Το Υπουργείο Υγείας κινητοποιείται για να λύσει -έστω και προσωρινά- το στεγαστικό πρόβλημα των γιατρών στα νησιά, όπως οι Σποράδες.

Λύσεις σε γιατρούς που θέλουν -αλλά δεν έχουν ισχυρά κίνητρα- να εργαστούν στα νησιά και να στελεχώσουν τις υγειονομικές δομές στις παραμεθόριες περιοχές, επεξεργάζεται το υπουργείο.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σαββάτου (15.06.2024), ανακοίνωσε συγκεκριμένα, πως το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε αυξήσεις των αποδοχών των γιατρών που επιθυμούν να εργαστούν στα νησιά.

Επίσης, και ορισμένοι Δήμοι -όπως είπε- θα πριμοδοτούν την παροχή δωρεάν στέγασης με ένα επιπλέον επιμίσθιο που μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 500 ευρώ.

«Θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε Δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης.

Πρώτη κινητοποιήθηκε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκουν και τα νησιά των Σποράδων.

Οι τοπικοί φορείς ανέλαβαν δράση μετά την καταγγελία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, πως οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στη Σκιάθο ζητούν από τους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν κρίσιμες υγειονομικές μονάδες υγείας της 5ης ΥΠΕ, ενοίκιο … 2.500 ευρώ.

Ο κ. Φώτης Σερέτης, Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις Σποράδες, αναγκάστηκε να βρει τρόπους ώστε να παραχωρήσει δωρεάν κατοικίες στους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, έτσι ώστε να τους προσελκύσει να προσέλθουν στο νησί για εργασία.

Ο ίδιος εξήγησε στο iatropedia.gr με ποιο τρόπο κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλια για να καλύψει τη δαπάνη για τη στέγαση των γιατρών.

Συγκεκριμένα εξασφάλισε έσοδα, όπως είπε, υλοποιώντας την εντολή του Υπουργείου Υγείας για την εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε 63 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Μέσω της διαδικασίας αυτής κατάφερε να επιβάλλει «εισιτήριο» 20 ευρώ στους τουρίστες που κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Με τα έσοδα αυτά, ο Διοικητής εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος και προχώρησε σε μίσθωση κατοικιών στη Σκιάθο. Έτσι πλέον η διαμονή για τους υγειονομικούς που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου είναι εντελώς δωρεάν, ενώ οι γιατροί έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΥΠΕ και πλέον οι εφημερίες βγαίνουν χωρίς δυσκολίες, όπως αναφέρει.

Αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος εξέδωσε η 5η ΥΠΕ και για τη Σκόπελο, ενώ θα καλύψει τη δαπάνη και για τα διαμερίσματα που θα μισθώσουν από μόνοι τους οι γιατροί στην Αλόννησο και τη Σκύρο.

Προηγούμενο άρθροΤσιαπλές: Πάρτε ουσιαστικά μέτρα για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών και αντιπλημμυρικής θωράκιση
Επόμενο άρθροΥποδοχή από τον Δήμο βόλου της πρώτης πτήσης από το Ηράκλειο της Κρήτης