Τις δυσκολίες με τις οποίες κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη η αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αποτυχίας της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο Βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγή, Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με ζητήματα ρευστότητας και πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία από σχετική μελέτη της ΓΕΣΕΒΕ ο κος. Κατρίνης τόνισε ότι 8 στις 10 ΜμΕ επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν έλλειψη ρευστότητας, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος για απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας. Σχετικά με την εκτιμώμενη απώλεια τζίρου για το 2020 σημείωσε ότι κινείται κοντά στα 50 δις.
Ο Βουλευτής Ηλείας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα εργαλεία ρευστότητας όπως αυτά εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο, σημείωσε τον εκτεταμένο αποκλεισμό πολλών επιχειρήσεων, λόγω αυστηρών κριτηρίων, αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία ρευστότητας για να ανταμείψει την κουλτούρα πληρωμών και να τιμωρήσει αντίστοιχα όσους αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Σήμερα, πάνω από 200.000 επιχειρήσεις αγωνιωδώς ψάχνουν για ρευστότητα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, του μόνου εργαλείου, που μπορεί να φτάσει στην πραγματική οικονομία, για αυτό και ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε ζητήσει την αύξηση του ποσού στα 3 δις», ανάφερε συγκεκριμένα ο κος. Κατρίνης. Ως προς το Ταμείο Εγγυοδοσίας, σημείωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό σήμερα, όπως επιβεβαιώνει και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ανέρχεται στα 10 δις.
Σχετικά με την προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις, ο κος. Κατρίνης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει τη μείωση στο 50% για όλες τις επιχειρήσεις και μηδενική προκαταβολή για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις «ως ένα μέτρο έμμεσης ρευστότητας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα από τη πολιτική ηγεσία ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, απήυθηνε έκκληση στην κυβέρνηση, να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, και ιδίως την επιστρεπτέα προκαταβολή, και να προφέρει μια σανίδα σωτηρίας στις επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν, παρότι κατάφεραν να μείνουν όρθιες μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πέντε μήνες εξοντωτικής φορολόγησης.