Έφυγε ο Charles Aznavour

Ο Γάλλος τραγουδιστής Αρμένικης καταγωγής απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.

«Του είχαν πει ότι είναι πολύ άσχημος, πολύ κοντός και ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει. Κι όμως, ο Σαρλ Αζναβούρ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές και συνθέτες του 20ού αιώνα», γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε άρθρο εις μνήμην.

«Ηταν προφανώς ο Φρανκ Σινάτρα της Γαλλίας, αλλά αντίθετα με τον αμερικανό τραγουδιστή, ο Αζναβούρ έγραψε τραγούδια σπάζοντας ταμπού για τον γάμο, την ομοφυλοφιλία και τους άνδρες, μιλώντας για τα συναισθήματά τους», προσθέτει.

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Μαΐου του 1924. Ήταν αρμενικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγινάκ Αζναβουριάν. Γιος του Μικαέλ Αζναβουριάν, σπουδαίου βαρύτονου από την Τυφλίδα, και της ηθοποιού Κναν Μπαγδασαριάν, από την Τουρκία.

Λαμβάνοντας τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τους γονείς του, από την ηλικία των μόλις πέντε ετών συμμετείχε σε παραστάσεις βαριετέ συνοδεύοντας τον πατέρα του παίζοντας κιθάρα, και σε ηλικία εννέα ετών εγκατέλειψε το σχολείο, παρά την αντίδραση των γονιών του, προκειμένου να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές του παραστάσεις και ως τραγουδιστής με το καλλιτεχνικό όνομα Αζναβούρ. Σε μία από εκείνες τις παραστάσεις τον γνώρισε η Εντίθ Πιάφ η οποία και τον προσέλάβε στην καλλιτεχνική της ομάδα κατά τις περιοδείες της.

Από τότε η καλλιτεχνική του εξέλιξη υπήρξε αλματώδης.

Από νωρίς γνώρισε τις δημιουργίες του Αρμένιου Σαγιάτ Νοβά του 18ου αιώνα καθώς και του Ομάρ Καγιάμ, πάνω στις οποίες ξεκίνησε να γράφει τραγούδια, από το ύφος των οποίων χαρακτηρίστηκαν «θλιμμένα τραγούδια» (tristesse chansons). Σημαντικότερα εξ αυτών ήταν μια διασκευή του Σαγιάτ Νοβά, το «Ο νε σε ζαμαί», «Κομ ντες ετραζέ», και το «Σε ζουρ ταν αναντύ». Ιδιαίτερες όμως παγκόσμιες επιτυχίες που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1960 ήταν το «Λα Μάμμα» (1963) και το «Μεσιέ Καρνιμπάλ» της ομώνυμης οπερέτας που πρωτοανέβηκε στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου του 1963.

Πηγή: Πέθανε ο Σαρλ Αζναβούρ | iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΆγγελο Διονυσίου έφερε ο Μπέος στους “ψηφοφόρους” των ΚΑΠΗ.
Επόμενο άρθροΚαθηγήτρια έκανε σεξ με μαθητή της στο αεροπλάνο και έμεινε έγκυος