
Συνεχίζει την προσφιλή τακτική της η ΔΕΥΑΜΒ εμπαίζοντας τους κατοίκους του χωριού εδώ και ένα χρόνο. Μετά τη θεομηνία του 2023 κατά την οποία τα κλειστά δίκτυα ύδρευσης – άρδευσης υπέστησαν ζημιές, αποκαταστάθηκαν προσωρινά μόνο οι ζημιές του δικτύου ύδρευσης και όχι της άρδευσης που λειτουργεί συμπληρωματικά.
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το καλής ποιότητας νερό ύδρευσης για τους κήπους και τις αυλές ενώ το νερό της άρδευσης χάνεται στα ρέματα. Το νερό λοιπών οικιακών αναγκών (αρδευτικό) έφτανε σε κάθε ιδιοκτησία με κλειστό δίκτυο από ξεχωριστές δεξαμενές και υδρόμετρα, έργο που στοίχισε στην πρώην κοινότητα πολλά εκατομμύρια δραχμές.Τροφοδοτούνταν από μέρος του νερού της πηγής “Λυρίτσα” Κατηχωρίου, “Μάνα” Άλλης Μεριάς, πηγές “Δημητρέλια” και επικουρικά από τέσσερις γεωτρήσεις.Έτσι γινόταν μεγάλη οικονομία στο αρίστης ποιότητας νερό της πηγής “Μάνα” Πορταριάς που υδροδοτεί τα υπόλοιπα χωριά του κεντρικού Πηλίου και το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Μετά την πλημμύρα η ΔΕΥΑΜΒ απαξίωσε το πρωτοποριακό σύστημα των δύο δικτύων και άρχισε την αποξήλωση. Κατάργησε δύο δεξαμενές άρδευσης και τις μετέτρεψε σε δεξαμενές ύδρευσης, κατάργησε το δίκτυο μεταφοράς νερού από τις πηγές και δεν αποκατέστησε τις ζημιές εντός του οικισμού, ούτε τις ζημιές στις γεωτρήσεις.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν με λαϊκή συνέλευση και έκδοση ψηφίσματος καταγγέλλοντας τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ το τοπικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του ζήτησε την πλήρη λειτουργία του διπλού δικτύου. Επιτροπή των κατοίκων επισκέφθηκε τη ΔΕΥΑΜΒ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρέδωσε το ψήφισμα και επανέλαβε ότι το διπλό δίκτυο ύδρευσης – άρδευσης συμβάλλει στην εξοικονόμηση καλής ποιότητας πόσιμου νερού που είναι απαραίτητο για το πολεοδομικό συγκρότημα. Στην επιτροπή μετείχαν και δύο από τα τρία μέλη του τοπικού συμβουλίου. Μετά από συζήτηση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Κοπάνας υποσχέθηκε ότι από το Σεπτέμβριο του 2024 θα συζητήσουν το θέμα και από το Φεβρουάριο του 2025 θα αποκαταστήσουν τις ζημιές, έτσι ώστε το καλοκαίρι να λειτουργήσει ξανά το αρδευτικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού.
Βρισκόμαστε στην αρχή του Καλοκαιριού και τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ακριβό πόσιμο νερό για τους κήπους, στερώντας το από τους κατοίκους του Βόλου ενώ το νερό της άρδευσης χάνεται στα ρέματα και οι τέσσερις γεωτρήσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
Μάλιστα στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 28 Απριλίου 2025, όπου τέθηκε το θέμα από τη μείζονα μειοψηφία και μίλησαν δύο μέλη της επιτροπής των κατοίκων της Άλλης Μεριάς, ο κ. Κοπάνας πήρε πίσω τις υποσχέσεις του και τόνισε πως η άρδευση δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΜΒ από το 2020, “ξεχνώντας” προφανώς ότι το 2024 η ΔΕΥΑΜΒ εξέδωσε λογαριασμούς για το νερό λοιπών οικιακών αναγκών (αρδευτικό).
Η επιτροπή κατοίκων που συνεδρίασε στις 19 Μαΐου 2025, αποφάσισε να γνωστοποιήσει το ζήτημα στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, στον περιφερειάρχη, στους βουλευτές του νομού, στον συνήγορο του πολίτη, στα ΜΜΕ και στον εισαγγελέα αν δεν δοθεί λύση. Παράλληλα να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ
Άλλη Μεριά: 27 – 05 – 2025
Για την επιτροπή των κατοίκων
Γιαννούλης Δημήτριος
Γκουντέλιας Ιωάννης
Αγροκώστα Μαρία
Αγροκώστας Ιωάννης
Κυρίτσης Βασίλειος
Πανόπουλος Θόδωρος
Γιαμουστάρης Θεοδόσης
