PAPANDREOU
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με θέλει, γιατί θα επαναπατρίσω όσους πήγαν εκεί» υποστήριξε μιλώντας νωρίτερα στον Σκάϊ ο Γιώργος Παπανδρέου – Την ίδια ώρα ανέφερε ότι δεν γνωρίζει «ποιες είναι οι θέσεις του» Νίκου ανδρουλάκη τον οποίο χαρακτηρισε παλαιοκομματικό. Ο πρώην πρωθυπουργό ζήτησε να διεξαχθεί ντιμπέιτ με άνεση για τους υποψηφίους
Ο κ. Παπανδρεού ηταν σαφής πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ δεν λέγοντας πως θα δώσει τη μάχη, έτσι ώστε να είναι εκείνος που θα κερδίσει.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα δώσει μάχη για τις ιδέες του. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον θέλει αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, γιατί θα επαναπατρίσει όσους ψηφοφόρους του κόμματος πήγαν εκεί, ενώ «κάρφωσε» τον έτερο υποψήφιο, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι δεν ξέρει τις θέσεις του και ότι δεν έχει σαφή ιδεολογική τοποθέτηση.

Την ίδια ώρα τα επιτελεία των δύο μονομάχων είναι έτοιμα για τη μάχη του δεύτερου γύρου.   Παρότι εκτιμάται ότι δύσκολα θα ανατραπεί το αποτέλεσμα που έδωσε σαφές προβάδισμα και μια εντυπωσιακή διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για την Κυριακή με κοινό στόχο την ενότητα της παράταξης αλλά και την άνοδο του κόμματος.

Αναλυτικά:

Η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, που πέρασε δεύτερος στο β’ γύρο των εκλογών για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και θα αντιμετωπίσει την επόμενη Κυριακή το νικητή του α’ γύρου, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις διαφορές του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως ο συνυποψήφιός του διακρίνεται για «παλαιοκομματικές αντιλήψεις».

«Παλαιοκομματική αντίληψη διακρίνει τον Ανδρουλάκη»

«Χρειαζόμαστε ανανέωση. Νομίζω όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης, αλλά η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα» σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης, αλλά αυτή διαφαίνεται ακριβώς στις ιδέες. «Στο να μπορούμε να χτυπήσουμε στεγανά, τα οποία δεν αφήνουν κομμάτια του ελληνικού λαού, κομμάτια της κοινωνίας να έχουν ουσιαστικό ρόλο», εξήγησε.

Κληθείς να απαντήσει ειδικότερα, για το εάν κρίνει πως η ανανεωτική προοπτική δεν χαρακτηρίζει τις ιδέες του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως όντως αυτό διακρίνει, δίνοντας  μια σειρά από παραδείγματα:

«Δεν το πιστεύω καθόλου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έφερα το Open Gap, μια νέα πρακτική. Έφερα τη Διαύγεια. Να έχουμε διαφάνεια στη διαδικασία, όχι μόνο στο Κίνημα αλλά και στο κράτος, αλλά να έχουμε και αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη, όπως είναι οι γενικοί γραμματείς και διοικητές μεγάλων Οργανισμών»

Αντίθετα, όπως είπε, «μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε αυτή του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. Τέσσερα η Νέα Δημοκρατία, δύο το ΠΑΣΟΚ, ένα ο κ. Κουβέλης».

«Δηλαδή, ξανά το μοίρασμα της εξουσίας», όπως είπε, «ξανά η παλαιοκομματική αντίληψη – αυτά παλεύω μια ζωή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι θέματα ηλικίας, αλλά βούλησης για να «σπάσουμε αυγά», λογική την οποία έχει και θα συνεχίσει να έχει.

«Να μην είναι περιστασιακή η μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες»

«Βασικός μου στόχος ήταν να επαναφέρουμε την παράταξη στο προσκήνιο της πολιτικής με μεγάλη συμμετοχή», τόνισε και εκτίμησε πως αυτό επετεύχθη.

Όπως υπογράμμισε, ζήτημα αποτελεί το να μην είναι το ενεργό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι πολίτες γύρω από το ΚΙΝΑΛ ένα περιστασιακό φαινόμενο, προσθέτοντας πως αυτό θα διασφαλιστεί από την επόμενη ημέρα και ειδικότερα θα σχετιστεί με το ποιος θα βρεθεί στα ηνία της παράταξης.

«Εάν θα είναι μια ηγεσία που θα προχωρήσει την παράταξη με προοδευτικό στόχο, κοντά στις λαϊκές δυνάμεις, με μεταρρυθμιστικές προτάσεις, που θα αγκαλιάσει πραγματικά και ευρύτερα στρώματα», παρατήρησε.

«Βέβαια, ο ίδιος  θα ήθελα ένα καλύτερο αποτέλεσμα», παραδέχθηκε, «αλλά έτσι είναι πάντα η πολιτική», όπως είπε.

«Είμαστε όμως στο δεύτερο γύρο και θα το παλέψουμε», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως, σε περίπτωση μη εκλογής του, δεν τίθεται ζήτημα μη υποστήριξης στο νέο αρχηγό του κόμματος.

«Εγώ θα παλεύω για τις αρχές μου σε κάθε μετερίζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Διαφωνούμε και στην εξωτερική πολιτική με τον Νίκο Ανδρουλάκη»

Ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για να αναδείξει άλλη μία βασική διαφωνία του με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Μιλώ για τη θέση των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, με την οποία διαφωνώ», τόνισε εξηγώντας ότι «μιλούν για την κατάργηση του βέτο στην εξωτερική πολιτική».

Και προσέθεσε: «Εγώ πάλεψα για το βέτο, πάλεψα απέναντι στην κυρία Μέρκελ, η οποία ήθελε να μας αφαιρέσει την ψήφο, επειδή δεν πηγαίναμε καλά στα οικονομικά μας, επειδή είχαμε παραβιάσει τους κανόνες του Μάαστριχτ».

«Αν είχε συμβεί αυτό», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «δεν θα είχαμε τα ΜΟΠ (σ.σ. Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) του Ανδρέα Παπανδρέου και δεν θα είχαμε εύκολα την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, λοιπόν, γιατί παραδίδουμε με ευκολία ένα τεράστιο διπλωματικό όπλο στη διαδικασία αυτή;», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ ενός νέου Ελσίνκι στις ελληνοτουρκικές θέσεις, ακολουθώντας ουσιαστικά τη δική του πολιτική σε αυτό το ζήτημα, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως «δεν θα μπορέσουμε να έχουμε νέο Ελσίνκι, αν δεν έχουμε και το βέτο, έστω την απειλή του βέτο. Ή μάλλον», όπως τόνισε, «θα έχουμε ένα νέο Ελσίνκι, το οποίο θα είναι ραμμένο και φτιαγμένο στα μέτρα κάποιων άλλων».

«Ο πρόεδρος πρέπει να είναι στη Βουλή»

Ο Γιώργος Παπανδρέου στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής, αλλά ευρωβουλευτής και, άρα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ εντός του Κοινοβουλίου.

«Χρειαζόμαστε τον πρόεδρο του κόμματος στη Βουλή. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, που θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική», τόνισε.

Και προσέθεσε: «Δεν μας λέει και ποιος θα τον εκπροσωπήσει στη Βουλή. Ποιος θα δώσει τις μάχες απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας μάλιστα πως σε αυτό το θέμα συμφωνεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Δεν παραιτούμαι, μπορώ να ενώσω»

Ο Γιώργος Παπανδρέου διατύπωσε την εκτίμηση πως η ενότητα βασίζεται και στην ηγετική φυσιογνωμία, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι είναι σε θέση τόσο να ενώσει, όσο και να φέρει επιπλέον δυνάμεις στην παράταξη.

«Και παράλληλα, να εδραιώσουμε μια σιγουριά αξιών και αρχών. Δηλαδή, όχι ένα κόμμα μηχανισμών, όχι ένα κόμμα απλώς για το μοίρασμα της εξουσίας, γιατί αυτό είναι που διαιρεί το κόμμα, αυτό είναι που δημιουργεί  εσωτερικές έριδες πάνω σε προσωπικές φιλοδοξίες. Να σπάσουμε αυτή την αντίληψη», κατέληξε.

Προηγούμενο άρθροΣοκ με 116 θανάτους – Στους 714 οι διασωληνωμένοι – 101 τα κρούσματα στη Μαγνησία
Επόμενο άρθρο«Ναι» στο φυσικό αέριο -Η Βιομηχανία Del Monte εντάσσεται στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ