Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Βόλου

Πυρκαγιά στην Φυλή κοντά στην Ι.Μονή Κλειστών στου πρόποδες της Πάρνηθας, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τον Ιούλιο του 2023 η περιοχή μας και ειδικότερα ο Δήμος μας βίωσε μια από τις πιο μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί από πυρκαγιές στην ιστορία του. Είναι γνωστό πως η πυρκαγιά κατέστρεψε περιουσίες, κατέκαψε χορτολιβαδικές εκτάσεις με μεγάλες ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της περιοχής ενώ κινδύνεψαν στην ζώνη ευθύνης της πόλης μας ανθρώπινες ζωές. Στην ίδια πυρκαγιά είχαμε στην ευρύτερη περιοχή δυο νεκρούς και τρεις πυροσβέστες τραυματίες μεταξύ των οποίων ο ένας βαριά εγκαυματίας.

Επιπλέον περιοχές όπως η Νέα Αγχίαλος ιδιαίτερα με τις γνωστές και πολλές ζημιές από τις εκρήξεις πολεμικού υλικού σε εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας , τα Μελισσάτικα, οι Βιομηχανικές Ζώνες με την ανύπαρκτη, εξαιτίας διακοπής λειτουργία τους, υδροδότηση από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, κατέστησαν φανερό πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί και γενικότερα η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν είτε τερατωδώς ελλιπής είτε και σε κάποιες περιπτώσεις ανύπαρκτη.

Αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται και στις τεράστιες ελλείψεις υλικο-τεχνικού και ανθρώπινου δυναμικού που οφείλονται φυσικά στην συνειδητή πολιτική των Κυβερνήσεων που πέρασαν (και φυσικά την σημερινή) και στην βασική τους αρχή, αυτή «του κόστους- οφέλους» για τους λίγους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγάλων οικονομικών ομίλων.

Επιπρόσθετα η ανυπαρξία ενημέρωσης των πολιτών με σαφείς οδηγίες και οργανωμένο τρόπο για την προφύλαξη και προστασία αυτών και των ιδιοκτησιών τους ήταν κάτι πασίδηλη. Και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να αναπληρωθεί είτε με ασυντόνιστες ενέργειες, που μόνο στη δημόσια εικόνα κάποιων που φωτογραφιζόταν την ώρα που κινδύνευαν ζωές στόχευαν είτε με επικλήσεις προς μια ανώτερη δύναμη για να τους σώσει.

Σήμερα δέκα μήνες σχεδόν αργότερα της πυρκαγιάς και στην 12η Συνεδρίαση του ΔΣ Βόλου δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής σε προμελέτη Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας και στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης διαβούλευσης. Η Μελέτη αυτή στηρίχθηκε σε υπόβαθρο και δεδομένα που φτάνουν μέχρι το 2022 λες και δεν υπήρξε ποτέ το 2023 που όμως ανέδειξε και το τεράστιο πρόβλημα. Στην μελέτη αυτή καταγράφονται στην ευθύνη του Δήμου Βόλου περί τα 45.000 στρέμματα περιλαμβανομένων των δασών του Αγ. Λαυρεντίου, της Δράκειας και της Μακρινίτσας. Η ίδια μελέτη εξαιρεί από τις περιοχές υψηλού κινδύνου περιοχές που το 2023 βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα όπως η Ν. Αγχίαλος, που μάλιστα βρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη θέση όπως και το 2023 καταγράφηκε, και τα Μελλισάτικα. Ένας πρόχειρος επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού των 10,5 εκατομμυρίων, που αφορά στην περιοχή ευθύνης του Δήμου μας, βεβαιώνει έργα και παρεμβάσεις που κινούνται στο ύψος των 3,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς μάλιστα, όπως επισημαίνει η μελέτη, το εργολαβικό όφελος και του ΦΠΑ)  και που θα πρέπει να καταβληθούν σε διάστημα δυο ετών.

Στην 7η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου μας για τον έκτακτο καθαρισμό λόγω κακοκαιρίας και για λόγους πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας προβλέπονται 240.000 ευρώ που υποτίθεται θα καλύψουν τις παραπάνω περιγραφόμενες ανάγκες της πόλης και του περιβάλλοντος χώρου της. Ποσό φυσικά που τερατωδώς απέχει των αναγκών και των έργων που απαιτούνται. Την ίδια ώρα μηδενίστηκε μέσω της ίδιας Αναμόρφωσης το ποσό που θα διατίθετο για τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, δημοτικών οικοπέδων αλλά και των ρεμάτων Μακρινίτσας (κωδικοί 20.6275.005-014-015 και 20.6279.901).

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή

·         Ποιες ενέργειες έχει κάνει για την διεκδίκηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του ποσού που ακόμα και η μελέτη προβλέπει και για την οποία θετικά γνωμοδότησε η ίδια η δημοτική αρχή;

·         Ποια η κατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αν έχει διασφαλίσει πως σε ανάλογη περίπτωση δεν θα ξαναμείνουν χωρίς νερό τα δίκτυα σε περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες όπως οι Βιομηχανικές ζώνες και αλλού;

·         Ποια η σημερινή εικόνα των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΜΒ;

·         Ποια εικόνα, όπως οφείλει, έχει για τις αποκαταστάσεις από το Κράτος και τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν  πολίτες, επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι;

·         Πόσες αντιπυρικές ζώνες έχουν πραγματοποιηθεί και σε ποια σημεία αυτές έχουν υλοποιηθεί;

·         Πόσες συνεδριάσεις έχουν γίνει με αντικείμενο την αντιπυρική προστασία στα πλαίσια της  αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας;

ΓΑΡΓΑΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, εκ μέρους της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΛΟΥ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση ΔΚΜ ΤΕΕ με την Α.Μ.Παπαδημητρίου
Επόμενο άρθροSTEAM & Εκπαιδευτική Ρομποτική: Επανάσταση της γνώσης ή πολύς λόγος για το τίποτα;