
των Λεωνίδα Μαυρογιάννη π. Αντιπροέδρου ΔΕΥΑΜΒ – Ηλία Ξηρακιά π. μέλος και επικεφαλής του ΤΣ ΔΕΥΑΜΒ
Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ, με επείγον εξώδικό της, καλεί τη ΔΕΥΑΜΒ να εξοφλήσει τις συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών, που ανέρχονται στο τεράστιο ποσό των 20 εκ ευρώ.
Η απάντηση του απερχόμενου Δημάρχου δόθηκε, “εν χορδαίς και οργάνοις”, σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι (ΤRΤ). Οι έκπληκτοι τηλεθεατές, που δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό τους, τον άκουσαν με καμάρι και αυτοθαυμασμό να δηλώνει, με το γνωστό ύφος, “δεν θα πληρώσω το χρέος, θα προστατεύσω τους δημότες μου, να έρθει η κυβέρνηση να το πληρώσει”(sic).
Πρόκειται, πράγματι, για ειδική περίπτωση για την επιστήμη της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αυτός που διοικούσε για εννέα(9) χρόνια τη ΔΕΥΑΜΒ, αυτός που διαπραγματεύθηκε (εν κρυπτώ και παραβύστω) τα 10 εκ ευρώ της ΕΡΓΗΛ, που ακόμη “ξετινάζει” το ταμείο της Επιχείρησης, αυτός που δημιούργησε τα χρέη προς τη ΔΕΗ, προμηθευτές κ.α., αυτός που δεν εισέπραξε τα τέλη χρήσης νερού και αποχέτευσης (5,6 εκ ευρώ) ορισμένων μεγαλοοφειλετών, καλεί τώρα την κυβέρνηση να πληρώσει το λογαριασμό.
Μνημόσυνο δηλαδή με ξένα κόλλυβα. Αυτός θα κάνει το Δήμαρχο κι εμείς τα κορόιδα είτε ως Έλληνες φορολογούμενοι, είτε ως Βολιώτες, ανταποδοτικοί χρήστες της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ, θα πληρώνουμε το λογαριασμό της καταστροφικής διαχείρισής του.
Όλοι, όμως, κατανοούν ότι πρόκειται για ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, διανθισμένες με τους γνωστούς ψευτοτσαμπουκάδες του.
Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο τι έκανε και χρέωσε “ως το λαιμό” τη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά εξ ίσου σημαντικό είναι και τι δεν έκανε για να μειώσει το μεγάλο ενεργειακό κόστος της Επιχείρησης, με τα σχεδιασμένα και προγραμματισμένα έργα αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Επιχείρησης, για τα οποία ποτέ δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Σύμβουλο και τους Βολιώτες, που καλούνται τώρα να πληρώσουν το “μάρμαρο”.
Τι έκανε π.χ. με τη λειτουργία της μονάδος ηλεκτροπαραγωγής, από την αξιοποίηση του βιοαερίου που παράγεται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, η οποία θα έδινε μέχρι σήμερα, χονδρικά, πάνω από 5 εκ ευρώ;
Τι έκανε με την κατασκευή του 2ου υδροηλεκτρικού στο “Σαρακινό”, πάνω στον αγωγό μεταφοράς νερού από την “κουκουράρα”; Το 2014, που ανέλαβε, ολοκληρωνόταν ήδη η αντικατάσταση του παλαιού αγωγού με χαλύβδινο, ως αναγκαία προϋπόθεση για την εγκατάσταση της νέας μονάδας. Μια μικρή επένδυση, περίπου 1 εκ, που θα “έφερνε” μέχρι σήμερα στο ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ άλλα 3-4 εκ ευρώ.
Τι έκανε με την αξιοποίηση της λυματολάσπης του βιολογικού; Ήδη από το 2014 του παραδόθηκε πλήρης μελέτη αεριοποίησης του οργανικού υλικού με τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Περιβάλλοντος είχε ήδη προγραμματισθεί ενώ είχε εξασφαλισθεί η αγορά γηπέδου δίπλα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού για την κατασκευή της νέας μονάδος. Μια μονάδα, που όχι μόνο θα πρόσθετε μερικά ακόμη εκ ευρώ στο ταμείο της Επιχείρησης, αλλά παράλληλα θα προστάτευε το περιβάλλον από την απαράδεκτη μεταφορά της λυματολάσπης στο σημερινό σκουπιδότοπο, με πρόσθετο κόστος μεταφοράς και “υγειονομικής” ταφής.
Τι έκανε με τη διαχειριστική μελέτη των νερών, στις λεκάνες απορροής του νέου μεγάλου Δήμου μας, αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοποίηση των νερών από τα Χάνια μέχρι την Αγριά, για την κατασκευή τριών(3) μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, σύμφωνα με την προμελέτη που είχε συντάξει ο τ. Δήμος Αγριάς; Τρεις(3) νέοι σταθμοί που θα προσέθεταν αρκετά εκατομμύρια στη ΔΕΥΑΜΒ και θα ελάφρυναν σημαντικά το λειτουργικό κόστος που σήμερα εμφανίζεται στους φουσκωμένους λογαριασμούς και το ακριβό νερό για τους δημότες μας.
Για μας, λοιπόν, που σχεδιάσαμε και βάλαμε τις βάσεις για τη νέα ΔΕΥΑΜΒ, μετά τη συνένωση των οκτώ(8) Δήμων, δεν είναι θέμα μιας άγονης προεκλογικής αντιπαράθεσης με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Κάθε πολίτης πρέπει να μάθει ότι η θητεία Μπέου, ιδιαίτερα στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, ήταν απόλυτα καταστροφική. Όποιος δεν το είχε αντιληφθεί ας το δει τώρα με το εξώδικο της ΔΕΗ και ας αναζητήσει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Οι συμπολίτες μας, όμως, πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι το χρέος δεν μπορεί να το πληρώσει καμιά κυβέρνησης, γιατί είναι παράνομο. Η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια ανταποδοτική Δημοτική Επιχείρηση, που σημαίνει ότι το λειτουργικό κόστος υποχρεωτικά, σύμφωνα με το νόμο, επιμερίζεται στους καταναλωτές της.
