Κούρεψαν και γρονθοκόπησαν συμμαθητή τους, σπάζοντάς του τα δόντια στη διάρκεια σχολικής εκδρομής
Αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές, ακόμη και αυτή της αποβολής από το σχολικό περιβάλλον, όπως προβλέπεται στο νέο πιο αυστηρό μαθητικό ποινολόγιο, που ισχύει από το νέο σχολικό έτος, είναι οι δύο μαθητές Λυκείου, που συνελήφθησαν μαζί με τους γονείς τους για άγριο bullying σε βάρος συμμαθητή τους στη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Ο ένας εκ των δύο κούρεψε το θύμα χωρίς τη θέλησή του και ο δεύτερος λίγη ώρα αργότερα και μετά από διαπληκτισμό που είχαν, τον γρονθοκόπησε με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο με σπασμένα δόντια και σκισμένα χείλια.
Σε βάρος των δύο μαθητών, η μητέρα του θύματος κατέθεσε μήνυση για έργο εξύβριση και πρόκληση σωματικής βλάβης αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι ίδιοι οι δράστες όσο και οι γονείς τους, πατέρας και μητέρα του πρώτου και η μητέρα του δεύτερου. Απαντες αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα μέχρι να μελετηθεί η δικογραφία.
Εν αναμονή της διαβίβασης της δικογραφίας στην Εισαγγελία Ανηλίκων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα την οποία έχει διατάξει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης. Η έρευνα έχει ανατεθεί σε έμπειρο διευθυντή και χρέη γραμματέα εκτελεί εκπαιδευτικός νομικός.
Σύμφωνα με την εντολή που έχουν λάβει, θα πρέπει να έχουν συντάξει πόρισμα για την υπόθεση έως και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και να το παραδώσουν στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, που θα αποφασίσει αν θα κινήσει περαιτέρω πειθαρχικές διαδικασίες.
Αναπόσπαστο κομμάτι του πορίσματος θα είναι και η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το νέο πιο αυστηρό μαθητικό ποινολόγιο που υπογράφει η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή και έχει τεθεί σε ισχύ από την έναρξη του σχολικού έτους, προβλέπεται ακόμη και επιβολή του παιδαγωγικού μέτρου της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε βάρος των δύο συμμαθητών του θύματος.
«Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος επιβάλλεται με πλήρως αιτιολογημένο πρακτικό- απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων κατόπιν γνώμης του Συμβούλου Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης. Το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος ισχύει από το σχολικό έτος εντός του οποίου επιβλήθηκε και ο μαθητής δεν μπορεί να μετεγγραφεί – επανεγγραφεί εφεξής και για κανένα επόμενο σχολικό έτος στην ίδια σχολική μονάδα από την οποία απομακρύνθηκε», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.
Η διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη απόφασης αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος είναι η ακόλουθη σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:
Τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από τη λήψη της απόφασης, ενημερώνονται εγγράφως οι γονείς ή κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας, ή ο/η ίδιος/α αν είναι ενήλικος/η, και καλούνται σε ακρόαση ενώπιον του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών. Στην έγγραφη ενημέρωση, αναφέρεται ο τόπος, η ημέρα, η ώρα της ακρόασης και προσδιορίζεται το αντικείμενο του μέτρου και οι λόγοι που αιτιολογούν την εφαρμογή του. Ο/Η μαθητής/τρια αν είναι ενήλικος/η ή ο/η γονέας ή κηδεμόνας του/της, έχουν δικαίωμα να λάβουν πλήρη γνώση της υπόθεσης.
Στη συνεδρίαση έχουν δικαίωμα να παρίστανται ο/οι κηδεμόνας/ες του/ της μαθητή/τριας, ή ο/η ίδιος/α αν είναι ενήλικος/η, καθώς και το προεδρείο της Μαθητικής Κοινότητας του τμήματός του/της και το προεδρείο του Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου, τα οποία καλούνται υποχρεωτικά για να: α) καταθέσουν τις απόψεις τους β) παράσχουν τυχόν εξηγήσεις και στη συνέχεια αποχωρούν στο σύνολό τους.
Για τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών συντάσσεται πρακτικό-απόφαση από τον γραμματέα που επικυρώνεται από τον/την Πρόεδρο του Συλλόγου, στο οποίο πρέπει να μνημονεύονται, ιδίως, τα ονόματα και η ιδιότητα των παριστάμενων μελών καθώς και ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την πλειοψηφία των παρόντων μελών, ενώ στο πρακτικό καταχωρίζονται και οι γνώμες και τα ονόματα των μελών που μειοψήφησαν. Επίσης, πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε τυχόν προηγούμενες περιπτώσεις για τον/τη συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια και στα παιδαγωγικά μέτρα που ενδεχομένως λήφθηκαν πριν την υιοθέτηση του ως άνω παιδαγωγικού μέτρου. Η απόφαση της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος δεν ανακοινώνεται δημόσια. Ο/Η Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης επιλέγει τη σχολική μονάδα, στην οποία θα γίνει η μετεγγραφή μετά την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 18 της παρούσας».
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ – taxydromos.gr