Ο  ΒΟΛΙΩΤΗΣ skipper και καθηγητής ιστιοπλοϊας της ομάδας του Αct μιλάει στη Vwoman για την απόφασή του να ταξιδέψει με ιστιοπλοϊκό μέχρι το βόρειο άκρο της γης, εκεί που η παράδοση θέλει να βρίσκεται το εργαστήρι του αγαπημένου Άγιου μικρών και μεγάλων.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Είναι κάποια ταξίδια που μοιάζουν με όνειρο ζωής. Και είναι κάποιοι άνθρωποι που αποτελούν τους ιδανικούς συνοδοιπόρους σε αυτά. Ένα από αυτά τα ταξίδια είναι στο βόρειο άκρο του κόσμου, σε εκείνο το σημείο της γης  από το οποίο  κάθε παραμονή Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης ξεκινά το ταξίδι του για όλο τον κόσμο και το βόρειο σέλας χαρίζει ένα μαγικό φαινόμενο. Ο Γιώργος Ποδάρας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι με ένα υπέροχο ιστιοπλοϊκό σκάφος και να χαρίσει στους συνταξιδιώτες του μία συναρπαστική εμπειρία, ξεκινώντας από τα γαλήνια νερά του Θερμαϊκού και φτάνοντας στα παγωμένα νερά του βόρειου Πόλου,πλέοντας πλάι σε παγόβουνα,σε χαριτωμένες φώκιες και σε παιχνιδιάρικες πολικές αρκούδες, ενώ δίπλα από το ιστιοπλοϊκό θα κολυμπούν οι φάλαινες. Ο Γιώργος Ποδάρας αγαπά τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα από παιδί.Είναι εκπαιδευτής skipper στο ΑCT, του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης και έχει ταξιδέψει με το πλοίο του σε όλο τον κόσμο και φυσικά σε όλα τα νησιά και βραχονησίδες της χώρας μας, εκτός από δύο- Τα Κύθηρα και την Κρήτη.- Επόμενος στόχος του είναι να πλεύσει προς την Ομηρική Τροία, ενώ έχει ήδη κάνει το ταξίδι από την Αρετσού της Θεσσαλονίκης στην Αρετσού που σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία.Ο έμπειρος skipper μίλησε στη vwoman για το ταξίδι στο Βόρειο Πόλο, για τις δυσκολίες  αλλά και τις υπέροχες εμπειρίες που θα υπάρξουν και αποκάλυψε τί θα ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη αν τον συναντήσει. Στο ταξίδι αυτό δεν θα είναι μόνος του, αλλά θα έχει και συνταξιδιώτες, ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Αν είστε και εσείς από εκείνους που θέλουν να βιώσουν  αυτή τη μοναδική περιπλάνηση,δυστυχώς για φέτος οι θέσεις έχουν κλείσει. Υπάρχει όμως και η επόμενη χρονιά και φυσικά το επόμενο ταξίδι….

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ταξιδέψετε με ιστιοπλοϊκό στον Βόρειο Πόλο, στο σημείο της γης που η παράδοση θέλει να έχει το εργαστήριο του ο Άη Βασίλης;

Η εξερεύνηση του 70% του πλανήτη μας που καλύπτεται από νερό είναι πάντοτε αυτό που ορίζει τη δημιουργία και διοργάνωση των ταξιδιών μας. Τα άκρα του πλανήτη δε θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά από μια τέτοια εξερεύνηση! Οι μύθοι, οι θρύλοι και οι ιστορίες των εξερευνητικών αποστολών στην περιοχή αυτή, μας εξίταραν ακόμα περισσότερο και έτσι γεννήθηκε ένα ταξίδι που καλύπτει ολοκληρωτικά και τη δική μου ατελείωτη ανάγκη για επίσκεψη σε νέους ιστιοπλοϊκούς προορισμούς.

Μήπως τελικά στόχος είναι να γνωρίσετε τον αγαπημένο Άγιο των παιδικών μας χρόνων;

Ο Άγιος Βασίλης ως προσωποποίηση έμπρακτης αγάπης και ανταμοιβής της καλοσύνης, βρίσκεται πάντα λίγο πιο μακριά από τα προσωπικά μας όρια. Κάθε φορά που προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε, γνωρίζοντας τον κόσμο γύρω μας, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται εκεί, να μας ανταμείβει προσωρινά και να μας ωθεί στον επόμενο χρόνο με καινούργια όρεξη.

Είναι ένα εγχείρημα πολύ εντυπωσιακό το οποίο φαντάζομαι ότι παρουσιάζει και δυσκολίες. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες από αυτές;

Οι περισσότερες δυσκολίες ήταν στην οργάνωση του ταξιδιού. Η περιοχή του βόρειου πόλου κατακλύζεται από πανίδα και χλωρίδα και στη θάλασσα αλλά και στη στεριά και οι αρχές της περιοχής έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες για τους επισκέπτες/εξερευνητές. Η ασφάλεια όλων μας, από τις θερμοκρασίες αλλά και από την άγρια ζωή, είναι βασικό μας μέλημα και οι διαδικασίες της επίσκεψής μας ήταν κάτι που πήρε αρκετό χρόνο να το οργανώσουμε. Η διατήρηση και η μη διατάραξη του οικοσυστήματος είναι δική τους και δική μας επίσης προτεραιότητα  και για το λόγο αυτό είχαμε πολύμηνες συνομιλίες με το αρμόδιο υπουργείο και τους φορείς της περιοχής.

Ακούγεται πολύ εντυπωσιακό. Το κόστος για ένα ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό είναι αποτρεπτικό;

Το κόστος με ιστιοπλοϊκά σκάφη είναι εντυπωσιακά οικονομικό, αν σκεφτεί κανείς ότι παρέχει ταυτόχρονα διαμονή, γεύμα και μεταφορικό μέσο. Στην Ελλάδα για μια παρέα είναι απολύτως προσιτό. Η εμπειρία της επίσκεψης των νησιών μας με ένα σκάφος σε ανταμείβει με πολλούς τρόπους και δεν είναι τυχαίο πως όσοι προτιμούν ένα τέτοιο τύπο διακοπών, δύσκολα επιστρέφουν σε πιο συμβατούς τρόπους.
Το συγκεκριμένο ταξίδι, είναι σαφώς σε άλλη οικονομική κλίμακα, αν αναλογιστούμε ότι τα σκάφη είναι ειδικά κατασκευασμένα και εξοπλισμένα για την αρκτική περιοχή και τα πληρώματα ειδικά εκπαιδευμένα για τον ωκεανό αλλά και για τη συνύπαρξή μας με την άγρια πανίδα της περιοχής.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την ιστιοπλοΐα;

Ξεκίνησε πολύ νωρίς η επαφή μου με τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, αλλά αν κάτι όρισε τον τρόπο που σκέφτομαι και ενεργώ και τον τρόπο που διαχειρίζομαι το έμψυχο αλλά και το άψυχο υλικό πάνω σε ένα σκάφος, είναι η ενασχόληση μου με τους ναυτοπροσκόπους όταν ήμουν μικρός. Η κοντινή επαφή με τη θάλασσα με παραδοσιακά σκάφη φτιαγμένα από ξύλο, η συντήρησή τους και η ομαδικότητα που μου εμφύσησε ο προσκοπισμός, είναι εμπειρίες για τις οποίες είμαι ευγνώμων και τις κουβαλάω συνεχώς μέσα μου, είτε αγωνίζομαι σε ένα σκάφος, είτε κάνω μακρινά ταξίδια, είτε ιστιοπλοώ με τους φίλους μου μέχρι το διπλανό νησί.

Ποια είναι η πιο συναρπαστική εμπειρία που βιώσατε στα  ταξίδια σας μέχρι σήμερα;

Πρόσφατα, καθώς πλέαμε με το πλήρωμα μου στον Ατλαντικό ωκεανό, συναντήσαμε μια ομάδα ενήλικων φαλαινών, που στη συγκεκριμένη περιοχή ευθύνονται για πολλές επιθέσεις σε μικρά σκάφη τα τελευταία χρόνια. Καταφέραμε με συγκεκριμένες διαδικασίες να αποφύγουμε τον κίνδυνο, αλλά η ομαδική επίθεση τόσο τεράστιων θηλαστικών είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα που θα θυμόμαστε σίγουρα για πάντα.

Φαντάζομαι  πως το ταξίδι στον Βόρειο Πόλο είναι μόνο η αρχή. Ποίο είναι το επόμενο ταξίδι που ετοιμάζετε;

Εφόσον μίλησα για τα άκρα του πλανήτη μας προηγουμένως, καταλαβαίνετε ότι ο νότιος πόλος είναι ένας στόχος για τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά το αμέσως επόμενο ταξίδι θα είναι στο νότιο ημισφαίριο και θα έχει ζέστη, για να ζεσταθούμε λίγο μετά τον βόρειο πόλο! Θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα χαρώ να το μοιραστώ πρώτα με εσάς, όταν θα είναι έτοιμο!

Τί αγαπάτε πιο πολύ στην ιστιοπλοΐα;

Νομίζω ότι η αίσθηση του να ταξιδεύεις με τη δύναμη του αέρα και να επισκέπτεσαι νέα μέρη και νέους ανθρώπους είναι αυτό που με συγκινεί. Το ότι έχω γνωρίσει ολόκληρη τη νησιωτική μας χώρα -που παρεμπιπτόντως είναι μεγαλύτερη απ’ ότι μοιάζει στο χάρτη-  είναι κάτι που με συγκινεί κάθε χρόνο που συνεχίζω να το κάνω. Η εξερεύνηση του επόμενου κόλπου και το συνεχόμενο άγνωστο που σου παρέχει η θάλασσα είναι κάτι που όχι απλώς αγαπώ, αλλά δεν έχει σταματήσει μέχρι στιγμής να με μαγεύει.

Τί θα θέλατε να πείτε στον Αϊ Βασίλη και τι δώρο θέλετε να σας φέρει για τη νέα χρονιά;

Θα ήθελα να χαρίσει απλόχερα σε όλους μας τη δύναμη να αγαπάμε τον δίπλα μας και να τον κατανοούμε. Να μη σταματήσει να μας δονεί τις μέρες των Χριστουγέννων και να μας σπρώχνει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

INFO:

Μάθετε περισσότερα για το ταξίδι στον Βόρειο Πόλο με το ιστιοπλοϊκό στον παρακάτω σύνδεσμό στον διαδικτυακό τόπο του Captain Bigfoot Sailing Enterprises  www.captainbigfoot.com

ΠΗΓΗ: https://www.vwoman.gr/giorgos-podaras-o-thessalonikios-pou-tha-taxidespsei-me-istioploiko-sto-xorio-toy-ai-basili/?fbclid=IwAR2Xi7C5fQFXtIA8U8mioUDAjfeLdVBTQgIN3oWsiMq4XSqaX0R03OIOcVI