Φωτης Σπανος

Από τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η αποπληρωμή αποζημιώσεων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 που αντιστοιχούν στο 14% της προκαταβολής της κρατικής αρωγής, ώστε έτσι να κλείσει ο κύκλος της οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων.
Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Volos palace χθες το απόγευμα διευρυμένη σύσκεψη παρουσία προέδρων και εκπροσώπων των επιμελητηρίων της Θεσσαλίας και αγροτικών συνεταιρισμών, όπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέλυσε το περίγραμμα των δράσεων από δω και πέρα.
Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε πως «είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης διαδικασίας χορήγησης της επαυξημένης προκαταβολής της κρατικής αρωγής του 86% σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στη σύσκεψη ενημερώσαμε τους παραγωγικούς φορείς αλλά και τους εκπροσώπους των περιφερειακών ενοτήτων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για 24.000 δικαιούχους της Θεσσαλίας και με τις αυριανές πληρωμές φτάνουμε στις 205 εκατομμύρια ευρώ, πάντα αναφέρομαι στην επαυξημέρνη προκαταβολή της κρατικής αρωγής. Το ποσό που αναφέραμε και δικαιούχοι είναι κοντά στο 90% των αιτήσεων που έχουν επιβληθεί με ολοκληρωμένα στοιχεία φακέλου. Έχουμε περιπτώσεις με μεγάλες ελλείψεις και πολλούς μη δικαιούχους. Πρόκειται για το 90% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια και προχωράμε στην τελική επιχορήγηση. Ήδη η σχετική ΚΥΑ έχει σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία και πάει στην ευρωπαϊκή επιτροπή και από τον Φεβρουάριο θα καταβάλλεται μέσα από την εξατομικευμένη ανάλυση του κάθε δικαιούχου η τελική επιχορήγηση το τελικό 14%., για να γίνει η εκκαθάριση γιατί περιμέναμε να λάβουμε τα στοιχεία της Π.Ε. αλλά είμαστε σε ένα ώριμο στάδιο με μικρές εξαιρέσεις. Στη Μαγνησία οι δικαιούχοι είναι 5.050 που έχουν λάβει περίπου 45 εκ. ευρώ στο κομμάτι της ευπαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής γιατί το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθείς τη Μαγνησία μετά τον Daniel είναι κοντά στα 74εκ. ευρώ».
Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «Και τα χρήματα για το υπόλοιπο 14% είναι εξασφαλισμένα και η ΚΥΑ που έχει σταλεί στα υπουργεία έχει προϋπολογισμό 250 εκ. άρα είναι 250 εκ. που θα χορηγηθούν στην επόμενη φάση αρκεί να σταλούν όλα τα στοιχεία με τους δικαιούχους. Στη Μαγνησία είχαμε πολλές περιπτώσεις που οι δικαιούχοι δεν είχαν προσκομίσει τα στοιχεία τους και γι’ αυτό το υπουργείο την τελευταία περίοδο ενημέρωσε τους δικαιούχους να προσκομίσουν τα λίγα έγγραφα που απαιτούνται μέσα στον Ιανουάριο για να λάβουν επαυξημένη προκαταβολής της κρατικής αρωγής. Το 14% θα καταβάλλεται στον καθένα και υπάρχει δρόμος σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε καταβάλλει το 85% και εξαρτάται κατά πόσο αυτές οι δύο υπεύθυνες δηλώσεις έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους στην περιφέρεια και θα χρειαστεί εξατομικευμένη ανάλυση και θα πάρει όλο το 2025, θα πατήσει και το 2026 γιατί δεν ακολουθείται η ίδια συνέπεια από όλους είτε όταν έχουν λάβει κάποιο σημαντικό ποσό αλλά πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά γιατί διαφορετικά το πιθανότερο είναι να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα αν δεν προσκομίσουν φάκελο ζημιάς. Σε όλη τη Θεσσαλία είναι 7.000 οι αιτήσεις είτε επιχειρήσεων είτε αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν μεγάλες ελλείψεις είτε δεν είναι δικαιούχοι. Στη Μαγνησία είναι κοντά στις 600 – 700 περιπτώσεις αλλά την τελευταία περίοδο το νούμερο έχει μειωθεί πάρα πολύ και οι συνεπείς δικαιούχοι θα λάβουν όχι μόνο την προκαταβολή αλλά και το σύνολο της επιχορήγησης που απαιτείται».


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε πως υπάρχει ικανοποίηση για τον ρυθμό των αποζημιώσεων, καθώς ήδη καταβλήθηκε το 86% της επαυξημένης προκαταβολής και σύντομα θα καταβληθεί το υπόλοιπο 14%. Ελπίζω μαζί με όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, να πάμε μπροστά. Ο όγκος των αιτήσεων ήταν τεράστιος και έπρεπε να ελεγχθούν οι φάκελοι από τους παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας».

ΠΗΓΗ: Θεσσαλία

Προηγούμενο άρθροΑντισυνταγματική και παράνομη  απαγόρευση εισόδου σε δημόσια εκδήλωση, στο Στέλιο Λημνιό
Επόμενο άρθροΜΟΔ Λάρισας: Στη φυλακή για τον βιασμό της ανιψιάς του σε χωριό της Μαγνησίας