Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή το κυβερνών κόμμα έχει τριπλή πολιτική στόχευση

Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Με μια κίνηση που είχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού η κυβέρνηση  ανακοίνωσε χθες την πρότασή της για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Μετά από πολυήμερες συζητήσεις και αφού εξετάστηκαν διαφορετικά σενάρια οι «γαλάζιοι» αποφάσισαν να μην περιμένουν την κατάθεση από την αντιπολίτευση πρότασης για προανακριτική αλλά να προλάβουν τις εξελίξεις.

Οι τελικές αποφάσεις κλείδωσαν στον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου και ακολούθησαν οι ανακοινώσεις. Από την κυβέρνηση θέλουν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά από μια εξαιρετική δύσκολη περίοδο όπου κυριάρχησαν στην επικαιρότητα οι  σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή η Νέα Δημοκρατία έχει τριπλή πολιτική στόχευση:

– Πρώτον, καταθέτει τη δική της πρόταση για εξεταστική και κλείνει  τη συζήτηση  για το αν θα υπάρξει νέα προανακριτική (για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη) με εφαρμογή «μοντέλου Τριαντόπουλου» (δηλαδή με παραπομπή στο φυσικό δικαστή). Δεν αποτελεί μυστικό πως το προηγούμενο διάστημα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το αν πρέπει να κατατεθεί αίτημα για εξεταστική ή για προανακριτική (για παράβαση καθήκοντος που είναι πλημμέλημα)

Από την κυβερνητική πλευρά το επιχείρημα που προβάλλουν είναι πως τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία  δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Όσο για το γιατί δεν ακολουθείται το «μοντέλο  Τριαντόπουλου» πηγές από την κυβέρνηση σημειώνουν πως δεν σημαίνει ότι κάθε δικογραφία πρέπει να καταλήγει στο φυσικό δικαστή.  Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν τα όσα λέγονται από την αντιπολίτευση πως η απόφαση των «γαλάζιων» για εξεταστική ελήφθη,  επειδή ανησυχούσαν για τις αντιδράσεις κυρίως του Μάκη Βορίδη αλλά και του Λευτέρη Αυγενάκη σε περίπτωση που προτεινόταν προανακριτική.

– Δεύτερον, η ΝΔ καταθέτει πρόταση για εξεταστική από το 1998 και έτσι θα επιχειρήσει να στριμώξει τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά η συζήτηση δε θα περιοριστεί μόνο στα πεπραγμένα των τελευταίων ετών, με την αντιπολίτευση να εκτιμά πως επιχειρείται να…πάει η μπάλα στην εξέδρα.

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στη σχετική απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Παύλος Μαρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων  «το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών  διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ».

Από την κυβέρνηση λένε πως : μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».

– Τρίτον, η κυβέρνηση επιχειρεί πολιτικά να πιέσει την αντιπολίτευση για το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν καταθέσει  κάποια πρόταση στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν αιχμηρά πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, εδώ και 20 μέρες έδειξαν αδύναμα να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση και περιορίζονται μόνο σε επίπεδο καταγγελτικού λόγου.

Δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, λέει η κυβέρνηση

Απαντώντας στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης κυβερνητικά στελέχη λένε πως δεν υπάρχει  κίνδυνος παραγραφής, γιατί έχει αλλάξει το Σύνταγμα. Προσθέτουν πως δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας, ενώ κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως «ξέρουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, παιχνίδι εντυπώσεων παίζουν και είναι υπόλογοι στους πολίτες»

Βήμα – βήμα η διαδικασία στη Βουλή

Η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα σήμερα και η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει μέσα στο μήνα. Ειδικότερα η πρόταση – αφού κατατεθεί- εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη,  συζητείται στην Ολομέλεια και ακολουθεί ψηφοφορία. Η επιτροπή μπορεί να συσταθεί ακόμα και πριν ολοκληρώσει η Βουλή τις εργασίες της τον Αύγουστο και να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις από τον Σεπτέμβρη.

https://www.ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΣήμερα η απόφαση για τον εκβιασμό ή μη της Ζέττας Μακρή
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη άνδρας στη Σκιάθο με ένα κιλό χασίς