Οι γαλάζιες σημαίες αποτέλεσαν αντικείμενο ημερίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χθες στον Βόλο
Η προτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τους ΟΤΑ και το νέο μήνυμα για τα εξαιρετικής ποιότητας νερά του Παγασητικού
Η Θεσσαλία έχει θέσει στόχο την επόμενη χρονιά να αποκτήσουν γαλάζιες σημαίες όλες οι παραλίες που ανήκουν στην ακτογραμμή της.
Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε την πρωτοβουλία και ξεκινώντας από τώρα βάζει τις βάσεις, ώστε όλοι οι δήμοι να ανασκουμπωθούν εγκαίρως, να συντάξουν τους απαραίτητους φακέλους και να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
Φέτος στη Μαγνησία αποδόθηκαν συνολικά 29 γαλάζιες σημαίες, οι περισσότερες εκ των οποίων στη Σκιάθο. Συνολικά η Θεσσαλία έχει δέκα παράκτιους δήμους, και αναρτήθηκαν φέτος 32 γαλάζιες σημαίες. Η Περιφέρεια διατηρεί βάσιμες προσδοκίες πως ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί την επόμενη χρονιά.
Μέσα από τη χθεσινή ημερίδα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» ουσιαστικά ξεκίνησαν τον δημόσιο διάλογο, ώστε να πειστούν οι δήμοι να διεκδικήσουν την πιστοποίηση της καταλληλότητας των ακτών τους μέσω και των γαλάζιων σημαιών.
Επιπροσθέτως ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να διαμηνυθεί για πολλοστή φορά ότι οι ακτές του Παγασητικού είναι εξαιρετικής ποιότητας.
«Η Περιφέρεια πήρε την πρωτοβουλία για να συντονιστούν οι δήμοι τόσο στη Μαγνησία όσο και στη Λάρισα, ώστε την επόμενη χρονιά να έχουμε περισσότερες γαλάζιες σημαίες. Δεν πρόκειται για ένα απλό σύμβολο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιστοποιεί την καθαρότητα των ακτών, την καταλληλότητα των νερών, υπακούει σε συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια», ανέφερε για το πρόγραμμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φώτης Λαμπρινίδης, εκτιμώντας πως οι δήμοι με την κατάλληλη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να ανταποκριθούν στην προτροπή να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στον Παγασητικό επισήμανε πως οι πολίτες οφείλουν να εμπιστεύονται τους θεσμικούς φορείς πάνω σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και παρέπεμψε στα πρόσφατα αποτελέσματα των συνεχών μετρήσεων στον Παγασητικό που παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σύμφωνα με τα οποία όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση αλλά τα νερά κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Στο ίδιο ύφος ο αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης Νίκος Ράπτης, σε δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στάθηκε στο γεγονός ότι η περιφέρεια ανέλαβε πρωτοβουλία από τώρα για την επόμενη χρονιά και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να περάσει σ’ όλους το μήνυμα πως ο Παγασητικός είναι καθαρός. Επιπροσθέτως για την επόμενη χρονιά θέλουμε να συνδυάσουμε αυτό το μήνυμα με περισσότερες γαλάζιες σημαίες. Θέλουμε την επόμενη χρονιά να γίνει «πρωτοσέλιδο» πως η Θεσσαλία έχει διπλάσιες και γιατί όχι ακόμη και τριπλάσιες γαλάζιες σημαίες από φέτος. Ετσι θα ενισχύσουμε το brand name της Θεσσαλίας και θα βοηθήσουμε περισσότερο τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό και την εστίαση στο Πήλιο, που φέτος προσπαθούν να συγκρατήσουν τη ζημιά, ελπίζοντας σε καλύτερες συνθήκες τη νέα χρονιά».
Η υποβολή αιτήσεων και το «πράσινο φως»
Για την τεχνική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους δήμους ενημέρωσε η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» Δαρεία Βουρδουμπά, περιβαλλοντολόγος-ωκεανογράφος.
«Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα και ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να μπει στη διαδικασία και να θέλει να αξιολογηθεί η κάθε παραλία. Σε ό,τι αφορά τις ακτές, υπάρχουν 33 κριτήρια και βασικοί πυλώνες είναι η εξαιρετική ποιότητα των υδάτων (κάτι το οποίο παρακολουθούμε μέσω αναλύσεων), η ασφάλεια στην ακτή με την ύπαρξη ναυαγοσώστη όπως προβλέπεται στις πολυσύχναστες παραλίες ή η ύπαρξη και εύκολη πρόσβαση σε ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αλλά και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες», εξήγησε η ίδια.
«Στην περιοχή παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την αρχή και περιμέναμε πρώτα τα επίσημα αποτελέσματα για να αποδοθούν στη συνέχεια οι γαλάζιες σημαίες, έχοντας και στενή συνεργασία με τους διαχειριστές, όπως με τον δήμο Βόλου. Είδαμε ότι όλα έχουν βγει όπως πρέπει σε μία πρώτη ματιά, και ότι τα όρια είναι εκεί που πρέπει. Από τις επόμενες ημέρες ξεκινάμε κι άλλους ελέγχους η ίδια. για τη διαδικασία και της επόμενης χρονιάς», πρόσθεσε η υπεύθυνη του προγράμματος.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ