Για παραχώρηση ενός ακινήτου του Δήμου σε μια εταιρεία, που έχει ιδιωτικό χαρακτήρα κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή Βόλου, οι μειοψηφείς του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή το θέμα της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του Εκθεσιακού Κέντρου Βόλου στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την Επωνυμία «Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης», την οποία χαρακτήρισαν «αμφιλεγόμενη».
Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κατά την οποία, οι τόνοι ανέβηκαν όταν, από τη μια έγινε λόγος για εκδίωξη του Μουσείου από τον Δήμο Περάματος όπου στεγαζόταν, η οποία συνοδεύτηκε από αγωγές για “φέσια” και από την άλλη, επισημάνθηκε ότι πετάχτηκαν χρήματα των πολιτών εξαιτίας των άστοχων – όπως αποδείχθηκε – ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του Εκθεσιακού Κέντρου Βόλου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αχιλλέα Μπέο, η επιλογή να παραχωρηθεί ο χώρος για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου, έγινε με βάση τον γενικότερο σχεδιασμό για δημιουργία στην ίδια περιοχή του Μουσείου της Αργούς και του Δικαστικού Μεγάρου, προοπτική που αναμένεται να αναμορφώσει την εικόνα της εισόδου της πόλης.
Αναφορικά δε, με τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης ότι χάνεται ένας χώρος άθλησης για τα σωματεία, ο δήμαρχος τόνισε ότι τα σωματεία μεταφέρθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Αγριάς και δεδομένου ότι όταν εγκατασταθεί το Ναυτικό Μουσείο, θα έχει ταυτόχρονα ολοκληρωθεί και το Δημοτικό Θέατρο, «το Εκθεσιακό δεν είναι πολύ χρήσιμο».
Να σημειωθεί πως πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου είναι ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Κώστας Λούλης, ο οποίος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε ανακρίβειες ότι υπάρχουν οφειλές και εκκρεμούν αγωγές της Δημοτικής Αρχής Περάματος.
«Ο Δήμος Περάματος το 2010 παραχώρησε έναν χώρο για να στεγαστεί το Μουσείο για 10 χρόνια. Ο Δήμος για τεχνικούς λόγους, το παρέδωσε το 2014 και ξεκίνησε η διένεξη» ανέφερε ο κ. Λούλης, συμπληρώνοντας:
«Η πόλη του Βόλου θα έχει ένα τεράστιο όφελος με την καταπληκτική συλλογή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει σε Γάλλο συλλέκτη και άλλα έργα που μας τα έκαναν δώρο. Έχουμε ήδη προτάσεις να πάρουμε δωρεάν τη μεγαλύτερη συλλογή κοχυλιών στην Ευρώπη και χειροποίητων σκαφών», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Λούλης.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νάνσυ Καπούλα έθεσε ζήτημα για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για το κτίριο, προσθέτοντας ότι δεν εξειδικεύονται θέματα που αφορούν όλο το συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Βόλο», Ιάσονας Αποστολάκης από την πλευρά του, κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι διέλυσε ένα χώρο που χρησιμοποιούνταν για να γυμνάζονται τα παιδιά, επισήμανε ότι, σε αντίθεση με ό,τι υποστηριζόταν αρχικά, δεν μπορούν να γίνονται συνέδρια κι έθεσε θέμα πολιτικών ευθυνών και χρηστής διοίκησης.
«Έρχεστε τώρα αφού σπαταλήσατε πάνω από 1εκατ. €, έγιναν δύο συναυλίες και ένα συνέδριο και τώρα το δίνετε δωρεάν. Αν είναι να μείνει μόνιμα η έκθεση εδώ στον Βόλο, ας γίνει σε έναν άλλον χώρο», τόνισε.
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, Απ. Παπαδούλης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι χαρίζει ένα δημοτικό ακίνητο σε ιδιωτικού χαρακτήρα επιχείρηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «Υπάρχουν εφοπλιστές, που ενδιαφέρονται για το Μουσείο, ας τα κάνουν κάπου αλλού».
Τέλος, ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι δεν έχουν καμία δουλειά με παιδεία και πολιτισμό, επιχειρηματικοί όμιλοι, ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
Πηγή: ertnews.gr
«Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα πρέπει να ασκείται από το κράτος και να έχουν δωρεάν πρόσβαση οι πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Ριζόπουλος.