Ερωτήματα στη Βουλή σχετικά με την πορεία αδειοδότησης της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόλο από την Κ. Παπανάτσιου

Κοινοβουλευτική ερώτηση – αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την αδειοδότηση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου από την εταιρεία «MEDITERRANEAN GAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στο λιμάνι του Βόλου κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κα Κατερίνα Παπανάτσιου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον Βουλευτή Μαγνησίας κ. Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τους αρμόδιους Τομεάρχες Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ακόμη 27 Βουλευτές.
Στην ερώτησή της η Βουλευτής αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της επένδυσης και τις απαντήσεις που έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε προηγούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αναφέρει ότι η ΡΑΕ με απόφασή της που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 2-3-2022 χορηγεί άδεια ΑΣΦΑ στην εταιρεία «Mediterranean Gas A.E.».
Η Βουλευτής επισημαίνει σημεία από την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ σύμφωνα με τα οποία «η ελάχιστη απόσταση από την ακτή υπολογίζεται στα 340 μέτρα περίπου», «δεν ενέχονται σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τη δραστηριότητα» ενώ «η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης εκτιμάται να ολοκληρωθεί σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία χορήγησης της παρούσας άδειας».
Η κα Παπανάτσιου τονίζει στην ερώτησή της ότι το έργο χωροθετείται πολύ κοντά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και στο λιμάνι του Βόλου, ενώ υπόκειται στις διατάξεις της Οδηγίας Seveso III και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση όσον αφορά στους κινδύνους ασφάλειας που ενέχει πιθανή υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, από την απόφαση της ΡΑΕ διαφαίνεται ότι έχει προκριθεί ένα ανέφικτο χρονοδιάγραμμα για το έργο, για το οποίο έως το Νοέμβριο 2021 δεν είχαν ενημερωθεί επισήμως οι λοιπές εμπλεκόμενες αρχές και επιπλέον διαφαίνεται ο κίνδυνος να υιοθετηθούν fast track διαδικασίες αδειοδότησής του. Για τους παραπάνω λόγους θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:
1) Πώς αξιολογήθηκε το εν λόγω έργο βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου, ιδίως ως προς το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την επικινδυνότητά, τη χωροθέτησή του σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, και τη συνύπαρξη με άλλες δραστηριότητες; Ποια συμπληρωματικά στοιχεία ζητήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ποιες διευκρινίσεις/απαντήσεις δόθηκαν;
2) Έχει κατατεθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και αν ναι, πότε;
3) Καθώς το έργο δεν είναι συμβατό με το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο ανάπτυξης (Master Plan) του Λιμένα Βόλου, θα γίνουν τελικά τροποποιήσεις του Master Plan και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Επιπλέον η Βουλευτής ζητά εκ νέου να κατατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 25.08.2021, καθώς και τα αναφερόμενα στα σημεία 12 έως και 18 έγγραφα της υπ’ αριθμ. 138/2022 απόφασης της Ρυθμιστικής Ενέργειας που αφορούν αιτήματα κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τις σχετικές απαντήσεις από τη Mediterranean GAS A.E.

Η Ερώτηση αναλυτικά:
Αθήνα 9-03-2022
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Προς
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: : Ερωτήματα σχετικά με την πορεία της αδειοδότησης μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόλο.
Για την αδειοδότηση και εγκατάσταση κατατέθηκε στις 25-10-2021 Ερώτηση και ΑΚΕ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Μαγνησίας κας Κ. Παπανάτσιου, η οποία συνυπογράφηκε από τους αρμόδιους Τομεάρχες Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, και Νησιωτικής Πολιτικής, και ακόμη 16 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Στην εν λόγω ερώτηση τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την αδειοδότηση του έργου, καθώς αυτό προβλέπεται να κατασκευαστεί πολύ κοντά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου και πολύ κοντά στο λιμάνι του Βόλου, ενώ στην ιστορία μεταφοράς και αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σοβαρών καταστροφικών ατυχημάτων. Επιπλέον, στο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης (master plan) Λιμένα Βόλου προβλέπονται εμπορικές και τουριστικές χρήσεις αλλά όχι χρήση μεταφοράς, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τέλος είχε ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να κατατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας του έργου, όπως αυτή κατατέθηκε για την χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Σύμφωνα με την από 05-11-2021 απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η αίτηση ήταν στο στάδιο της τεχνικής, οικονομικής και νομικής αξιολόγησης. Η ΡΑΕ στην απάντησή της είχε επισημάνει ελλείψεις ως προς την απαιτούμενη από τον κανονισμό τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένης και της χωροθέτησης της μονάδας FSRU στο Λιμένα Βόλου- και ότι είχε ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία από την εταιρεία εντός αποκλειστικής προθεσμίας. Η ΡΑΕ επιπλέον αναφέρει ότι σύμφωνα με απαντητική επιστολή του ΟΛΒ που επισυνάπτεται στο φάκελο που κατατέθηκε από την εταιρεία, ο ΟΛΒ Δεν δεσμεύεται για την υλοποίηση του εν λόγω έργου και επισημαίνει ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη είναι δυνατή μόνο κατόπιν νόμιμης διαδικασίας αξιοποίησης του λιμένα και υπό την προϋπόθεση της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας.
Στις 2/3/2022 αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση της ΡΑΕ για τη χορήγηση Άδειας ΑΣΦΑ στην εταιρεία «Mediterranean Gas A.E.» στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι: «Το FSRU θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο σε σταθερό σημείο επί πλωτής εξέδρας στην είσοδο του Λιμένος Βόλου πλησίον της ακτής στην περιοχή «Πευκάκια»» και ότι «Η ελάχιστη απόσταση από την ακτή υπολογίζεται στα 340 μέτρα περίπου. Η διατήρηση της σταθερής απόστασης του FSRU από την ακτή θα εξασφαλιστεί με πρόσδεση στη μόνιμα αγκυροβολημένη πλωτή εξέδρα.».
Επιπλέον η απόφαση της ΡΑΕ αναφέρει ότι : «Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, και στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της Αρχής σύμφωνα με την περίπτωση δ του άρθρου 11 του Κανονισμού Αδειών, προκύπτει, βάσει των στοιχείων που τέθηκαν υπόψη της Αρχής, ότι δεν ενέχονται σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τη δραστηριότητα, η οποία σε κάθε περίπτωση υπόκειται στον έλεγχο των αρμόδιων περιβαλλοντικών αρχών αναφορικά με την τήρηση και την πλήρωση των σχετικών κανόνων και περιβαλλοντικών κριτηρίων», γεγονός που γεννά ερωτήματα σε σχέση με την αρχική επισήμανση της ΡΑΕ περί ελλείψεων της αίτησης και των απαντήσεων που δόθηκαν από την εταιρεία.
Τέλος δίνονται χρονοδιαγράμματα για την πορεία του έργου σύμφωνα με τα οποία: «Η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης εκτιμάται να ολοκληρωθεί σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία χορήγησης της παρούσας άδειας» και ότι: «Οι τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες (βασικός σχεδιασμός, FEED, περιβαλλοντική αδειοδότηση και άδεια λειτουργίας) εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έξι (6) μήνες μετά την ημερομηνία χορήγησης της παρούσας άδειας.»!!!
Παράλληλα, από τα απαντητικά έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και Διεύθυνση Υδρογονανθράκων) προκύπτει ότι έως το Νοέμβριο 2021 οι υπηρεσίες δεν είχαν λάβει κανένα αίτημα προκειμένου να αξιολογήσουν και να αδειοδοτήσουν το εν λόγω έργο, το οποίο επιπλέον υπόκειται και στις διατάξεις της Οδηγίας SEVESO III, απαιτώντας και Μελέτη Ασφαλείας.
Παρόμοια απάντηση δίνεται και από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο επιπλέον αναφέρει ότι εφόσον το έργο χωροθετείται εντός χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα, θα απαιτηθεί η τροποποίηση του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) του Λιμένα Βόλου, καθόσον δεν είναι συμβατό με το ισχύον.
Επειδή όπως έχουμε ήδη τονίσει, το έργο χωροθετείται πολύ κοντά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου και πολύ κοντά στο λιμάνι του Βόλου, απ’ όπου διέρχονται μεγάλα πλοία επιβατικά και εμπορικά, αλλά και κρουαζιερόπλοια,
Επειδή το έργο υπόκειται στις διατάξεις της Οδηγίας Seveso III (Οδηγία 2012/18/ΕΕ), και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση όσον αφορά στους κινδύνους ασφάλειας που ενέχει πιθανή υλοποίηση του έργου,
Επειδή από την απόφαση της ΡΑΕ διαφαίνεται ότι έχει προκριθεί ένα ανέφικτο χρονοδιάγραμμα για το έργο, για το οποίο έως το Νοέμβριο 2021 δεν είχαν ενημερωθεί επισήμως οι λοιπές εμπλεκόμενες αρχές,
Επειδή από το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕ διαφαίνεται ο κίνδυνος να υιοθετηθούν fast track διαδικασίες αδειοδότησης του έργου,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Πώς αξιολογήθηκε το εν λόγω έργο βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου, ιδίως ως προς το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την επικινδυνότητά, τη χωροθέτησή του σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, και τη συνύπαρξη με άλλες δραστηριότητες; Ποια συμπληρωματικά στοιχεία ζητήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ποιες διευκρινίσεις/απαντήσεις δόθηκαν;
2) Έχει κατατεθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και αν ναι, πότε;
3) Καθώς το έργο δεν είναι συμβατό με το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο ανάπτυξης (Master Plan) του Λιμένα Βόλου, θα γίνουν τελικά τροποποιήσεις του Master Plan και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ:
Επιπλέον, ζητούμε εκ νέου να κατατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 25.08.2021, καθώς και τα αναφερόμενα στα σημεία 12 έως και 18 έγγραφα της υπ’ αριθμ. 138/2022 απόφασης της Ρυθμιστικής Ενέργειας (ΑΔΑ: 9ΗΝΧΙΔΞ-ΥΘ8), που αφορούν αιτήματα κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τις σχετικές απαντήσεις από τη Mediterranean GAS A.E.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Φάμελλος Σωκράτης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σια)
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μωραϊτης Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιώ (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Σκουφά Ελισάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
