Του Ματθαίου Δραμητινού
Καρδιολόγου- τ.Διοικητή Νοσοκομείου Βόλου
Η ιστορία ξεκινάει από 2016. Αναλάβαμε το νοσοκομείο σε ερήμωση πολλών κλινικών από μονίμους
γιατρούς και με 25 επικουρικούς γιατρούς ( ήταν η μόνη λύση που προσφερόταν τότε, μια και λόγω μνημονίου στην υγεία, ενώ ίσχυε το μία πρόσληψη κάθε πέντε αποχωρήσεις, δεν εφαρμοζόταν ποτέ,) και μόνιμες προσλήψεις μηδενικές για 4 χρόνια. Οι συνταξιοδοτήσεις ήταν πολλές, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, λόγω γερασμένου ηλικιακά του πληθυσμού των γιατρών του ΕΣΥ. Με τους μειωμένους προϋπολογισμούς η λύση των επικουρικών γιατρών (μισθοδοτούνται από το Π/Υ του νοσοκομείου)ήταν ανέφικτη και ηθικά κατακριτέα (εργασιακή ομηρία). Το 2015 ηγεσία του υπουργείου υγείας εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Είχε να στήσει το ΕΣΥ στα πόδια του, αυξάνοντας τους Π/Υ στην υγεία και αλλάζοντας τον κανόνα των προσλήψεων, αποχωρήσεων στους γιατρούς του ΕΣΥ σε ένα προς ένα.
Στο νοσοκομείο του Βόλου από αυτήν την προσπάθεια μέσα στα τελευταία τρία χρόνια διορίστηκαν 38 μόνιμοι γιατροί. ενώ είχαμε 15 αποχωρήσεις. Κάποιες κλινικές αναγεννήθηκαν, απλά θυμίζω ΩΡΛ από κανένα γιατρό τώρα υπηρετουν3 μόνιμοι και 1 επικουρικός, Οφθαλμολογική από ένα γιατρό τώρα δύο και αναμένεται άμεσα και ο τρίτος, ψυχιατρική από έναν τώρα τρείς, γαστρεντερολογική από κανέναν δύο, μόνιμος και επικουρικός, ογκολόγοι από ένα τρείς, δύο μόνιμοι και ένα επικουρικός κλπ.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έχει γίνει σχεδιασμός από 1,5 χρόνο πριν, με την συμμετοχή του συλλόγου των γιατρών και τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας για την προτεραιοποίηση των διεκδικήσεων και τον αριθμό των αιτούμενων θέσεων. Από αρχές του 2019 καταφέραμε να δοθούν στον Βόλο 16 μόνιμες θέσεις (αυτό έγινε με ιστορικές «μάχες» στο υπουργείο και στην 5η ΥΠΕ). Οι 16 αυτές θέσεις προκηρύχθηκαν τον Ιούνιο του 2019 και μάλιστα αρκετοί γιατροί ενδιαφέρθηκαν, Ταυτόχρονα είχε σχεδιαστεί τον Ιούλιο να προκηρυχθούν και όλες οι άγονες θέσεις για τα ΤΕΠ που για το νοσοκομείο του Βόλου ήταν 6. Σύνολο δηλαδή 22 θέσεις μονίμων γιατρών, με εξασφαλισμένους πόρους από το υπουργείο οικονομικών.
Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, ανεστάλη αυτή η προκήρυξη με δικαιολογία τον επανασχεδιασμό, αυτή δε των αγόνων του ΤΕΠ δεν προχώρησε ποτέ. Πέρασαν 7 μήνες και παρόλο την έωλη διαβεβαίωση των πολιτευτών μας. Ότι «κατόπιν ενεργειών των ετακτοποιήθη το ζήτημα» άρχισαν τα προβλήματα. Γίνεται ξαναμοίρασα των θέσεων με «άλλα κριτήρια» και η περικοπή αυτών. Ήδη κόπηκαν 2 θέσεις, από 16 σε 14 και το μαγείρεμα καλά κρατεί. Αν δε προκηρυχτούν σήμερα, πράγμα εξαιρετικά σκοτεινό οι κρίσεις και η τοποθέτηση τους θα τελειώσει αρχές του 2021. άσχετα αν από το υπουργείο υπόσχονται ότι θα συντομεύσουν την διαδικασία με ένα νόμο που ακόμη δεν έχει σχεδιαστεί.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι προκηρύξεις πήγανε ουσιαστικά έναν χρόνο πίσω, ενώ τα προβλήματα της υποστελέχωσης είναι οξύτατα και θα χειροτερεύουν καθημερινά. Αν συνυπολογίσουμε και την εμπράγματη μείωση του τρέχοντος Π/Υ του 2019 του νοσοκομείου μάλλον είναι δείγμα γραφής της νέας φιλοσοφίας για το ΕΣΥ, για την σύμπραξή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την λειτουργία με γιατρούς με «μπλοκάκι» (Ιδεολόγημα κάποιων ιατροφωστήρων).
Εμείς εμμένουμε στο ότι η δημόσια υγεία πρέπει να είναι ποιοτική και δωρεάν για όλους θεωρούμε ότι αυτές οι κινήσεις κωλυσιεργίας των άκρως απαραίτητων ενισχύσεων του ΕΣΥ, είτε οικονομικών, είτε ανθρώπινου δυναμικού είναι άμεσα και απολύτως αναγκαίες, αλλιώς θα πρέπει να θεωρηθούν ενέργειες υποβάθμισης του ΕΣΥ που αποτελεί το «υγειονομικό αποκούμπι» του λαού μας.