παρουσία Δικαστικού Επιμελητή και της Δημοτικής Αρχής, απομακρύνοντας τις αυθέρετες παρεμβάσεις της εταιρείας Elivi.

Παράλληλα με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής ο Δήμος συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την δημιουργία νόμου ειδικών κανόνων για τη χρήση και λειτουργία των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του Δήμου. Η Γενική Γραμματεία ζήτησε από τον  Δήμο, με το από 6 Ιουνίου 2024 έγγραφό της (αρ. πρωτ. 80062 ΕΞ 2024) να εγκριθεί το σχέδιο νόμου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 30 Ιουλίου 2024, υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου, μόνο από την Δημοτική Αρχή, με την απόφαση 83/2024 ΔΣ αφού η αντιπολίτευση σε σύνολο 5 παρόντων ψήφισαν ένας ΚΑΤΑ και τέσσερις αναβολή του θέματος. Την 31 Δεκεμβρίου 2024 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 982/Δ/31-12-2024 Έγκριση ειδικών κανόνων για την χρήση και λειτουργία των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του παραθεριστικού τουριστικού χωριού «Ξενία Σκιάθου».

Η εταιρεία Elivi δραστηριποιείται σε όμορη περιοχή, όπου έχει τοποθετήσει μπάρα στον δρόμο που οδηγεί στις παραλίες Μεγάλη Μπανάνα και Μικρή Μπανάνα, και όπου προωθεί ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (ΕΣΧΑΣΕ), ο Δήμος παρακολουθεί ό,τι εκδίδει η Διοίκηση σχετικά με την επένδυση, για το ενδεχόμενο προσβολής και ακύρωσης  ως προς τις απαιτήσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και στη βάση των θεμάτων που συνδέονται με το δασικό χαρακτήρα, θέματα προστασίας, και βέβαια στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες.



Προηγούμενο άρθροΕπιμένει ο Τριαντόπουλος για την Πυροσβεστική στο κτίριο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο Φυτόκο – Συνάντηση με Σχοινά
Επόμενο άρθροΣτο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης η παράκαμψη της Αγριάς