ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με μοναδικό θέμα το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την 20η Οκτωβρίου 2022 προς δημόσια διαβούλευση με τίτλο «Διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, την Ιατρική Εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Να σημειωθεί ότι την 4η Απριλίου 2022 ελήφθη ομόφωνη απόφαση από το Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. επί των συγκεκριμένων αλλαγών που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με βάση τις τότε ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Η συγκεκριμένη απόφαση απεστάλη σε όλα τα μέλη του Ι.Σ.Μ., προκειμένου να αποτελέσει την βάση της συζήτησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Δυστυχώς λόγω αδυναμίας επίτευξης απαρτίας δεν κατέστη δυνατό να προκύψει η άποψη της Γενικής Συνέλευσης επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.

Ως εκ τούτου η επίσημη θέση του Ι.Σ.Μ. επί των προτεινομένων αλλαγών, παραμένει η ψηφισθείσα ομοφώνως και διατυπωθείσα από το Δ.Σ. της 4ης Απριλίου 2022, η οποία είναι η εξής:

  1. Η δραστηριότητα και η παρουσία του ιδιωτικού και κρατικού τομέα στην παροχή Υγείας να είναι διακριτή, ξεχωριστή και να μην επιτρέπεται η αλληλοεπικάλυψη και αλληλοδιείσδυση του ενός τομέα στον άλλον.
  2. Η σχέση των δύο τομέων να είναι σχέση συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού, με κάλυψη των αναγκών του ενός τομέα από τον άλλο σε επίπεδο προσωρινών συνεργασιών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για έκτακτες και εξαιρετικές καταστάσεις, που θα βασίζονται σε ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις.
  3. Κάλυψη των κενών θέσεων των κρατικών νοσοκομείων με ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σοβαρές οικονομικές αποδοχές των ιατρών στο επίπεδο 3:1 σε σχέση με το μισθό των Δημοσίων υπαλλήλων και με πλήρη και σοβαρή αποζημίωση του χρόνου εφημεριών του κάθε ιατρού και καμία αποδοχή προτάσεων εν είδει πλασματικών εφημεριών.
  4. Άρση του προσωρινού μέτρου για εκτέλεση χειρουργείων ασθενών των κρατικών νοσοκομείων σε ιδιωτικές κλινικές και επιστροφή των χειρουργών του ΕΣΥ στις κρατικές θέσεις τους και γενικώς απαγόρευση εισόδου ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα κρατικά νοσοκομεία και των κρατικών ιατρών στις ιδιωτικές κλινικές.
  5. Άρση της προσβλητικής απόφασης για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς και απαράδεκτης απόφασης για τους ανασφάλιστους πολίτες της συνταγογράφησης ανασφάλιστων ασθενών μόνον σε δημόσιες δομές Υγείας.
  6. Γενναία αύξηση των Δημόσιων δαπανών για την Υγεία από το απαράδεκτα καθηλωμένο από 10ετίας ποσοστό επί του Α.Ε.Π. του 4,5% περίπου σε τουλάχιστον 6%, όπως προτείνει ο Π.Ο.Υ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ευθύμιος Τσάμης Αντώνιος Καρζής

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Επόμενο άρθρο“ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ”