Η εισήγηση έχει ως εξής: Θα ξεκινήσω κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, διότι σήμερα με όσα έχουν ειπωθεί, τόσα που έχουν γραφεί, νομίζω πως έχει την αξία της, μια αναφορά στο παρελθόν, που συσχετίζεται με τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που έχουμε σχεδόν την ολοκλήρωση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 29-3-2012 υπεγράφη εθελοντική συμφωνία, μεταξύ Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας και του ΥΠΕΚΑ, με θέμα τον καθορισμό, ενός γενικού πλαισίου για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων SRF και RDF.
Στις 15-12-2015, τρία χρόνια μετά, έχουμε την κύρωση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.
Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε, ότι στο μέτρο 2.10 και 2.17 προβλέπεται η σύναψη εθελοντικών συμφωνιών, για απορρόφηση δευτερογενών υλικών προς ανάκτηση. Και επίσης προβλέπεται η συναποτέφρωση μη επικίνδυνων αποβλήτων από τσιμεντοβιομηχανίες.
3-7-2019 έχουμε επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2012 μεταξύ της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας και του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων από τις τσιμεντοβιομηχανίες.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, που προχωρά απρόσκοπτα ο τρόπος διαχείρισης αποβλήτων, ως κυκλική οικονομία, ως συναποτέφρωση εναλλακτικών καυσίμων, κ.λ.π., μπορεί τα Υπουργεία και τα θεσμικά όργανα να άλλαξαν, η Περιφέρεια Θεσσαλίας όμως παραμένει η ΙΔΙΑ και ως προς τη θεσμική της υπόσταση και ως προς την πολιτική της θέση.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ Π.Θ.
Το 2013, συγκεκριμένα 25 Ιουλίου, έρχεται προς γνωμοδότηση η ΜΠΕ που διέπει τη λειτουργία της ΑΓΕΤ, για την οποία γνωμοδοτήσαμε, η πλειοψηφία των παρατάξεων, ΧΩΡΙΣ να υπάρχουν οι κωδικοί SRF και RDF.
Άρα είναι ψευδές το να λέγεται ότι γνωμοδοτήσαμε χωρίς να γνωρίζουμε.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο επαναλαμβάνω, το 2013, γνωμοδότησε για 7 κωδικούς, χωρίς να υπάρχει ο κωδικός του SRF και ο κωδικός του RDF και το 2014, χωρίς να ερωτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και χωρίς να ενημερωθεί, το Υπουργείο τότε, ενέκρινε 22 είδη εναλλακτικών καυσίμων, μεταξύ των οποίων το RDF και το SRF.
Άρα όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, ψεύδονται.
Το Σεπτέμβριο του 2015, χωρίς γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Υπουργείο ενέκρινε και άλλα τρία είδη.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν έχει εκτελεστό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη και μέσο πληροφόρησης του αποφασίζοντος οργάνου, που είναι το Υπουργείο.
Επίσης, η απόφαση δεν προαπαιτεί τη γνωμοδότηση όλων των συναρμοδίων φορέων και των απόψεων τους. Όποιος όμως εφαρμόζει αυτή τη μη λήψη απόφασης ή προτείνει αναβολή για να λήξει η καταληκτική ημερομηνία έκφρασης αυτής, κατά τη δική μας άποψη, καταδεικνύει πολιτική δειλία.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Άρα κοντολογίς, στην γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του 2013, περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι κωδικοί πλην του RDF και του SRF. Το Υπουργείο τροποποίησε την ΑΕΠΟ, χωρίς καν να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τελευταία την τροποποίηση του 2017, που αφορούσε στη μεταφορά του υλικού και με πλωτά μέσα.
Από τότε, από τον Φεβρουάριο του 2017, άρχισαν και οι αντιδράσεις, λες και το θέμα ήταν η μεταφορά των υλικών και όχι το ίδιο το υλικό.
Εμείς παρ’ότι δεν προβλεπόταν να κάνουμε σαφή τη θέση μας:
Α) Πήραμε ΔΥΟ αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο (μία στο Βόλο το Μάιο του 2017 και μία στη Λάρισα στις 4-4-2018 όπου ζητήσαμε να σταματήσει η καύση RDF και SRF. Ήμασταν και είμαστε το μοναδικό πολιτικό όργανο με τόσο σαφή θέση.
Β) ΔΥΟ φορές ο Περιφερειάρχης και εγώ συμμετείχαμε σε Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με την ΙΔΙΑ ακριβώς θέση.
Άρα η θέση της Περιφερειακής Αρχής, είναι σταθερή και εκφράζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς φτιασιδώματα.
ΣΗΜΕΡΑ
Σε ότι αφορά το σήμερα και αφορμής δοθείσης από τα συμβάντα των προηγούμενων ημερών, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται, αλλά και τις πηγές και τις προκλήσεις αυτής.
Να σημειώσουμε, ότι ο εξωραϊσμός θυμάτων, με συναισθηματικά επιχειρήματα, περί συμμετοχής ανηλίκων, εγκύων, παππούδων, μητέρων και αδελφών μπορεί πρόσκαιρα να επηρεάζει τη κοινή γνώμη, η οποία όμως και ξέρει και κατανοεί και αντιλαμβάνεται. Μια διαδήλωση δεν είναι ένα πάρτι, ούτε μια εκδήλωση για να συμμετάσχουνε παιδάκια, αποτελεί ωριμότητα, προαπαιτεί γνώση του αντικειμένου και ως εκ τούτου οποιαδήποτε φαινόμενα μπορεί να παρουσιάζονται έτσι για συναισθηματικούς αμιγώς λόγους.
Στηλιτεύουμε κάθε πράξη βίας σε χώρους που ανήκουν στον πολίτη και είμαστε επιφυλακτικοί για την ευθυκρισία ανθρώπων, που ενώ κάθονται και συζητούν μαζί σου στο ίδιο τραπέζι, ενώ τους αφουγκράζεσαι, ενώ συμφωνείς και παίρνεις κομμάτια από αυτά που θεωρείς ότι βοηθούν στο να πας παραπέρα και να εξελιχθεί μια κατάσταση, αρκούν ωστόσο μόνο δύο μέρες, για να δεις το αντίθετο πρόσωπο από αυτό που είδες στη συνάντηση, να εισέλθουν βιαίως, σπάζοντας πόρτες σε ένα δημόσιο γραφείο που ωστόσο δεν αποτελεί χώρο αναψυχής. Και δικαίως θα διερωτηθείτε γιατί το αναφέρω. Το σημειώνω ως γεγονός γιατί καταδεικνύει πολιτικούς χαρακτήρες και προθέσεις συμπεριφοράς.
Διαφωνώ με τις άναρθρες κραυγές μεμονωμένων ανθρώπων που αυτοχρήζονται σωτήρες της πόλης και με επιπολαιότητα και δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ασφάλειας προβαίνουν σε άνομες πράξεις είτε αντιδρώντας βίαια, είτε χρησιμοποιώντας λεκτική βία, είτε μετρώντας με θερμόμετρα των 8 ευρώ και για να μην παρεξηγηθώ δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός για το Πανεπιστήμιο.
Ο λαϊκισμός είναι η κατ’επίφαση λαϊκότητα και δυστυχώς είναι δυσδιάκριτα τα όρια τους. Το λέω αυτό αφορμώμενη από τις αλλαγές θέσεων πρώην κυβερνητικών στελεχών και νυν αντιπολιτεύσιμων. Ο τόπος είναι ένας, ασχέτως των θέσεων που ο κόσμος δίνει στον καθένα μας.
Για πολλοστή φορά, μετά από δύο Περιφερειακά Συμβούλια, δύο Επιτροπές της Βουλής και συνεχείς επίσημες τοποθετήσεις μου, με την ίδια θέση χωρίς ουδεμία απόκλιση ΠΟΤΕ, παραμένω σταθερή και εκφράζω την αρνητική μου γνώμη απέναντι στην παραγωγή SRF και RDF από το εν λόγω εργοστάσιο.
Συμφωνώ με τη δημιουργία εργοστασίου, το οποίο δεν θα παράγει, σε καμία ποσότητα το υλικό SRF και RDF.
Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνώ για την παραγωγή του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου, είναι οι ίδιοι για τους οποίους ψήφισα και εισηγήθηκα την παύση της καύσης RDF και SRF, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την παραγωγή ενός υλικού που προσφέρεται μόνο για καύση και αυτό γιατί διαθέτω μνήμη ελέφαντα σε αντίθεση με πολλούς.
Κυκλική οικονομία σημαίνει παραγωγή ύλης, από την αξιοποίηση και την επεξεργασία αποβλήτων, η οποία δε προκαλεί επιπρόσθετη βλάβη στο περιβάλλον, κάτι για το οποίο προς στιγμήν δεν έχω πεισθεί.
Διαφωνώ λοιπόν ως προ το σκέλος της παραγωγής 20.000 τόνων SRF το χρόνο από το εν λόγω εργοστάσιο ασχέτως του αν είναι λίγη ή μικρή η ποσότητά του. Συμφωνώ με το να διατεθεί το όποιο υπόλειμμα σε χώρους υγειονομικής ταφής, αφού μετά από διαλογή στην πηγή, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να προκύψουν, ανακυκλώσιμα υλικά, κομποστοποίηση, αδρανή υλικά.
Θεωρώ ότι η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος, ωστόσο επαναλαμβάνω, διαφωνώ με την παράμετρο που αφορά την παραγωγή του συγκεκριμένου εναλλακτικού καυσίμου.
Σας ευχαριστώ.