Το ΚΚΕ αγωνίζεται για να σταματήσει το έγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον έγινε στον Βόλο η εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα «ΕΕ – Αντιπλημμυρική προστασία – Νερό: Μύθοι και πραγματικότητα» και ομιλητές τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Βασίλη Μπέλλο, υποψήφιο ευρωβουλευτή και επίκουρο καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πλήθος κόσμου γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της πόλης όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τους δημοτικούς συμβούλου Βόλου, Αποστόλη Ριζόπουλο και Κώστα Γαργάλα.

Στην αναμέτρηση δυο αντίθετων σχεδίων επικέντρωσε ο Μάκης Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι από τη μια είναι το σχέδιο αντεπίθεσης  του ΚΚΕ, της μόνης πραγματικής αντιπολίτευσης , για να ζήσει αξιοπρεπώς ο λαός της Θεσσαλίας και από την άλλη το αντιλαϊκό σχέδιο όλων  των κομμάτων του συστήματος που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του νερού και στο ξεκλήρισμα των λαϊκών οικογενειών. 

 Ο Βασίλης Μπέλλος, που τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πλημμύρες σε ευρωπαϊκές χώρες σημειώνοντας ότι είναι μύθος ότι ΕΕ σώζει από τις πλημμύρες, οι οποίες δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τη Γερμανία που πριν μερικούς μήνες έγιναν μεγάλες πλημμύρες στην Κάτω Σαξονία, την Βρέμη, την Σαξονία- Άνχαλτ, τη Θουριγγία αλλά και τμήματα της  Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, περιοχές που υπερχείλισαν τα ποτάμια. Θύμισε επίσης και τις φονικές πλημμύρες στην κοιλάδα του Αρ το καλοκαίρι του 2021.

Υπογράμμισε πως επιβεβαιώνεται ότι ΕΕ και κυβέρνησης αντιμετωπίζουν με τη λογική κόστους οφέλους την προστασία από τις πλημμύρες.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου

Στην ομιλία του ο Μ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανάφερε τα εξής:

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ένοχοι, αυτοί που ευθύνονται για μια καταστροφή, παριστάνουν στη συνέχεια τους σωτήρες.

Όμως στην περίπτωση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες δε συμβαίνει μόνο αυτό. Ασφαλώς παρακολουθούμε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας απ’ την κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι επιχειρούν να αξιοποιήσουν το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας για να διαπράξουν νέα εγκλήματα.

Και βαφτίζουν προκλητικά αυτά τα νέα εγκλήματα που σχεδιάζουν ως καινοτόμα σχέδια αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της περιοχής, ως έξυπνες λύσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την αναβάθμιση της διαχείρισης του νερού σ’ όλη την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι την επομένη των ευρωεκλογών, μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα συνεχίσουν να αναμετρώνται στην πραγματική ζωή δύο πολιτικά σχέδια για τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα.

Αναμετρώνται δύο αντίθετα σχέδια

Απ’ τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης να προωθήσει την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και τη στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων των ομίλων. Απ’ τη μια δηλαδή είναι το σχέδιο που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ και οδηγεί στο ξεκλήρισμα των λαϊκών οικογενειών.

Αυτό το σχέδιο το στηρίζουν, παρά τις μικροδιαφορές τους, όλα τα κόμματα του συστήματος και ιδιαίτερα τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά.

Απ’ την άλλη είναι το σχέδιο οργάνωσης της αντεπίθεσης για να μείνει ο λαός της Θεσσαλίας στον τόπο του και να ζήσει αξιοπρεπώς απ’ τη δουλειά του. Το σχέδιο της μόνης πραγματικής αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής. Του ΚΚΕ που αγωνίζεται για να σταματήσει το έγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας.

Γιατί η αλήθεια είναι το οξυμένο πρόβλημα του νερού που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν ξεκίνησε με τις τελευταίες πλημμύρες. Απασχολεί την πολιτική συζήτηση πάνω από 3 δεκαετίες. (…)

Πραγματικές αιτίες και κάλπικες εξηγήσεις

Όλα τα κόμματα του συστήματος είναι συνένοχα για το έγκλημα διαρκείας στο Θεσσαλικό κάμπο, για την πολιτική που προώθησαν και όταν ήταν στην κυβέρνηση και όταν βρέθηκαν στην αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό και προσπαθούν να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους για τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις πλημμύρες με κάλπικες εξηγήσεις, με κάλπικες υποσχέσεις και κάλπικες αντιπαραθέσεις.

Προβάλλουν ως αιτίες των προβλημάτων και της καταστροφής ορισμένα συμπτώματα που προκαλεί η στρατηγική της ΕΕ, αλλά και γενικότερα η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. (…)

Πίσω απ’ τις ελλείψεις αναγκαίων έργων θα βρούμε επίσης την οδηγία της ΕΕ 2007/60 για την αξιολόγηση και τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, με βάση την αρχή του κόστους και του οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος. Με βάση αυτή την αρχή κρίνεται σ’ όλα τα κράτη της ΕΕ αν συμφέρει να κατασκευαστούν κάποια αντιπλημμυρικά έργα ή αν «συμφέρει» το κράτος να αφήσει μια περιοχή να πλημμυρίσει και να δώσει στη συνέχεια κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις. (…)

Πίσω απ’ το μπάζωμα ποταμών και ρεμάτων, πίσω απ’ την άναρχη δόμηση των πόλεων, θα βρούμε επίσης την εμπορευματοποίηση της γης και της χρήσης της. Πολύ πριν γίνουν ποτάμια οι δρόμοι του Βόλου, είχε μπαζωθεί και είχε γίνει δρόμος ένα μέρος του ποταμιού, του Κραυσίδωνα.

Πίσω απ’ τις ελλείψεις αναγκαίων έργων θα βρούμε τις κατευθύνσεις της πράσινης μετάβασης που δεν προκρίνουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Θα βρούμε τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής απ’ τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. (…)

Το «σχέδιο των Ολλανδών»

Η κυβέρνηση ανέθεσε την επιστημονική μελέτη για το σχεδιασμό της πολιτικής αποκατάστασης του θεσσαλικού κάμπου, όχι σε κάποιο Πολυτεχνείο της χώρας μας, αλλά σε μια ολλανδική επενδυτική εταιρία. Την ανέθεσε στην «Εμπορική Ένωση του Άμστερνταμ», η οποία έχει αναπτύξει κερδοφόρες μπίζνες σε βάρος του λαού απ’ την Αφρική ως την Ινδονησία.

Η ολλανδική εταιρία παρέδωσε το Μάρτη του ’24 το master plan, ένα σχέδιο αποκατάστασης χωρίς ούτε καν σαφείς αναφορές για τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν. Στην ουσία, έγινε μια προσπάθεια να ντυθεί με επιστημονικό μανδύα η κυβερνητική πολιτική της πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού και της παράδοσης του θεσσαλικού κάμπου στα μεγάλα συμφέροντα, σε βάρος των λαϊκών και ιδιαίτερα των αγροτικών οικογενειών.

Τόσο οι αρχές και τα κριτήρια σχεδιασμού όσο και τα μέτρα που προβλέπει, αλλά και αυτά που στην ουσία απορρίπτει, αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους του ολλανδικού σχεδίου, το οποίο θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Προβάλλεται η αρχή της αναλογικότητας για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων, δηλαδή ότι ο βαθμός και ο τρόπος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών θα καθορίζεται από τη ζυγαριά κόστους – οφέλους για το κράτος και τους ομίλους.

Στην πράξη μπορούν να καθοριστούν περιοχές για προσωρινή ελεγχόμενη πλημμύριση και η προσαρμογή της χρήσης γης κάποιων περιοχών σε λιγότερο εντατική παραγωγή. Και τι θα γίνει με τους αγρότες και τους επαγγελματίες αυτών των περιοχών; Θα τους δοθούν κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις. Έχουμε ήδη αρκετή πείρα απ’ τη φαρσοκωμωδία των σχετικών αποζημιώσεων.

Με την ίδια αρχή του κόστους – οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος ζυγίζεται το «κόστος» της κατασκευής νέων αντιπλημμυρικών έργων σε σχέση με το κόστος των αποζημιώσεων και των επιπτώσεων στις ζωές και τις περιουσίες των λαϊκών οικογενειών.

Τονίζεται ότι στο πλαίσιο των κοινοτικών Οδηγιών της πράσινης μετάβασης απορρίπτονται ως ακριβά και ακατάλληλα τα μεγάλα φράγματα άνω των 20μ., οι ταμιευτήρες και τα σχετικά υδροηλεκτρικά έργα πολλαπλού σκοπού (ύδρευσης, άρδευσης, παραγωγής ενέργειας). (…)

Η κάλπικη αντιπαράθεση για τον ΟΔΥΘ

Όσο για το φορέα υλοποίησης του σχεδίου διαχείρισης του νερού, στο πλαίσιο των κοινοτικών Οδηγιών προτάθηκε η σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, του ΟΔΥΘ, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που θα λειτουργεί με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας.

Ποιους στόχους θα υπηρετήσει ο ΟΔΥΘ; Τους στόχους της πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού, της διαμόρφωσης προϋποθέσεων για νέες κερδοφόρες επενδύσεις και για τη συγκέντρωση της γης και του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Στην ουσία εκχωρούνται οι αποφασιστικές αρμοδιότητες του δημοσίου σε μια ανώνυμη εταιρία, στην οποία το κράτος θα είναι ο κύριος μέτοχος, αλλά θα μπορούν να εισέλθουν και ιδιωτικοί όμιλοι σε επόμενη φάση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Και αυτή τη μορφή επιχειρηματικής λειτουργίας για τη λειτουργία του νερού σκοπεύει να επεκτείνει η κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα. Ο ΟΔΥΘ θα επιταχύνει και την αναδιάρθρωση της παραγωγής του θεσσαλικού κάμπου προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που προϋποθέτει το ξεκλήρισμα πολλών λαϊκών οικογενειών. (…)

Απ’ την άλλη το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στο ότι απ’ τον ΟΔΥΘ «θα ωφεληθεί ο Μητσοτάκης και η παρέα του, οι δικοί του επιχειρηματίες», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για την κατάργηση του κοινωφελούς χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού.

Όμως, όπως προαναφέραμε, η πλήρης εμπορευματοποίηση του νερού και η λειτουργία ΑΕ δεν ξεκίνησε με τον ΟΔΥΘ. Ξεκίνησε δεκαετίες πριν με τη μετατροπή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε ΑΕ και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Και όλα αυτά έγιναν με τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό και η κάλπικη αντιπολίτευση της σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς αποτελεί σήμερα το βολικό αντίπαλο της κυβέρνησης. Ένα «χάρτινο αντίπαλο» που την βοηθά στην ουσία να εμφανίζει την πολιτική της και τις κατευθύνσεις της ΕΕ ως μονόδρομο, ως τη μοναδική λύση. (…)

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπροστά

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στα σχέδια των ομίλων και τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Για να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής και συνδυασμένη συμβολή της Λεκάνης του Αχελώου και της Λεκάνης του Πηνειού στην αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας.

Για να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός των αναγκαίων έργων υποδομής με αποκλειστικά κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ και Συμβάσεις Παραχώρησης) και ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.

Για να αξιοποιηθούν γνωστές και αναγκαίες τεχνικές λύσεις όπως η διαμόρφωση λεκανών κατάκλισης για την έκτακτη αποθήκευση του νερού, η δημιουργία αναχωμάτων και έργων συγκράτησης φερτών υλικών, η δενδροφύτευση και αναδάσωση των λεκανών απορροής, αντιπλημμυρικά έργα επιβράδυνσης του νερού εντός της κοίτης.

Μπαίνουμε μπροστά για να ιεραρχηθούν και να υλοποιηθούν τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών μας που αφορούν την ύδρευση, την άρδευση, την ενέργεια, την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος, την αγροτοδιατροφική παραγωγή.

Στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής απαιτούμε αγωνιστικά να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής νερού, τα έργα ενίσχυσης των επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων σε συνδυασμό με τα έργα αναβάθμισης της αντιπλημμυρικής προστασίας και της υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα:

  1. Τα έργα ορεινής υδρονομίας για τον εμπλουτισμό και τον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης ροής (check dams).
  2. Τα «έργα εκτροπής του Αχελώου», που αφορούν την ενίσχυση του υδατικού δυναμικού στο ΥΔ Θεσσαλίας, απ’ τον Άνω Αχελώο, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς και της εσωτερικής επένδυσης της σήραγγας μεταφοράς προς Μουζάκι.
  3. Την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων όπως του Ενιπέα Φαρσάλων και της Πύλης – Μουζάκι.
  4. Τα έργα εκβάθυνσης της κοίτης και της διαπλάτυνσης του Πηνειού, της σχετικής κατασκευής λιμνοδεξαμενών και περιοχών συγκράτησης νερού με ελεγχόμενη πλημμύριση.
  5. Την ταχύτερη, περιβαλλοντικά ασφαλή τεχνική λύση εκροής υδάτων και σχετικής επέκτασης – εκβάθυνσης της λίμνης Κάρλα.
  6. Την απορρύπανση περιοχών με ευθύνη του κράτους και την ουσιαστική αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές. (…)

Να καταδικάσουμε όλους τους ενόχους

Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ που θα είναι μπροστά στον αγώνα και απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την επόμενη μέρα, όταν κλείσουν οι κάλπες.

Ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλία, στο Βόλο, πρέπει να τιμωρήσουμε όλα τα κόμματα του συστήματος για τα εγκλήματα που διέπραξαν και για τα νέα που ετοιμάζουν σε βάρος μας.

Και η καλύτερη τιμωρία είναι να βγουν απ’ τις κάλπες πολύ περισσότερα ψηφοδέλτια της μόνης πραγματικής εργατικής, λαϊκής αντιπολίτευσης. Να βγουν χιλιάδες περισσότερα κόκκινα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Στις λίγες μέρες που απομένουν, θα τα δώσουμε όλα και θα τα καταφέρουμε.

Προηγούμενο άρθρο«Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: MARKETING & ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ» από τον ΣΒΘΣΕ
Επόμενο άρθροΟ Ιατρικός Σύλλογος απαιτεί να τοποθετηθούν οθόνες στον Βόλο που να εμφανίζουν τα επίπεδα ρύπανσης