Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακού και LEADER

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές προσφέρει το διαθέσιμο πλέγμα δράσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, του ΕΣΠΑ και του LEADER, με τα ποσοστά ενίσχυσης να φθάνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 80%. Οι ενεργές προσκλήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, από την αγροδιατροφή και τον τουρισμό έως την καινοτομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και τις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της συμβουλευτικής εταιρείας Anodos Consulting.

Αναπτυξιακός Νόμος: Ενισχύσεις έως 75% στον τομέα της Αγροδιατροφής

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το καθεστώς «Αγροδιατροφή» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, το οποίο στηρίζει επενδύσεις τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη μεταποίηση και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.

  • Πρωτογενής γεωργική παραγωγή: Προβλέπονται ενισχύσεις από 40% έως 60%, ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του επενδυτή, με ανώτατο όριο τις 600.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.
  • Μεταποίηση τροφίμων και ποτών: Το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει έως το 75%.
  • Προθεσμία υποβολής: 30 Νοεμβρίου 2026.

LEADER 2023-2027: Επιδοτήσεις έως 80% στην περιφέρεια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα LEADER 2023-2027, καθώς έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι πρώτες προσκλήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις σε περιοχές όπως η Πέλλα, η Καρδίτσα, η Καβάλα και η Ημαθία. Οι δράσεις στηρίζουν επενδύσεις στη μεταποίηση, την τυποποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, τον τουρισμό, τη βιοτεχνία, τη χειροτεχνία, το εμπόριο, καθώς και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που εξυπηρετούν τον τοπικό πληθυσμό, προσφέροντας ποσοστά ενίσχυσης που φθάνουν έως και το 80%.

Περιφερειακά προγράμματα: Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη

Σε περιφερειακό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη στοχευμένες δράσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:

  • «Επιχειρώ Στερεά» (Στερεά Ελλάδα): Προβλέπει επιδότηση έως 75% για επενδυτικά σχέδια από 30.000 έως 400.000 ευρώ (καθεστώς De Minimis), ενώ μέσω του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού τα σχέδια μπορούν να φθάσουν έως τις 800.000 ευρώ με ενίσχυση έως 60%. Έμφαση δίνεται στον παραγωγικό εκσυγχρονισμό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια και την εξοικονόμηση ενέργειας (προθεσμία: 30 Οκτωβρίου 2026).
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Παρέχεται επιδότηση 60% για επενδυτικά σχέδια από 30.000 έως 400.000 ευρώ, με δικαιούχους υφιστάμενες ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης.
  • «Καινοτομώ στην Κρήτη»: Απευθύνεται σε υφιστάμενες και υπό σύσταση πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 30.000 έως 150.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 75% (προθεσμία: 30 Νοεμβρίου 2026).

Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και στρατηγικές επενδύσεις

Για επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας, σημαντικό εργαλείο αποτελεί η δράση για τις ηπειρωτικές περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένοι δήμοι της Πελοποννήσου). Τα επενδυτικά σχέδια των ΜμΕ κυμαίνονται από 300.000 έως 12 εκατ. ευρώ, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις από 5 έως 40 εκατ. ευρώ, με ποσοστά ενίσχυσης από 50% έως 70% (προθεσμία: 16 Νοεμβρίου 2026).

Παράλληλα, ο Αναπτυξιακός Νόμος δίνει χώρο σε επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα διπλής χρήσης στους τομείς της άμυνας, της κατασκευής οχημάτων και αεροσκαφών (ελάχιστο κόστος 3 εκατ. ευρώ), παρέχοντας κίνητρα όπως φορολογική υπερέκπτωση δαπανών και ταχεία αδειοδότηση.

Νέες προσκλήσεις στον ορίζοντα και ετοιμότητα των επιχειρήσεων

Το επόμενο διάστημα αναμένονται επιπλέον προσκλήσεις του ΕΣΠΑ και των Περιφερειακών Προγραμμάτων με έμφαση στις στρατηγικές τεχνολογίες, την άμυνα, την έρευνα, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως επισημαίνεται, κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή απορρόφηση των κονδυλίων αποτελούν η έγκαιρη αξιολόγηση της επιλεξιμότητας, η σωστή προετοιμασία του επενδυτικού σχεδίου και η αυστηρή τήρηση των προθεσμιών υποβολής.



Προηγούμενο άρθροΒελεστίνο: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για να εντοπιστούν οι δράστες απόπειρας ληστείας σε βάρος δύο αδερφών
Επόμενο άρθροO Δήμος Σκοπέλου στην Ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και του ΔΛΤ κ. Άγγελο Ξηντάρη