Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας
Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ

Το μπαλάκι της ευθύνης της πολιτικής απόφασης της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στους βουλευτές και τη κυβέρνηση, σε μια εμφανή στρατηγική διαφυγής της Περιφέρειας από την πίεση που υφίσταται στο ζήτημα του φαινομένου της έντονης δυσοσμίας που επικρατεί στη πόλη του Βόλου, πετά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δ.Κολυνδρίνη, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκη και τους έξι βουλευτές του νομού.

Η κα Κολυνδρίνη μάλιστα ξαφνιάζει, βάζοντας αιφνιδιστικά στο κάδρο του θέματος στην επιστολή της, πέραν της ΑΓΕΤ και την Χαλυβουργία, για την οποία αποκαλύπτει ότι οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργείας της έχουν λήξη. Μάλιστα ζητά δημοσίως προκαλώντας ερωτηματικά -για ένα θέμα το οποίο υπηρεσιακά θα μπορούσε αθόρυβα να γνωρίζει- ενημέρωση για το εάν περιελαμβάνονται στην νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Χαλυβουργίας “οι παρατηρήσεις και προτάσεις του ΚΕΠΠΕ” Μαγνησίας, “όπως προκύπτουν από τις Εκθέσεις Αυτοψίας, που έχουν κοινοποιηθεί στο υπουργείο”, μετά από τους ελέγχους που έχουν γίνει στο εργοστάσιο, γεγονός που σημαίνει πως κάτι στην παραγωγική λειτουργία της βιομηχανίας έχουν εντοπίσει οι έλεγχοι που πρέπει να αλλάξει και να συμπεριεληφθεί στην νέα ΜΠΕ ως υποχρέωση, ώστε να τηρεί το εργοστάσιο τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστοσο η κα Κολυνδρίνη δεν διευκρινίζει εάν αυτό το κάτι που έχει καταγραφεί στους ελέγχους συσχετίζεται με το φαινόμενο της δυσοσμίας δείχνοντας ως φερόμενο ρυπαντή -ίσως όχι μοναδικό- τη Χαλυβουργία.

Η κα Κολυνδρίνη τέλος επαναφέρει το αίτημα προσωρινής ανάκλησης της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συσχέτιση με το πρόβλημα της δυσοσμίας και ζητά την σύγκληση εκ νέου της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το θέμα καλώντας τους βουλευτές να δημοσιοποιήσουν την προσωπική τους θέση στο ζήτημα, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια έχει εκφραστεί αρνητικά ήδη απο το 2014.

Η επιστολή της κας Κολυνδρίνη:
Με αφορμή την κλιμακούμενη και καθημερινά αυξανόμενη δυσοσμία που παρατηρείται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, κυρίως κατά τις βραδινές, μεταμεσονύχτιες και πρώτες πρωινές ώρες κατά κόρον και με δεδομένο ότι τις ΑΕΠΠΟ που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των εργοστασίων και την ενεργειακή ύλη που χρησιμοποιούν, τις εγκρίνει το Υπουργείο και αφού ληφθούν υπόψη οι δύο αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (αα 91/30-05-2017 πρακτικό 7 και την αα 61/4-4- 2018 πρακτικό 4) που ζητάμε την ανάκληση της καύσης του RDF, η χρήση του οποίου εγκρίθηκε από το Υπουργείο:
1) ΖΗΤΟΥΜΕ από τους Βουλευτές του Ν. Μαγνησίας και το συναρμόδιο Υπουργείο, να τοποθετηθούν σε σχέση με την εν λόγω ΑΕΠΠΟ και συγκεκριμένα να πάρουν θέση για την καύση του RDF από την εν λόγω βιομηχανία και άρα να εκφράσουν την πολιτική τους θέση σε σχέση με την ισχύουσα ΑΕΠΠΟ και την καύση των δύο (2) συγκεκριμένων κωδικών (191210 και 191212) που ενέκρινε το Υπουργείο το 2014. Σε περίπτωση διαφωνίας σας με την εν λόγω ΑΕΠΠΟ, παρακαλούμε όπως προτείνετε και εισηγηθείτε την τροποποίηση αυτή. Η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του είναι δύο φορές αρνητική και ουδέποτε συμφωνήσαμε με τον εν λόγω κωδικό.
2) ΖΗΤΟΥΜΕ από το αρμόδιο Υπουργείο, με δεδομένη τη λήξη των Περιβαλλοντικών Όρων της Βιομηχανίας «Χαλυβουργία» στις 18-08-2019 και την ισχύ των παλαιών περιβαλλοντικών μέχρι σήμερα όρων, με δεδομένες επίσης, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του ΚΕΠΠΕ, όπως προκύπτουν από τις Εκθέσεις Αυτοψίας, που σας έχουν κοινοποιηθεί, μετά από ελέγχους, να μας ενημερώσετε αν έχει κατατεθεί καινούργιος φάκελος από τη Χαλυβουργία και αν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτόν οι θέσεις του ΚΕΠΠΕ της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Αν και εφόσον έχει κατατεθεί, ενημερώστε μας πότε ξεκινά η σχετική διαβούλευση. Σας ζητούμε να έρθει άμεσα η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τέλος ζητώ, όπως εξετασθεί η δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, για δεύτερη φορά, προκειμένου να συζητηθούν τα εν λόγω θέματα.

Προηγούμενο άρθροΑκούραστος Βολιώτης στα 74 στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Επόμενο άρθροΔείχνει Χαλυβουργία η Περιφέρεια ναι ή όχι;