Νέα κόντρα για το ποιος βοήθησε περισσότερο στη τροπολογία που ικανοποιεί πλήρως αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ζαγοράς αναφορικά με την νομοθετική επίλυση της επέκτασης των υποδομών και τη νομιμοποίηση τους στο Πήλιο, προκυπτει αντικειμενικά μεταξύ της Ζεττας Μακρή και του Χρήστου Μπουκώρου. Ο Μπουκωρος έκανε το λάθος να ανακοινωσει τη σημαντική ρύθμιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Πηλίου που ψηφίζεται και η Υφυπουργός που είχε πάρει πάνω της το θέμα με το αίτημα του Ζαγόριν προχώρησε στη δημοσιοποίηση του ευχαριστηρίου του Συνεταιρισμού προς το πρόσωπό της. Λεπτομέρεια: Ο Μπουκωρος δεν είπε ότι αυτός έλυσε το θέμα… ούτε μιλά μόνο για το Ζαγόρι, αλλά για όλα το Πήλιο και για ελαιοτριβεία.

Η ανακοίνωση της Ζεττας Μακρή

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς ευχαριστεί την Ζέττα Μακρή.


Σταθερά και με συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια, η συνεργασία μας με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς (ZAGORIN) αποδίδει καρπούς, κάθε φορά, που απαιτείται οποιαδήποτε  συνέργεια, στήριξη και ενίσχυση, προκειμένου οι στόχοι και οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες του Συνεταιρισμού  να ευοδωθούν και να πραγματωθούν. Όπως και τώρα, που, για ακόμη μία φορά, από κοινού, ενώσαμε δυνάμεις, με τηλεδιασκέψεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και 

Τροφίμων, τόσο την 1η Μαρτίου 2021 με τον Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, όσο και στις 4 Μαρτίου 2021 με τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά, αλλά και με συνεχή και ουσιαστική επικοινωνία και διάλογο για να επιτευχθεί η εισαγωγή τροπολογίας για την νομοθετική επίλυση της επέκτασης των υποδομών από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκρέκα – ενέργεια για την οποία ενημερώθηκε o Πρόεδρος ΔΣ κ. Γ. Κράββαρης την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.  

Για αυτή την εμπιστοσύνη του Συνεταιρισμού προς το πρόσωπό μου, που έχει οικοδομηθεί και καλλιεργηθεί, χρόνια τώρα,  καθώς και για την μακροχρόνια εποικοδομητική μας συνεργασία  η οποία, εξαιρετικά, αποδίδεται στο από 17-07-2021 ευχαριστήριο της ZAGORIN στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο,  την ίδια επιμέλεια  και την ίδια επιμονή προκειμένου, η περιοχή μας,  ο τόπος μας να ωφεληθεί και να αναπτυχθεί, ακόμη περισσότερο. 

Το χθεσινό Δελτίο Τύπου του Χ.Μπουκώρου με τιτλο: Ψηφίζεται σημαντική ρύθμιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Πηλίου

Διάταξη νόμου, το περιεχόμενο τροπολογίας, για την οποία αγωνίστηκε ο Χρήστος Μπουκώρος

Πλήθος επιχειρήσεων του Πηλίου, όπως η Ζαγορίν, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου – Β. Σποράδων, πλήθος παραδοσιακών ελαιοτριβείων, αλλά και επιχειρήσεις τοπικών και φυσικών παραγόμενων προϊόντων της περιοχής του Πηλίου, βρίσκουν επιτέλους τον δρόμο της αδειοδότησης και των επενδύσεων τους. Ξεμπλοκάρουν υποθέσεις που εκκρεμούσαν την τελευταία 5ετία, μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση των ορίων οικισμών, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου.

Το αγωνιώδες αίτημα, που έθεταν επιτακτικά οι παραγωγικοί φορείς του Πηλίου, βρίσκει την επίλυσή του, καθώς το περιεχόμενο της τροπολογίας που είχε προτείνει και είχε επιδώσει στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά τον περασμένο Ιανουάριο ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ενσωματώθηκε αυτούσιο ως άρθρο υπουργικής τροπολογίας, η οποία ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, με την υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη που αφορά στη συσκευασία και μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην περιοχή του Πηλίου, τροποποιώντας την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του από 11.6.1980 Προεδρικού Διατάγματος «Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών των οικισμών της περιοχής Πηλίου και καθορισμού ειδικών όρων και περιορισμών δομήσεως εις αυτούς και εις την περιοχήν των διοικητικών ορίων των Δήμων ή Κοινοτήτων εντός των οποίων ανήκουν αυτοί, (ΦΕΚ 374/Δ/1980)».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την διάταξη που τίθεται προς ψήφιση, προστίθεται δεύτερο εδάφιο στην παράγραφο 1 του άρθρου 8 του από 11.6.1980 Π.Δ. (Δ’ 374) το οποίο ορίζει τα εξής: «Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και φυσικά παραγόμενων προϊόντων της περιοχής, εφαρμοζόμενων των όρων δόμησης του άρθρου 1 του από 24.5.1985 Π.Δ. (Δ΄270)».

Πρόκειται για περιεχόμενο πανομοιότυπο με εκείνο της βουλευτικής τροπολογίας που είχε προτείνει ο Χρήστος Μπουκώρος στον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, συνεχίζοντας τους μήνες που μεσολάβησαν τις διαρκείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι λοιπόν, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες επεξεργασίας και μεταποίησης των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στο Πήλιο (ελιές, φρούτα, καρποί, βότανα, μέλι, ξυλεία, πέτρα Πηλίου κλπ) και αφορούν σε παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, διαφοροποιούνται από τη «βιομηχανική δραστηριότητα» και πλέον αντιμετωπίζονται ως άμεσα συνδεόμενες με την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιοχής. Με αυτόν τρόπο, αξιοποιούνται προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, προερχόμενα από παραδοσιακές καλλιέργειες ή και φυσικά παραγόμενα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου, χωρίς να υπάρχουν τα κωλύματα που δημιουργούσε το Προεδρικό Διάταγμα Πηλίου, σταματώντας την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ήδη εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του Πηλίου ευχαρίστησαν τηλεφωνικά τον Χρήστο Μπουκώρο για τις διαρκείς και μεθοδικές του προσπάθειες, οι οποίες έφεραν θετικό αποτέλεσμα.