Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026, 9:30 π.μ. – 9:30 μ.μ.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας θα γιορτάσουμε και φέτος τηναπελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμειςΚατοχής με θέμα: «Ο Βόλος Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944».Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις:Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ. θα δεχθούν στο Αναγνωστήριό τους(Μαγνήτων 141 και Σπ. Σπυρίδη) το κοινό από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 9:30το βράδυ με ξεναγήσεις σε Έκθεση Αρχειακού Υλικού.Η δεύτερη δράση είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού,Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας με τησυνεργασία των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από τις 20Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.Στην έκθεση, μέσα από τις πλούσιες συλλογές μας, αναδεικνύεται το ιστορικόπλαίσιο της εποχής σε σύνδεση με τη σημερινή συλλογική και ατομική μνήμη τηςπόλης (οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ.). Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ’40 ηιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τονπλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία.

Με την έκθεση αυτή θέλουμε η ιστορία να βγει από τα αρχεία στον δημόσιο χώρο.Αναγνωρίζοντας τη σημασία της Δημόσιας Ιστορίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας έχουμεκαθιερώσει τα τελευταία χρόνια τον θεσμό της «Ανοικτής Μέρας» (Open Day)ανοίγοντας τους χώρους τους στο ευρύτερο κοινό.

Επιδιώκουμε την προσέγγισηατόμων που τους ενδιαφέρει μεν η ιστορία, αλλά δεν συχνάζουν σε αναγνωστήριακαι βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι ο χώρος αυτός απευθύνεται μόνο στην ακαδημαϊκήκοινότητα.

Με εύληπτο τρόπο θα ξεναγήσουμε το κοινό στην έκθεση «Ο Βόλος Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944».

Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσειςθυμάτων Ναζισμού, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών τηςΕθνικής Αντίστασης, παράνομο Τύπο της Κατοχής, τις διώξεις των Εβραίων, τηνπολιτιστική κίνηση της εποχής, την καθημερινότητα των ανθρώπων κ.ά.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αννίτα Πρασσά, Αγγελική Νικολάου και Άλκηστις Σανιδά.Τηλ Επικοινωνίας: 2421045833



Προηγούμενο άρθροΤο κοινοβουλευτικό άγχος Μεϊκόπουλου και οι υπερβολές
Επόμενο άρθροΠροσφυγή στο ΣτΕ κατά του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανεμογεννήτριες