
“Το εάν θα βγάλουμε εμφιαλωμένο νερό είναι ένα άλλο θέμα και δεν αφορά αυτή τη πηγή” – Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ υποστήριξε για τη διαμάχη με τους κατοίκους των Σταγιατών πως η ΔΕΥΑΜΒ είναι υποχρεωμένη να χλωριώνει το νερό καθώς αυτό της Κρύας Βρύσης εμφανίζει κολοβακτηρίδια
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης μιλώντας το μεσημέρι στη τηλεόραση του ΑΣΤΡΑ υπεραμύνθηκε τη στάση της ΔΕΥΑΜΒ στη διαμάχη της με τους κατοίκους των Σταγιατών, αφήνοντας για μία ακόμη φορά να εννοηθεί πως στις προθέσεις της ΔΕΥΑΜΒ επί της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι να εμφιαλώσει νερό πηγής του Πηλίου, όχι αυτή όμως αυτό της Κρύας Βρύσης των Σταγιατών, πηγή για την οποία ο ίδιος στο παρελθόν είχε πει πως μπορεί να εμφιαλωθεί το νερό της. Ο κ. Τόρης είπε συγκεκριμένα ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει η ΔΕΥΑΜΒ τη πηγή. “Το εάν θα βγάλουμε εμφιαλωμένο νερό είναι ένα άλλο θέμα και δεν αφορά αυτή τη πηγή” “δεν μας ενδιαφέρει καν έχει παρά πολύ μικρή παροχή η συγκεκριμένη πηγή” για να προσθέσει ένα επιχείρημα δυσνόητο ως προς το γιατί είχε κάνει αρχικά την δήλωση περί εμφιάλωσης του νερού της Κρύας Βρύσης των Σταγιατών:«Ήταν δική μου πρόταση αλλά ήταν πριν την πανδημία και με χρονικό ορίζοντα την τετραετία. Μετά την πανδημία ο χρονικός ορίζοντας έγινε οκτώ χρόνια. Έτσι κι αλλιώς εμείς θα είμαστε δημοτική αρχή και την επόμενη τετραετία».
“Εμείς δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την πηγή της Κρύας Βρύσης, οι ίδιοι οι κάτοικοι θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν. Για τη συγκεκριμένη πηγή η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει κανένα σχεδιασμό στο κοντινό μέλλον. Η πηγή έχει πάρα πολύ μικρή παροχή νερού, η οποία φτάνει για 40-50 σπίτια. Δεν είναι πηγή που μπορεί να αξιοποιηθεί. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πίνουν το νερό της πηγής, αλλά χλωριωμένο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνουμε ως ΔΕΥΑΜΒ το νερό έχει μικροβιακό φορτίο γιατί όπως σας εξήγησα η περιοχή δεν διαθέτει σύστημα αποχέτευσης και μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας”
Ο κ. Τόρης παράλληλα ανέφερε πως:
«Μία μερίδα κατοίκων, 20-25 άτομα, αντιδρούν και φωνάζουν χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο. Η πηγή των Σταγιατών έχει παραγωγή 10-15 κυβικά την ώρα, νερό το οποίο επαρκεί για τις ανάγκες του χωριού αλλά στην πηγή έχουν εμφανιστεί κολοβακτηρίδια, προφανώς λόγω των βόθρων που υπάρχουν στη γύρω περιοχή και το νερό δεν μπορεί να καταναλωθεί από τους κατοίκους του χωριού χωρίς την απαραίτητη χλωρίωση. Αυτό είναι νόμος του κράτους. Η χλωρίωση είναι υποχρεωτική παντού».
Απαντώντας σε ερώτηση για το νόμο του κράτους που επικαλούνται οι κάτοικοι που αναφέρει πως δεν είναι η υποχρεωτική σε οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων, παραδεχτηκε την ύπαρξη του διατάγματος, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπερισχύει το τί λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
«Υπάρχει ένα βασιλικό διάταγμα του 1956 που επιτρέπει τη μη χλωρίωση σε οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων. Σύμφωνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως, είναι υποχρεωτική η χλωρίωση του νερού» «Έχουν καταστρέψει έξι χλωριωτές, που κόστισαν 66.000 στους Βολιώτες»
«Από το 2012 έχουμε εγκαταστήσει έξι χλωριωτές – συστήματα αυτόματης χλωρίωσης – τα οποία έχουν καταστρέψει οι ίδιοι. Τα συστήματα αυτά έχουν στοιχίσει, συνολικά, 66.000€, χρήματα που καλείται να πληρώσει ο Βολιώτης πολίτης, μέσω της ΔΕΥΑΜΒ. Να σας ενημερώσω πως σ’ αυτά τα χωριά υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς πληρωμών που ανέρχεται στα 60 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, ούτε αυτά τα λιγοστά χρήματα δεν πληρώνουν. Δεν μπορεί 20 άτομα να τα βάλουν μ’ ένα παγκόσμιο σύστημα»
Η συνέντευξη του κ.Τόρη στο 57΄
