ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ 2 3

Την πρότασή τους για την ανάπλαση των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη αλλά και για τον χείμαρρο Κραυσίδωνα έδωσαν στη δημοσιότητα τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, ωστόσο είναι φανερό πως αυτή η πρόταση που θέλει ανάπλαση και της κοίτης, στην περίπτωση ου το ποτάμι φουσκώσει -συμβαίνει συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγης- απλώς αποτελεί ωραία ιδέα. Παράλληλα το έργο της Καραμπατζακη και της Ζάχου πλέον είναι στην τελική ευθεία υλοποίησης της μελέτης του… τουτέστιν, η πρόταση θα είχε νόημα πέρυσι και όχι φέτος όταν και αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση μετατροπής των παροχθίων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Τότε ωστόσο οι αντιδρόντες απλώς διαφωνούσαν… Θυμίζουμε πως ο Μπέος από την αρχική διάθεση του να μετατρέψει τη Καραμπατζακη με το έτσι θέλω σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, υποχώρησε και δέχθηκε την λύση του γραμμικού πάρκου των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας… πρόταση άλλωστε που υπάρχει για τη περιοχή από την περίοδο Πιτσιώρη -Φουύσκη όταν η Ν.Ιωνία μονομερώς έκλεισε την Καραμπατζακη.

Η πρόταση που συνοδεύεται και από φωτορεαλιστικά σχέδια υπογράφεται από τον γεωπόνο Κυριάκο Μωραϊτίδη, κάτοικο της οδού Καραμπατζάκη, τον φυσικό Γ. Ινεπολόγλου, τον Στάθη Χαλαστάρα και τον Γ. Νάνο, έχει ως εξής:

“Η πρότασή μας αποτελεί συνέχεια της ήδη υπάρχουσας από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE, Ανάπλασης της Καραμπατζάκη, με μορφή Γραμμικού Πάρκου και έχει σκοπό την περιβαλλοντική ανάδειξη του χαρακτήρα του χειμάρρου στο πεδινό του τμήμα και την λειτουργική ένταξή του στο χωροταξικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Βλέπει συνολικά την κοίτη με την παρόχθια περιοχή Ζάχου και Καραμπατζάκη ως ένα ενιαίο σύνολο με τη μορφή Γραμμικού Πάρκου και είναι βέβαιο ότι και απαραίτητο για την πόλη του Βόλου και της Νέας Ιωνίας είναι και θα τύχει πλατιάς χρήσης από δημότες και επισκέπτες.

Ενισχύει και βελτιώνει αισθητικά και περιβαλλοντικά ΟΛΗ την πόλη [ πολύ ευρύτερα του χειμάρρου, της Ζάχου και Καραμπατζάκη ], αποτελεί γραμμικό ελεύθερο χώρο αναψυχής, άθλησης ακόμη και εκδηλώσεων, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όλες οι επεμβάσεις θα πρέπει να είναι ανώδυνες και με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και να μην εμποδίζουν τη ροή του νερού.

Οι συμπληρωματικές δενδροφυτεύσεις γίνονται στις άκρες του χειμάρρου και στην παρόχθια περιοχή, με δέντρα συγγενή προς τα δασικά και με το χείμαρρο είδη, όπως πλατάνια, αγριοκαστανιές, λεύκες αργυρόφυλλες, καρυδιές κ.λπ. Επίσης φυτεύονται είδη που συμβάλλουν στη βελτίωση της αισθητικής του τοπίου με το σχήμα της κόμης τους αλλά και δημιουργούν συνθήκες μόνιμων ή εποχιακών βιότοπων αναπαραγωγής και τροφής πολλών ειδών της άγριας πανίδας, όπως Λοτομπριά, Σορβιά, Μουριά και θάμνοι όπως, Πυράκανθος, Ροδιά, Μυρτιά κ.α. έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ των φυτεύσεων.

Η ύπαρξη του νερού καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου – το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων περιορισμένο – αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο περιβαλλοντικό σκηνικό του Κραυσίδωνα. Η κοίτη έχει ελάχιστο πλάτος περίπου 20 μέτρα. Δημιουργείται ένας κεντρικός αύλακας ο οποίος οριοθετεί την κεντρική κοίτη με το πλάτος του να είναι κυμαινόμενο, με ελάχιστο 10,0 έως 15,0 μέτρα και ύψος περίπου 0,40 έως 0,50 μέτρα, ενώ ένα ενδεχόμενο ελικοειδές παιχνίδι κατά τη Πρόταση Ολοκλήρωσης Ανάπλασης & Ανάδειξης περιοχής χειμάρρου Κραυσίδωνα Δεκέμβριος 2019 4 διάρκεια της πορείας του προς τον Παγασητικό κόλπο σπάει τη μονοτονία. Η οριοθέτηση της κοίτης ταυτόχρονα αποτελεί και συγκράτηση του εδάφους των δέντρων και φυτών που βρίσκονται στα άκρα της κοίτης.

Πραγματοποιείται με υλικά συμβατά με το γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό ίσως με κλωβούς από γεω-δύχτι, πέτρες και ξύλα ή άλλα σχετικά υλικά, επαρκώς σταθεροποιημένα. Ανά διαστήματα δημιουργούνται διάφορα πλατώματα εκτόνωσης του νερού, τα οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι παιχνιδιού και διαφόρων δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

Οι ανάβαθμοι που ήδη υπάρχουν ή και ορισμένοι ακόμη, διαμορφώνονται ώστε να αποτελούν εκτός από κατασκευές ανάσχεσης της ορμής του νερού, αλλά και στοιχεία του σχεδιασμού με τη μετατροπή τους σε λιμνο – καταρράκτες που προσελκύουν διάφορα είδη της πανίδας αλλά και των σκύλων που κάνουν την καθημερινή τους βόλτα στο χείμαρρο, με το θετικό της οπτικής υδρολεκάνης και της βλάστησης που αναπτύσσεται.

Η καθημερινότητα δυστυχώς έδειξε ότι δεν διασφαλίζεται η καθαρότητα των νερών που διοχετεύονται στο χείμαρρο από τους αγωγούς των όμβριων νερών που βρίσκονται κατά μήκος του χειμάρρου. Έτσι θεωρούμε επιβεβλημένο να κατασκευαστεί και από τις δύο πλευρές του κλειστός αγωγός επαρκούς διατομής για τη συλλογή αυτών των νερών και τη διοχέτευσή τους προς τις εκβολές του χειμάρρου και από εκεί στο βιολογικό καθαρισμό, ώστε να καθίσταται τόσο η κοίτη όσο και ο Παγασητικός κόλπος ασφαλής, εκτός και αν μετά την παρέμβαση ανάπλασης, πλέον οι αγωγοί δεν αποχετεύουν στον χείμαρρο. Η πρότασή μας δεν μπορεί παρά να είναι συνδεδεμένη με την παρόχθια περιοχή των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη.

Μια περιοχή που χρόνια τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρούμενων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, παρόλη την ένταξή της το Μάρτιο του 1993 στο Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα LIFE, για προστασία και ανάδειξη συνολικά της περιοχής. Ένα μέρος έργων υλοποιήθηκε κυρίως από τον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας, όμως αν και σημαντικότατο έργο που έδωσε άλλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευκαιρίες στην περιοχή, σήμερα απαιτεί τη συνολική ολοκλήρωσή του, σε ένα Γραμμικό Πάρκο που θα συνδέει την πόλη με το βουνό. Λόγω γειτνίασης – επαφής με το χείμαρρο, Ζάχου και Καραμπατζάκη εντάσσονται στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό .

Έτσι βλέπουμε τις δύο παρόχθιες περιοχές του χειμάρρου να δίνονται, στο πράσινο, στο ποδήλατο, στο περπάτημα, στην άθληση, στους ανθρώπους μικρούς, μεγάλους, κάθε δυνατότητας, μέσα από την ενοποίησή τους με την διαμορφωμένη πλέον κοίτη και με σημεία πρόσβασης σ΄ αυτή. Περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά στοιχεία σε συνδυασμό με τα σημεία ενδιαφέροντος που υπάρχουν κατά μήκος της υπό διαμόρφωση περιοχής, έρχονται να συμπληρώσουν τη μοναδική εικόνα της παρέμβασης.

Η ολοκλήρωση της ανάπλασης εκ των πραγμάτων θα αναπτύξει εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις καθώς και πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες και θα αποτελέσει επιλογή αναψυχής και τουριστικής επισκεψιμότητας, μοναδικής για την πόλη μας και τη χώρα.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ 1 3

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις περιοχές που γειτνιάζουν κατά μήκος του χειμάρρου [ Ζάχου και Καραμπατζάκη ] λειτουργεί με την λογική των κυκλοφοριακών κυψελών, καθαρά ήπιας – τοπικής μη διαμπερούς κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των επισκεπτών και να επιτελείται ο σκοπός της παρέμβασης. Η πρότασή μας αποτυπώνει τα συμπεράσματά μας από τη διεθνή πρακτική και δυνατότητες ανάπλασης – ανάδειξης παρόμοιων χώρων. Είναι βέβαιο πώς εξειδικευμένες ειδικότητες θα δώσουν μέσα από μια προσεχτική μελέτη [ υδραυλική, αρχιτεκτονική, κυκλοφοριακή κ.α. ] το βέλτιστο αποτέλεσμα. Πιστεύοντας βαθύτατα στις απαιτήσεις των καιρών [κλιματική αλλαγή, ρύπανση πόλεων, θόρυβος, επικινδυνότητα κ.λπ.] για ανάλογου τύπου παρεμβάσεις και στις μοναδικές δυνατότητες και ευκαιρίες που δίνονται για την πόλη μας να αποκομίσει σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από αυτή την παρέμβαση, σας καλούμε να συμβάλετε στην υλοποίησή της.”

Προηγούμενο άρθροΔ.Οικονόμου αποκλειστικά στο istigmes.com: “Αν προκύψουν στοιχεία η πολιτική για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ θα αλλάξει”
Επόμενο άρθρο85.000 επισκέπτες το προηγούμενο τριήμερο στα Τρίκαλα για τον Μύλο των Ξωτικών