Το περίφημο «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ», επί της οδού Ιάσονος, τριώροφο αρχικά – διώροφο σήμερα – είναι ένα από τα γνωστά ιστορικά κτίρια του Βόλου που έχει να διηγηθεί πολλά μέσα από ιστορικές μαρτυρίες και άλλες σημαντικές πηγές.
Παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη αντιστέκεται μέχρι σήμερα στο χρόνο, διατηρώντας την αρχιτεκτονική του ρυθμολογία και συνεχίζοντας με την παρουσία του να μαρτυρά αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία της πόλης. Παραμένει μαζί με τα όμορα ισόγεια κτίρια στην συμβολή των οδών Κ. Καρτάλη και Ιάσονος μια δυνατή ανάμνηση για την ιστορία της πόλης.
Με δεδομένη την παλαιότητα, την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική αισθητική αλλά ιδιαίτερα την ιστορική του αξία είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιοι και οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίσουν για την διατήρηση και την ανάδειξη του εν λόγω κτιρίου αλλά και όλου του ιστορικού οικοδομικού τεραγώνου.
Στο βιβλίο Βόλος 1881 – 1955 σε άρθρο του Δ. Παλιούρα για τις Όψεις της αρχιτεκτονικής του Βόλου αναφέρεται ότι χτίστηκε το 1894 (σήμερα 124 ετών) με εντυπωσιακό ζωγραφικό διάκοσμο, τμήματα του οποίου σώζονται μέχρι τις μέρες μας κάτω από τα αλλεπάλληλα στρώματα των ασβεστοχρισμάτων Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούσε εστιατόριο το οποίο έβλεπε στην οδό Αργοναυτών. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή Kinnaird Rose, στο βιβλίο του «With the Greeks in Thessaly» επιβεβαιώνεται ότι το ξενοδοχείο Γαλλίας ήταν τότε το κέντρο των ξένων ανταποκριτών στο Βόλο, πληροφορία που ενισχύεται από σχετική φωτογραφία στο βιβλίο «Pictures of many wars» (1902) του πρώτου κινηματογραφιστή πολέμου Fred Villiers (πηγή: Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου).

Τα κτίρια προγενέστερα των 100 ετών, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως νεώτερα μνημεία, για την όποια άδεια κατεδάφισης απαιτούν την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αλλά και την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί στο “Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Προηγούμενο άρθροΚόλαφος το διαβιβαστικό της Ασφάλειας: Η Τζωρτζίνα πέθανε μέσα σε 20 λεπτά
Επόμενο άρθροΣύλλογος Αρχιτεκτόνων κατά Μπέου: “Απίστευτης και χυδαίας στοχοποίησης συνάδελφων αρχιτεκτόνων μηχανικών”