Επερώτηση καταθέτουν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ στο Δήμο Βόλου, για την εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου.
Όπως αναφέρουν στην επερώτησή τους:
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG). Βέβαια, οι παραπάνω εξελίξεις, που φέρουν την αντιλαϊκή σφραγίδα των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αφορούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των εφοπλιστών, αφού παρά τις γιγάντιες επενδύσεις και τα κέρδη που αποδίδουν, ο λαός συνεχίζει να ζει με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς και συντάξεις πείνας, σε ενεργειακή φτώχεια, όπως αποδεικνύεται και από τις τελευταίες εξελίξεις με τις ογκώδεις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η εταιρεία με την επωνυμία «MEDITERRANEAN GAS Α.Ε.» , υπέβαλε αίτηση για χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) του έργου: «ΑΡΓΩ FSRU», στο Λιμάνι του Βόλου. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία: «στοχεύει να καταστήσει το Λιμάνι του Βόλου διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού». Στην πραγματικότητα, με βάση τα δικά της σχέδια και φωτογραφίες, ζητά να εγκαταστήσει στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου μια πλωτή εξέδρα αποθήκευσης χιλιάδων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην οποία θα μεταφορτώνεται το LNG από άλλα υγραεριοφόρα πλοία. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση συστημάτων αεριοποίησης και αγωγού, μήκους περίπου 5 χλμ., που θα περνά από τα Πευκάκια, από τα Αϊβαλιώτικα και από την περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού, για τη μεταφορά και τη διανομή ή τη μεταφόρτωση του αερίου στην Α΄ΒΙΠΕ Βόλου.
Επειδή:
Η εγκατάσταση προβλέπεται να λειτουργεί λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή (π.χ. η εγκατάσταση FSRU στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί 10 χλμ. από την ακτή και 24 χλμ. από την κατοικημένη περιοχή).
Η χωροθέτηση μιας τέτοιας εγκατάσταση δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων και εργασιακών χώρων δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας και μπορεί να μετατραπεί σε «πυριτιδαποθήκη».
Η εγκατάσταση βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού, όπου διέρχονται μεγάλα πλοία, ακόμη και θηριώδη κρουαζιερόπλοια.
Στην ιστορία της μεταφοράς και αεριοποίησης του LNG έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πολύ σοβαρών καταστροφικών ατυχημάτων.
Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
Πώς τοποθετείται επί του ζητήματος;
Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να μη προχωρήσει η εγκατάσταση Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), στο Λιμάνι του Βόλου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος από το ενδεχόμενο ατυχήματος;