Ζητά οριζόντια σχεδόν τσάμπα συνδεσεις με το αποχευτευτικό και τους υδρομετρητές

Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό έδωσε τη δική της απάντηση στην ΔΕΥΑΜΒ λέγοντας να “μη τολμήσει να κάνει το μπαμπούλα στους κατοίκους” στη Πορταριά και τη Μακρυνίτσα. Η ΔΕΥΑΜ που προειδοποιεί τους κατοίκους με προστιμα εάν δεν συνδεθούν με το έργο του δικτύου αποχέτευσης και τοποθετησεις υδρομετρητών, αντιμετωπίζεται ως ο απόλυτος εχθρός, ενώ είναι σαφές από την ανακοίνωση πως το πρόβλημα των κατοίκων είναι το κόστος σύνδεσης, το οποίο παρά τον διακανονισμό που κάνει η Επιχειρηση θεωρείται υπερβολικό, χωρίς ωστόσο οι η Κίνηση Πολιτών να θέτει ζήτημα εισοδηματικών κριτηρίων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Όλοι οι κάτοικοι των χωριών Μακρινίτσας, Πορταριάς, Κατηχωρίου, Σταγιατών συμφωνούν και θεωρούν αναγκαία τη σύνδεσή τους με το αποχετευτικό δίκτυο, που θα είχε πραγματοποιηθεί εάν οι δημοτικές αρχές και η ΔΕΥΑΜΒ από το 2011 μέχρι σήμερα είχαν ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στα χωριά, αφού το δίκτυο διέρχεται μόνο από τους κεντρικούς δρόμους.
Ορισμός τελών σύνδεσης στο πραγματικό κόστος, αφού το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης κατασκευάστηκε από τον Δήμο Πορταριάς και όχι από τη ΔΕΥΑΜΒ. Να ισχύσει επομένως η αρχή της ανταποδοτικότητας χωρίς αυθαίρετες και παράλογες οικονομικές επιβαρύνσεις προς τους κατοίκους.
Επειδή το έργο σύνδεσης των σπιτιών στα χωριά με το δίκτυο αποχέτευσης είναι δύσκολο και κοστοβόρο (εκσκαφή, πεζούλες, καλντερίμια), απαιτείται τεχνική και οικονομική υποστήριξη και διευκόλυνση προς τους κατοίκους από τη ΔΕΥΑΜΒ.
Σε ότι αφορά την ύδρευση η ΔΕΥΑΜΒ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ο νόμος ορίζει:
Να προστατέψει με τα αναγκαία έργα τις πηγές υδροδότησης και να μην τις εγκαταλείπει (π.χ. καταστροφή των πηγών της Κουκουράβας).
Να καθαρίζει τακτικά τις δεξαμενές και τα δίκτυα ύδρευσης.
Να κάνει συχνούς ελέγχους και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα.
Να σταματήσει τη τακτική της μόνιμης χλωρίωσης (μόνιμη διοχέτευση καρκίνου) την οποία χρησιμοποιούν οι αρμόδιοι με στόχο την υποβάθμιση του πηγαίου νερού και την απαξίωσή του, δήθεν στο όνομα της δημόσιας υγείας.
Να ενημερωθεί για την ιδιαιτερότητα χρήσης του νερού στα χωριά και να συμφωνήσει μαζί με τους κατοίκους τη σωστή τιμολόγηση παροχής του νερού.
Με λίγα λόγια η ΔΕΥΑΜΒ να κάνει αυτά που υποχρεούται, να σταματήσει το ξεπούλημα και να μη τολμήσει να κάνει το μπαμπούλα στους κατοίκους»
