Μετά πέντε χρόνια απραξίας, ξύπνησε η Δημοτική Αρχή για την μεταστέγαση της Πυροσβεστικής

Χθες ο Α.Μπέος στον ΑΣΤΡΑ εμφανίστηκε αίφνης υπέρμαχος της μετεγκατάστασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το κέντρο της πόλης και το ακατάλληλο κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα. Μάλιστα δεν δίστασε να πει πως θα βάλει τα απορριμματοφόρα του Δήμου να αποκλείσουν το κτίριο ως διαμαρτυρία αν το υπουργείο δεν φροντίσει να δώσει πιστώσεις για την ανέγερση νέου κτιρίου της Π.Υ εκτός κέντρου σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος. Επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, αλλά ούτε πολλές ελπίδες πως θα του ασκηθεί ουσιαστική κριτική από την σημερινή αντιπολίτευση του Δήμου επί του θέματος… ας θυμίσουμε τί έλεγε για το θέμα με τίτλο “ένα ακόμη ζωτικό θέμα της πόλης έχει βαλτώσει στα σχεδόν πέντε χρόνια της δημοτικής αρχής Μπέου” , με ανακοίνωσή της πέρσι τέτοια περίοδο – Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018- η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΆ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Η ανακοίνωση της είχε ως εξής:

«Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν προχθές το φως της δημοσιότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης έως το 2016 -η κατάσταση σίγουρα δεν άλλαξε και τα επόμενα δύο χρόνια- δεν διατέθηκε για την Πυροσβεστική Υπηρεσία ούτε ένα ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί για την ανέγερση των νέων  κτηριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής στο ακίνητο που της παραχώρησε, το 2012, ο Δήμος Βόλου, επί δημαρχίας Σκοτινιώτη. Το «ανεξήγητο» είναι η αδιαφορία και η εκκωφαντική σιωπή της δημοτικής αρχής Μπέου κοντά πέντε χρόνια τώρα. Η οποία, χαμένη στην εικονική της πραγματικότητα, έχει πάρει διαζύγιο από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης.Επανερχόμενοι, λοιπόν, για πολλοστή φορά στο μείζον αυτό θέμα, θυμίζουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, αμέσως μετά την εκλογή της, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού η παραμονή της Υπηρεσίας στη σημερινή θέση προκαλεί τεράστια προβλήματα τόσο στην εκτέλεση του επιχειρησιακού της έργου, όσο και στη λειτουργία της πόλης.
Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε, στις 17-06-2011, να παραχωρήσει  κατά κυριότητα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δύο όμορα δημοτικά οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 3.091,36 τ.μ., τα οποία βρίσκονται στη Νέα Ιωνία, πλησίον της Περιφερειακής Οδού, καθώς και να χαρακτηρίσει  τα οικόπεδα αυτά  ως «Χώρο Εγκατάστασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2012, ο Δήμος Βόλου προέβη στη δωρεά των δύο οικοπέδων, με σκοπό την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για τη στέγαση της Π.Υ. Βόλου, εντός πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της δωρεάς. Η αποδοχή της δωρεάς έγινε στις 21-11-2012 (συνεπώς στις 21-11-2017 εξέπνευσε η πενταετία), με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας. Η απόφαση αυτή ρητά ορίζει ότι, σε περίπτωση που η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη ή σε περίπτωση που η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου μεταφερθεί σε άλλο χώρο, η κυριότητα των εν λόγω οικοπέδων επανέρχεται αυτοδικαίως στον Δήμο Βόλου. Ορίζει, επίσης, ρητά πως, όταν ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις και μεταφερθεί σ’ αυτές η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το κεντρικό ακίνητο, στο οποίο στεγάζεται, από τη δεκαετία του ’50,  η Πυροσβεστική Υπηρεσία (οδός Γαλλίας και Κουμουνδούρου), θα επιστραφεί κατά κυριότητα στον Δήμο Βόλου.Στις 3-2-2014, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας, απαντώντας σε σχετικό υπόμνημα του τέως δημάρχου Βόλου, Π.Σκοτινιώτη, που κατέθεσαν στη Βουλή ως αναφορά οι βουλευτές, Α.Μεϊκόπουλος και Μ.Χρυσοβελώνη, ανέφερε ότι το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχει προχωρήσει στην «ωρίμανση» του έργου, προκρίνοντας τη χρηματοδότησή του μέσω του προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ.Δυστυχώς, η δημοτική αρχή Μπέου, ευρισκόμενη ήδη στον πέμπτο χρόνο της θητείας της,  δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να υλοποιήσουν τις συμβατικές δεσμεύσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει βαλτώσει ένα ακόμη ζωτικό θέμα της πόλης.Με δεδομένο ότι εδώ και έναν χρόνο έχει παρέλθει η πενταετία, εντός της οποίας έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες εγκαταστάσεις και να έχει μεταφερθεί σ’ αυτές η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η δημοτική αρχή οφείλει να αξιώσει άμεσα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα συγκεκριμένα δημοτικά οικόπεδα, ώστε να προχωρήσει και η απόδοση στον Δήμο του κεντρικού ακινήτου, στο οποίο επί δεκαετίες στεγάζεται η Πυροσβεστική. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα της δωρεάς για αυτοδίκαιη επιστροφή στον Δήμο Βόλου των δωρηθέντων ακινήτων.»

Προηγούμενο άρθροΑριάννα Χατζηγαλανού: η δημιουργός της performance του αστικού βαμπίρ”Reviving Fragments of Stigmographed Urban Dreams”
Επόμενο άρθροΛεφτά υπάρχουν… 9.140 ευρώ για τηλεοπτική μετάδοση & Καλλιτεχνική Επιμέλεια της εκδήλωσης με Βανδή- Μάστορα