Την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά την εντυπωσιακή ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», ύψους 8 μέτρων, που απεικονίζει το σύνολο των αρχαίων φιλοσόφων της Αθήνας, έχουν οι επισκέπτες της Βουλής.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, είναι η πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε, το 1775, από το περίφημο εργοστάσιο Γκομπλέν στο Παρίσι, που ο συγκεκριμένος τοιχοτάπητας φεύγει από τη Γαλλία, αλλά «επιστρέφει στην Αθήνα, στην πόλη τη Σχολή της οποίας με τόση καλλιτεχνική έμφαση αποδίδει».
Το μνημειώδες έργο, που αποτελεί κατά τους ειδικούς την «τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος», αναρτήθηκε στο Περιστύλιο της Βουλής, αντικριστά στην κύρια είσοδο της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Εθνικής Αντιπροσωπείας, και ευρισκόμενη ανάμεσα στα μεγάλα πορτραίτα των Ελλήνων διαφωτιστών και των Ευρωπαίων φιλελλήνων που τάχθηκαν στην απελευθέρωση του Γένους, θα αποτελεί ένα από τα λαμπρά εκθέματα της Έκθεσης της Βουλής για τους δύο αιώνες ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.
Η ταπισερί ταξίδεψε, με προορισμό τη Βουλή των Ελλήνων, από την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι. Αποτελεί πιστό αντίγραφο εκείνης που κρέμεται στην αίθουσα της Ολομέλειας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πάνω από τη θέση του Προέδρου. Υφάνθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το εργοστάσιο των Γκομπλέν και είναι εμπνευσμένη από την τοιχογραφία «Η Σχολή των Αθηνών» του Ιταλού καλλιτέχνη της αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ, που βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό. Έχει διαστάσεις 7,95 x 4,5 μέτρα και απεικονίζει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες, όπως ο Αρχιμήδης και ο Πυθαγόρας, έχοντας στο επίκεντρο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη να συνδιαλέγονται. Ο συμβολισμός του έργου εστιάζει στην αναζήτηση της αλήθειας. Ο ίδιος ο Ραφαήλ σημείωσε πάνω από την τοιχογραφία τις λέξεις «Causarum Cognitio», δηλαδή «Να γνωρίζεις τις αιτίες».
Η Σχολή των Αθηνών κοσμεί εδώ και λίγη ώρα τη Βουλή των Ελλήνων / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Εντυπωσιακό έργο / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Η τοποθέτηση πάντως της ταπισερί δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάστηκε κοπιώδης προσπάθεια προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας. Αρχικά, κατέφθασε στη Βουλή μέσα σε ένα μεγάλο ξύλινο κιβώτιο, προκειμένου να κρεμαστεί στη συνέχεια με τη βοήθεια σκοινιών πάνω στην ειδική πλατφόρμα που έχει κατασκευαστεί στο περιστύλιο του μεγάρου.
Έτσι, οι βουλευτές που βγαίνουν από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας ή και οι επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τον… ιδεαλισμό του Πλάτωνα και τον υλισμό του Αριστοτέλη, ταξιδεύοντας στον θαυμαστό αρχαίο ελληνικό κόσμο.
Πρέσβης της Γαλλίας: Μια πολύ σημαντική στιγμή
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave, δήλωσε: «Καταλαβαίνουμε όλοι πως ζούμε μια πολύ σημαντική στιγμή με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη χειρονομία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης γιατί τελικά, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η «Σχολή των Αθηνών» είναι παρούσα συγχρόνως στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και εδώ, στην καρδιά της Βουλής των Ελλήνων. Κι όπως το είπε πολύ σωστά ο κ. Πρόεδρος, αυτή η «Σχολή των Αθηνών», όπως τη βλέπουμε, συμβολίζει όλη την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία, θυμίζει όλα αυτά που χρωστούν οι δυτικές Δημοκρατίες στην ελληνική Δημοκρατία. Και καθώς βλέπουμε στην ταπισερί ν’ ανταλλάσσουν απόψεις οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, διαπιστώνουμε μέχρι ποιο σημείο το έθνος σας, η χώρα σας, προσέφερε στον δυτικό πολιτισμό όλα αυτά που είναι τα σημεία αναφοράς του σήμερα, τον λόγο, τον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων, όλα αυτά που αποτελούν σήμερα σε βάθος τα στοιχεία της Δημοκρατίας μας. Και πιστεύω πως στον κόσμο που ζούμε σήμερα, είναι καλό να θυμίζουμε ότι αυτές οι αξίες έχουν γεννηθεί εδώ, στην Ελλάδα, και δεν έχουν προσφέρει μόνο πάρα πολλά στους πολιτισμούς μας αλλά θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις Δημοκρατίες του αύριο.
Είναι ένα φανταστικό έργο και τι ευτυχία για τις γαλλικές αρχές, για τον Πρόεδρο της Βουλής, τι ευτυχία και για μένα τον ίδιο που σήμερα αυτό το έργο βρίσκει τη θέση του εδώ για τους εορτασμούς των 200 ετών.
Ευχαριστώ εσάς, την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό που συνεχίζει να διατηρεί τόσο ισχυρούς τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Και αυτό υπό το βλέμμα του Φρανσουά-Ρενέ ντε Σατωμπριάν, ενός μεγάλου φιλέλληνα».
Η ανάρτηση του Γιώργου Μυλωνάκη
Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης ανέβασε στο twitter φωτογραφίες από την άφιξη της ταπισερί στο Κοινοβουλίο, σημειώνοντας: «Τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση μάς παραχώρησε προς έκθεση μια σπάνια ταπισερί του 18ου αιώνα που αναπαριστά τη Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ. Ένα έργο-ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Ευχαριστούμε @RichardFerrand @FranceenGrece».
Πηγή: iefimerida.gr