Η φετινή έκδοση- Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το έτος 2025.

«Πανδαισία χρωμάτων και σχημάτων που βγήκαν από έμπειρα χέρια κεντηστριών και φυλάχτηκαν με σεβασμό από το Λύκειο Ελληνίδων για να συνοδεύουν τους μήνες και τις ημέρες μας στο Νέον Έτος 2025, που ελπίζουμε να είναι έτος Ειρήνης και Ευημερίας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην έκδοση η Δρ. Καίτη Πολυμέρου- Καμηλάκη, ομότιμη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Τα έργα που κοσμούν τις σελίδες του είναι μια συγκομιδή από μουσειακά εργόχειρα της ελληνικής λαϊκής τέχνης. Κειμήλια που ανήκουν στη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικά δείγματα του ελληνικού κεντήματος.

Ο Βόλος, ως αστικό κέντρο από τα μέσα του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, δέχτηκε ευρωπαϊκές επιρροές  με πιθανές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα είδη λαϊκού πολιτισμού των πληθυσμιακών ομάδων που εγκαταστάθηκαν εδώ, συμπεριλαμβανομένων και του μεγάλου αριθμού των προσφύγων. Συνέβη δηλαδή περίπου, ότι και στον υπόλοιπο ελληνικό χώρο.

Οι επιδράσεις από τη Δύση ή την Ανατολή δεν αλλοίωσαν αλλά αφομοιώθηκαν με τα έργα της νεοελληνικής κεντητικής που προϋπήρχαν από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας, εκφράζοντας πάντα το εθνικό στοιχείο και τους αισθητικούς κώδικες ανά περιοχή.

Η φετινή έκδοση- Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Το ημερολόγιο σχετίζεται με το εργαστήριο κεντητικής, που είχε την αφετηρία του στον Μεσοπόλεμο μαζί με μια δέσμη παραδοσιακών τεχνών, που διδάσκονταν στο ιστορικό σωματείο του ΛΕΒ από την αρχή της ίδρυσής του, το 1920, διασώζοντας τη μορφολογία που εναρμονιζόταν προς την ελληνική αισθητική παράδοση.

Η παρουσίαση, εκτός από πολλά διασωθέντα έργα του παλιού εργαστηρίου μας, συμπληρώνεται και από κεντήματα – δωρεές μελών και φίλων της λυκειακής κοινότητας, που ανήκαν στις οικογενειακές τους συλλογές.

Τα νοσταλγικά αυτά χειροτεχνήματα χαρακτηρίζονται από εκτελεστική τελειότητα, αρμονία και ποικιλομορφία, όπως είναι η κεντητική και η υφαντική της Θεσσαλίας, που, στην περίοδο του 18ου, του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, άνθισε σε όλα τα διαμερίσματά της.

Στα περισσότερα κυριαρχούν θέματα με φυσιοκρατική διακοσμητική αντίληψη με τυποποιημένες ή αφαιρετικές παραλλαγές. Θέματα πολύ αγαπητά. Φυτικές και ζωικές παραστάσεις, ταινίες από κλώνους με υακίνθους, τουλίπες, κρίνους και γαρίφαλα. Γλάστρες ανθοφόρες και πουλιά, ανάμεσα σε δύο ασύμμετρες ζωικές ή ανθρώπινες φιγούρες.

Συνήθεις είναι και οι συνθέσεις ανατολίζουσας παράδοσης, σε συνδυασμό με σύμβολα από θρησκευτικές και ιστορικές δοξασίες του ελληνικού λαού, όπως ο σταυρός κ.ά. Πρωτότυπες διακοσμητικές συνθέσεις αποτελούν και οι αφηγηματικές σκηνές, συχνά με συστοιχίες αγγέλων, όπως το κέντημα που καταχωρήθηκε στον μήνα Φεβρουάριο.

Πολλά κοσμούνται με αυστηρές επαναλαμβανόμενες ζώνες, με τυποποιημένες φιγούρες του δέντρου της ζωής, ρόδακες και γεωμετρικά μοτίβα σε ρυθμικά εναλλασσόμενες συνθέσεις.

Η φετινή έκδοση- Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Με την πίστη ότι η κεντητική είναι μια πρωτότυπη μορφή τέχνης, από τους λαμπρότερους κλάδους της λαϊκής χειροτεχνίας «σας παραδίδουμε τον απέριττο αυτό ημεροδείκτη.

Ξεφυλλίστε τον και περιηγηθείτε- μέσα από τα απομεινάρια αυτής της κληρονομιάς- σε σπίτια λαϊκά και αστικά, θαυμάζοντας την καλαισθησία και τον πλούτο των διακοσμητικών του θεμάτων.

Έργα που απαιτούν, εκτός της γνώσης, υπομονή, επιδεξιότητα, αυθορμητισμό και αφοσίωση σ’ ένα αποτέλεσμα που αργεί να ολοκληρωθεί» τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ.

Για όσους ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν η διάθεσή του γίνεται στο Γραφείο του Λυκείου των Ελληνίδων (Κοραή 79) καθημερινά, τηλ. 2421033938-2421305753 στις ώρες: 11:30-14:30.

Προηγούμενο άρθροΣυνεχόμενο ωράριο – Mέχρι τις 7 ανοιχτά τα μαγαζιά στον Βόλο
Επόμενο άρθροΣΕ “ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ” ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ