Σε επίσημη ανακοίνωση προβαίνει τις επόμενες ώρες η ΕΑΣ Βόλου, προσφέροντας τιμή 25 λεπτά το κιλό για τα σκληρά σιτάρια πρώτης ποιότητας τα οποία μάλιστα θα πληρώνονται αμέσως.

Γιάννης Πανάγος
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, από στιγμή σε στιγμή ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος ανακοινώνει τη συγκέντρωση περισσότερων των 10.000 τόνων σκληρού σιταριού, Α’ ποιότητας σε τιμή η οποία καθορίζεται στα 25 λεπτά το κιλό. Σ’ αυτή την κατηγορία, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται να βγει το 80% και πλέον της παραγωγής που θα συγκεντρώσει η Ένωση. Αντίστοιχα, όσα σιτάρια δεν εξασφαλίζουν τα προβλεπόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης ποιότητας θα παραλαμβάνονται από την Ένωση με 23 λεπτά το κιλό.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος.
Οι πληροφορίες θέλουν τον έμπειρο πρόεδρο της Οργάνωσης να σταθμίζει προσεκτικά την απόφασή του για τα 25 λεπτά, σε μια προσπάθεια να «σπάσει»τα στεγανά του ιδιωτικού εμπορίου που επιχειρεί για μια ακόμη φορά και σε πείσμα των κανόνων προσφοράς και ζήτησης να επιβάλει τους δικούς του όρους. Σημειωτέον ότι το χρηματιστήριο της Φότζια για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα διατηρεί αμετάβλητη στα 302 ευρώ τον τόνο (τιμή αποθήκης παραγωγού) την τιμή για το σκληρό σιτάρι. Αυτή η τιμή δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά σιτάρια, σήμερα, δηλαδή μεσούσης της περιόδου συγκομιδής, να διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο με 27 λεπτά το κιλό τουλάχιστον.
Σημειωτέον ότι εδώ και εβδομάδες η Agrenda και το Agronews, τα μόνα μέσα αγροτικής ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, επιμένουν ότι με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της φετινής αγοράς σιτηρών, η τιμή παραγωγού για το σκληρό μπορεί να ξεκινήσει από τα 25 λεπτά μέσα στ’ αλώνια.
