Αίτημα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας να επιλεγεί η ΒΙΠΕ του Βόλου
Το αίτημα να συμπεριληφθεί ο νομός Μαγνησίας μεταξύ των υποψηφίων προς αξιολόγηση περιοχών που θα διεκδικήσουν την επένδυση της κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Next.e.GO SE, κατέθεσε με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.
Όπως υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, «πρόκειται για μία άκρως σπουδαία και σημαντική επένδυση, που θα αποτελέσει προπομπό και άλλων παρόμοιων επενδύσεων με σημαντικά οφέλη στην οικονομία της χώρας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην προβολή της χώρας μας ως ιδανικού τόπου επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
Στην περιοχή της Μαγνησίας υπάρχει η Α’ Βιομηχανική Περιοχή [Α’ ΒΙ.ΠΕ.] στην οποία είναι εγκατεστημένες δεκάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες λειτουργούν εντός ενός ασφαλούς και λειτουργικού περιβάλλοντος τόσο για τις ίδιες όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές.
Ως πολύ καλά γνωρίζετε, στην Α’ ΒΙΠΕ, πριν μερικά έτη, λειτουργούσε με απόλυτη επιτυχία εργοστάσιο αυτοκινήτων της εταιρείας ΤΕΟΚΑΡ, Ομίλου Θεοχαράκη, το οποίο κατασκεύαζε οχήματα με τις εμπορικές επωνυμίες Datsun – Nissan της αντίστοιχης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η δε παραγωγή άγγιξε τις 200.000 αυτοκίνητα.
Ήδη, με το που έγινε γνωστή η πρόθεση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, πλήθος επιχειρηματικών φορέων γνωστοποίησαν στο Επιμελητήριό Μαγνησίας την πρόθεσή τους να στηρίξουν το εν λόγω εγχείρημα και να συμμετάσχουν στην εν λόγω επένδυση, η οποία αφενός θα προσελκύσει νέες επενδύσεις αλλά κυρίως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο Νομό Μαγνησίας, που τα τελευταία έτη μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Ο Νομός Μαγνησίας, πέραν της άριστα οργανωμένης ΒΙ.ΠΕ. που διαθέτει, έχει και ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα και αυτό δεν είναι άλλο από τη γεωγραφική του θέση.
Βρισκόμαστε στο κέντρο της Ελλάδας, που σημαίνει ότι ο Βόλος αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου τόσο προς τα Βαλκάνια, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ασία γενικότερα, αλλά κυρίως προς την κεντρική Ευρώπη, ενώ η ταυτόχρονη παρουσία εμπορικού λιμένα, σιδηροδρομικού σταθμού, αλλά και αερολιμένα αποτελεί εχέγγυο για την ομαλή εισαγωγή πρώτων υλών και εξαγωγή των αυτοκινήτων του εργοστασίου παραγωγής οχημάτων.
Επίσης, στην περιοχή μας υφίσταται εξιδεικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, που σε συνδυασμό με την παρουσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξασφαλίζει ικανό και ιδανικό προσωπικό για την άμεση στελέχωση του εργοστασίου.
Τέλος, τονίζουμε την ύπαρξη του έντονου γερμανικού στοιχείου στο Νομό Μαγνησίας που σε συνδυασμό με την ύπαρξη Επίτιμου Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Βόλο εξασφαλίζουν ηθική, αλλά και τεχνική υποστήριξη στο όλο εγχείρημα.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η Α’ ΒΙ.ΠΕ. του Βόλου αλλά και ο Ν. Μαγνησίας με τα έμπειρα στελέχη του παρέχει όλα τα εχέγγυα για την επιτυχή δημιουργία και λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή μας και δημιουργείται ένα ιδανικό περιβάλλον για επενδύσεις με σημαντικές απαιτήσεις και προδιαγραφές».