Δελτίο Τύπου ΕΛΚΕΘΕ σε σχέση με συγκεκριμένες δημόσιες τοποθετήσεις που συκοφαντούν το έργο του Ανάβυσσος, 03.06.2025

Μετά τα απολύτως ψευδή και συκοφαντικά σχόλια, που διατυπώθηκαν στις 30/5/2025 σε ραδιοφωνική συνέντευξη του δημοσιογράφου κ. Σπύρου Μπαξεβάνου με τον χημικό κ. Στέργιο Γούναρη, Τομεάρχη Πωλήσεων της εταιρείας Envirolab, στον ραδιοφωνικό σταθμό Νeo 103,3 FM1, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε αρχικά, από τον ίδιο δημοσιογράφο, στον ιστότοπο thenewspaper.gr και αναδημοσιεύτηκε σε άλλους ιστότοπους στη συνέχεια.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για τηναποκατάσταση της αλήθειας, δηλώνει τα εξής:

Στο ηχητικό αρχείο του ραδιοσταθμού, ο κ. Γούναρης, ενώ αναγνώρισε αρχικά ότι το ΕΛΚΕΘΕ, στο πρόσφατο έγγραφό του προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, συζήτησε τα αποτελέσματα που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ο.Λ.Β, δημιούργησε στη συνέχεια σύγχυση στον δημοσιογράφο ως προς το εάν το ίδιο το ΕΛΚΕΘΕ πραγματοποίησε τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις αυτές, μη αναφέροντας σαφώς ότι αυτά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προέκυψαν από δείγματα που ελήφθησαν σε διάφορα σημεία εντός του Λιμένα Βόλου, τα οποία συνέλεξαν και ανέλυσαν συνεργάτες της Envirolab, και εν τέλει τα οποία υπογράφει ο κ. Αλέξανδρος Γούναρης, ως διευθυντής εργαστηρίου στην ίδια εταιρεία.

Ο κ. Στέργιος Γούναρης αμφισβήτησε δηλαδή τελικά, και θεώρησε εσφαλμένα, τόσο τα αποτελέσματα αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία όπου εργάζεται, όσο και τον σχολιασμό τους από υψηλά εξειδικευμένους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, επιμένοντας ότι το ΕΛΚΕΘΕ δεν διαθέτει διαπίστευση για τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις δειγμάτων, δεν διαθέτει επιστημονική επάρκεια, «σερβίρει τα αποτελέσματα όπως θέλει», θεωρεί «ιθαγενείς» τους κατοίκους του Βόλου και της Θεσσαλίας, κ.λπ., και τις αναλύσεις δειγμάτων, δεν διαθέτει επιστημονική επάρκεια, «σερβίρει τα αποτελέσματα όπως θέλει», θεωρεί «ιθαγενείς» τους κατοίκους του Βόλου και της Θεσσαλίας, κ.λπ., και υπονοώντας επιπρόσθετα κατά τρόπο παντελώς αήθη ότι το Κέντρο αποσκοπεί στα (μεγάλα) χρηματικά ποσά που λαμβάνει από τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις δειγμάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένου και του Λιμένα Βόλου).

Ξεκινώντας από το τελευταίο, δηλώνουμε ότι οι γνωματεύσεις που το ΕΛΚΕΘΕ συνέθεσε και απέστειλε το 2023 και 2024 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, μετά από αντίστοιχες εισαγγελικές παραγγελίες, για τη διερεύνηση αφενός των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel και αφετέρου της παράσυρσης μεγάλων ποσοτήτων ψαριών από την Παρακάρλια περιοχή στον Παγασητικό Κόλπο, πραγματοποιήθηκαν με ίδιους πόρους του Κέντρου, και με συμβολή στη χρηματοδότηση της έρευνας του 2023, του προγράμματοςΥΜΕΠΕΡΑΑ-ΟΠΥ που υλοποιούσε τότε το ΕΛΚΕΘΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δηλώνουμε επίσης ρητώς ότι το ΕΛΚΕΘΕ δεν πραγματοποίησε δειγματοληψίες ή και αναλύσεις νερού και ιζημάτων στον Λιμένα Βόλου κατά τον Μάιο του 2025.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ανάλυσης και αξιολόγησης, σε απάντηση των όσων ψευδώς αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη εκπομπή, τονίζουμε εμφατικά ότι τα Βιογεωχημικά Εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ είναι διαπιστευμένα από το 2007 κατά ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), με αρ. Πιστοποιητικού 366. Η διαπίστευση αυτή διασφαλίζει ότι όλες οι αναλύσεις πραγματοποιούνται στο Κέντρο υπό πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες ποιότητας και μεθοδολογικής επάρκειας, παρέχοντας αξιόπιστα και επαληθεύσιμα αποτελέσματα.

Το ΕΛΚΕΘΕ είναι το μοναδικό δημόσιο, πολυθεματικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που καλύπτει το σύνολο των επιστημών της θάλασσας (χημεία, βιολογία, οικολογία, γεωλογία, φυσική ωκεανογραφία, ακτομηχανική, κ.λπ.) και των εσωτερικών υδάτων. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, ιδιόκτητα ερευνητικά σκάφη και ερευνητικό/επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης σε όλα τα πεδία έρευνας του υδάτινου περιβάλλοντος, το οποίο πραγματοποιεί δειγματοληψίες και αναλύσεις ιζημάτων και υδάτων, σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, εγκεκριμένα και δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Επιπλέον, συμμετέχει και συντονίζει πληθώρα Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων, με δράσεις που εκτείνονται από τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα έως τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η επιστημονική επάρκεια και αξιοπιστία του ΕΛΚΕΘΕ αξιολογείται συστηματικά από διεθνείς επιτροπές κριτών, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών αξιολόγησης των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, κατατάσσοντάς το σταθερά στην κατηγορία του «Άριστου». Το επιστημονικό του έργο τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, με πλήθος σχετικών δημοσιεύσεων σε κορυφαία περιοδικά, συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά δίκτυα και ανάληψη ηγετικών ρόλων σε επιστημονικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών. Το ΕΛΚΕΘΕ είναι, επίσης, ο θεσμοθετημένος επιστημονικός φορέας εφαρμογής Ευρωπαϊκών Οδηγιών για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα ποτάμια της Ελλάδας, όπως η Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα (WFD) και η Οδηγία-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (MSFD), και όλα ταδεδομένα που παράγονται σε αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κακόπιστους ή μη ειδικούς σχολιαστές.Το ΕΛΚΕΘΕ, με θεσμική ευθύνη, επιστημονική ακεραιότητα και σεβασμό στο ρόλο του προς την Πολιτεία και την Ελληνική κοινωνία, επιλέγει να μην εμπλέκεται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις που στερούνται τεκμηρίωσης και ενδεχομένως εξυπηρετούν συμφέροντα. Οφείλει, ωστόσο, να υπερασπίζεται το έργο και το κύρος του, όταν αυτό αμφισβητείται παντελώς αβάσιμα.

Καθώς η επίθεση που δέχθηκε το Κέντρο στην εν λόγω ραδιοφωνική εκπομπή είναι πρωτόγνωρη, διερωτώμεθα ποια είναι τα κίνητρα του κ. Γούναρη (ίσως και του κ. Μπαξεβάνου, ο οποίος συμφωνούσε εν πολλοίς με τα λεγόμενα του πρώτου), στην παραπλάνηση του κοινού και στην απαξίωση του ΕΛΚΕΘΕ (με την εξίσωση των διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων του με προπτυχιακούς φοιτητές, και όχι μόνο);

Διερωτώμεθα επίσης, μήπως υπάρχουν ορισμένοι που ενδεχομένως θεωρούν ότι πλήττονται από τη θεσμική θέση, την εξειδίκευση των ερευνητών/τριών και επιστημόνων και την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων του ΕΛΚΕΘΕ και κυρίως της αντικειμενικής ερμηνείας τους, εξ ου και οι αήθεις επιθέσεις;

Η υπονόμευση της επιστημονικής αξιοπιστίας του Κέντρου, με όρους εντυπώσεων και χωρίς αποδείξεις, πλήττει όχι μόνο το ίδιο, αλλά και την προσπάθεια για βιώσιμη διαχείριση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας μας.Το Κέντρο παραμένει ανοιχτό στον δημόσιο διάλογο, με μοναδικό γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση, τη διαφάνεια και την ενίσχυση των πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας, προς όφελος της Πολιτείας, της κοινωνίας και των επόμενων γενεών.

Τέλος, το Κέντρο επιφυλάσσεται να στραφεί εναντίον κάθε νομικού και φυσικού προσώπου, ασκώντας τα νόμιμα μέσα ενώπιον της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, αξιώνοντας πέραν των προβλεπομένων ποινών και χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί.

Μ. Στουμπούδη στο Ράδιο ΕΝΑ: «H ρύπανση στο λιμάνι του Βόλου οφείλεται σε λύματα από τον Ξηριά»

Οι αυξημένες τιμές σε κολοβακτηρίδια δεν μπορούν να οφείλονται στο ίζημα των βυθοκορημάτων του Παγασητικού υποστήριξε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ δρ. Μαρία Στουμπούδη.Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102.5 και τον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε ότι τα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ είναι διαπιστευμένα από το 2007 κατά ΕΛΟΤ και επειδή εκπονούν μέρη των μεγάλων οδηγιών για την έρευνα στις θάλασσες χρησιμοποιούν πιστοποιημένες μεθόδους εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε ότι το 2023 έγινε εισαγγελική παραγγελία για τις επιπτώσεις των θεομηνιών στον Παγασητικό και το 2024 για το θέμα των νεκρών ψαριών της Κάρλας και βάσει αυτής ζητήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ να κάνει γνωμάτευση.Πήραν δείγματα, έκαναν αναλύσεις και υπέβαλαν εκθέσεις οι οποίες παραδόθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου. Όλη αυτή η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με ίδιους πόρους του ΕΛΚΕΘΕ, εκτός από μια μικρή συμβολή το 2023 του υπουργείου Περιβάλλοντος. Διευκρίνισε ότι τον Μάιο του 2025 το Κέντρο δεν πραγματοποίησε δειγματοληψία στο λιμάνι του Βόλου, αλλά μια άλλη πιστοποιημένη εταιρεία την έκανε. Το ΕΛΚΕΘΕ σχολίασε απλά τις μετρήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία έλαβε δείγματα για λογαριασμό του ΟΛΒ και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.Η κ. Στουμπούδη εκτίμησε ότι πολύ αβίαστα αναφέρθηκε πως οι εικόνες που είδαν όλοι οφείλονταν στις βυθοκορήσεις, καθώς οι τιμές των κολοβακτηριδίων δεν ανεβαίνουν πολύ όταν αναδεύεται οποιοδήποτε υπόστρωμα. Χρειάζεται όπως υποστήριξε οργανική ύλη και προέρχεται από λύματα τα οποία με τη σειρά τους δεν έρχονται από το Αιγαίο, αλλά από υδατορέματα. Σε αυτά, όπως ισχυρίστηκε, πολύ συχνά απορρίπτονται λύματα, αλλά και από βιολογικούς καθαρισμούς.«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε δει βιολογικούς καθαρισμούς βιομηχανιών και πόλεων να μην λειτουργούν σωστά και να απορρίπτουν λύματα για χρονικές περιόδους μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα».

Σύμφωνα με την ίδια στις φωτογραφίες που τους έστειλε το Λιμεναρχείο Βόλου διακρίνονται και 4 νεκρά ψάρια, ένα εκ των οποίων ήταν του γλυκού νερού και συγκεκριμένα το ψάρι με το όνομα «πεταλούδα» που βρίσκεται στον Ξηριά και τον Κραυσίδωνα και σε όλη την περιοχή της λίμνης Κάρλας, ενώ εκτιμά ότι η ρύπανση που δημιουργήθηκε στον Παγασητικό οφείλονταν στον Ξηριά·

Αναφορικά με το πώς μπορούν να παρακολουθούνται τα ρέματα η κ. Στουμπούδη αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί με ένα πυκνό δίκτυο υδρομετρικών σταθμών οι οποίοι θα ελέγχουν και την ποιότητα του νερού. Το ΕΛΚΕΘΕ αυτή την περίοδο διαθέτει 100 περίπου τέτοιους σταθμούς σε όλη τη χώρα, ενώ στη Θεσσαλία μόλις 17 και ίσως να μπουν περισσότεροι.Τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να τοποθετηθούν στους χειμάρρους του Βόλου, καθώς διαθέτουν ηλεκτρόδια τα οποία λειτουργούν μόνο βυθισμένα στο νερό, και οι συγκεκριμένοι δεν έχουν συνεχή υδάτινη ροή εκτός από τον χειμώνα.

Σύμφωνα με την κ. Στουμπούδη μπορούν να τοποθετηθούν μηχανήματα που θα λειτουργούν μόνο όταν θα αρχίσει να υπάρχει ροή νερού. Καταλήγοντας κληθείσα να σχολιάσει το κατά πόσο μπορεί να διαταραχθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα από τη λειτουργία μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε πως ο Παγασητικός είναι ένας κλειστός κόλπος και έτσι είναι καλύτερο αυτές οι ενέργειες να αφορούν μια ανοιχτή θάλασσα.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου- magnesianews.gr

Προηγούμενο άρθρο«Απόβαση» της περίφημης Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στον Αλμυρό
Επόμενο άρθροΖ. Μακρή: Εκδίδεται η πρόσκληση για την ενίσχυση επιχειρήσεων στην Μαγνησία