Λόγους επικινδυνότητας και μελλοντικής διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών επικαλείται η Δ/νση Πρασίνου – Γ.Μπακλατσή: “ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ” –
Αντιδράσεις έχειπροκαλέσει το κόψιμο των πεύκων στην εκκλησία της Ανάληψης για να γίνει η παιδική χαρά στο χώρο. Χαρακτηριστική η αντίδραση της κας Γραμματής Μπακλατσή πολεοδόμου και της ηχανικου Φώφης Γιάννα μου η οποία αναρωτιέται εάν έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία από πλευράς του Δήμου. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή της:
“ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ !!!! Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι κοινωφελείς δεν είναι το τσιφλίκι κανενός Δήμου αλλά ανήκουν στους δημότες τους.
Με αφορμή την κοπή δένδρων από τον Δήμο Βόλου στον χώρο της εκκλησίας της Ανάληψης και πριν λίγες εβδομάδες στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Γιάννη στο Πήλιο.
1) Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία «Κάθε κτίριο ή εγκατάσταση πρέπει, να εντάσσεται στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, ώστε στα πλαίσια των στόχων της οικιστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης. Ο έλεγχος της τήρησης των πιο πάνω προϋποθέσεων ασκείται από την πολεοδομική υπηρεσία με βάση τη μελέτη της άδειας οικοδομής που συνοδεύεται από αιτιολογημένη έκθεση του μελετητή μηχανικού….».
2) Για να εκδοθεί Πολεοδομική Άδεια ( Άδεια Δόμησης Μικρής Κλίμακας ) για κοπή δένδρου σε κοινόχρηστο χώρο πόλης απαιτείται :
α) Αίτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
β) Αιτιολογημένη Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωπόνου, δασολόγου, ή αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα στην οποία περιγράφονται οι λόγοι για την κοπή δέντρων και ότι αυτά δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.
γ) Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος ή απόσπασμα ρυμοτομικού ή άλλο διάγραμμα, στο οποίο θα σημειώνεται η θέση των δέντρων που θα κοπούν και τυχόν μελλοντικές θέσεις φύτευσης δέντρων.
δ) Απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου .
3) Σύμφωνα με την 702/2012 Απόφαση του Δήμου Βόλου με την οποία εγκρίθηκε ο Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου καταλογίζονται πρόστιμα που φτάνουν τις 10.000 ευρώ για την κοπή δένδρων ιδιαίτερης γεωπονικής, μορφολογικής ή αισθητικής αξίας , χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ !!!!”
Για έγκλημα κάνει λόγο η μηχανικός Φώφη Γιαμάκου:
Ιδού το φρικτό έγκλημα!
Ποιός το σκέφτηκε; Ο Δήμος Βόλου ή οι παπάδες; Κι ο Εισαγγελέας; Πέρα βρέχει! Φιάχνουν παιδική χαρά στο προαύλιο του ναού της Αναλήψεως. Σε έναν χώρο με δέκα (10) τεράστια, αιωνόβια πεύκα. Τα έκοψαν! Δεν τούς εμπόδιζαν σε τίποτε να εγκαθιστούσαν την παιδική χαρά. Απεναντίας τα πεύκα θα προσέφεραν φυσική σκιά. Δηλαδή πέρα από το έγκλημα εναντίον της Φύσεως, έχουμε και την βλακεία. Ενώ υπήρχε φυσική σκιά από τα δέντρα, τώρα τα παιδάκια θα παίζουν μέσα στο κακαήλι. Ως πότε θα τούς ανεχόμαστε αυτούς που δολοφονούν την Φύση;
Η Διεύθυνση Πρασίνου
Από την πλευρά της στην έκθεση αυτοψίας που συνέταξε η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου η οποία οδήγησε και στο κόψιμο των δένδρων αναφέρονται τα εξής:
«Μετά από επιτόπια αυτοψία της διεύθυνσης Πρασίνου με αφορμή την κατασκευή νέας παιδικής χαράς πίσω από τον Ι.Ν. Αναλήψεως, διαπιστώθηκε οτι υπάρχουν πέντε πεύκα τα οποία λόγω ηλικίας και της πυκνής φύτευσής μεταξύ τους έχουν έντονη κλίση. Η Δ. Πρασίνου στο πρόσφατο παρελθόν έχει επανειλημμένα εκτελέσει εργασίες κλαδέματος και αφαίρεσης ξερών και επικίνδυνων κλαδιών, χωρίς όμως να μπορεί να διορθωθεί η κλίση των δέντρων εξαιτίας της φυσιολογίας τους. Με αφορμή τη διαμόρφωση της παιδικής χαράς στο σημείο, για λόγους επικινδυνότητας και μελλοντικής διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας των νέων χρηστών, η Δ. Πρασίνου προτείνει την κοπή και αντικατάσταση των δέντρων με νέα».