Συγκλονισμένος από την απώλεια του Νίκου Τσούκα δηλώνει σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος.

Με την κατ’ άνθρωπον λύπη, η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού, αναγγέλλει την κοίμηση του Νίκου Τσούκα, Γενικού Γραμματέα του Πολιτιστικού Φορέα της, της «Μαγνήτων Κιβωτός» για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος στενού συνεργάτη του Σεβασμιωτάτου μας, επί πολλά έτη.

Ο Νίκος Τσούκας, γεννήθηκε στη Μακρινίτσα Πηλίου. Ασχολήθηκε με τον Πολιτισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον αθλητισμό και τα κοινά από το 1974.

Διετέλεσε: Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας από το 1990 έως το Δεκέμβριο του 2002, ειδικός συνεργάτης σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησία, από το 2007 έως το 2010.

Από το 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, είχε την ευθύνη των Δράσεων και εκδηλώσεων στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά Βόλου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στην σύσταση του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, με τίτλο: «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος». Επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Δ.Σ., θέση την οποία τίμησε και υπηρέτησε, μαζί με ένα σύνολο εκλεκτών ανθρώπων της Μαγνησίας, με απτά δείγματα γραφής και χειροπιαστά αποτελέσματα στην πολιτισμική δραστηριότητα του τόπου μας.

Συμμετείχε ως μέλος του Δ.Σ. σε Κοινωνικούς και Πολιτιστικούς φορείς.

Έχοντας την ευθύνη για τη σύνταξη του φακέλου για την ένταξη του Δρώμενου, «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου», το ΥΠ.ΠΟ.Α. την 7η  Φεβρουαρίου 2022 ενέκρινε την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως περιγράφεται στη σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ (48375/07-02-2022).

Είχε εκδώσει τα βιβλία:

  • Καπανιάρης Α. – Τσούκας Ν. (2014), Οι Μάηδες της Μακρινίτσας. Βόλος: ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που κέρδισε το «Καυτατζόγλειο βραβείο» του Ε.Κ.Π.Α. για το 2014.
  • Αλέξανδρος Καπανιάρης – Νίκος Τσούκας (2015), Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά. Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600 – 1960)

Τέλος, παρέμεινε υπό έκδοση, εντός του τρέχοντος έτους, η Β΄ Έκδοση των «Μάηδων της Μακρινίτσας» με νέα στοιχεία.

Με επόμενο Δελτίο Τύπου, θα ανακοινωθούν προσεχώς τα της εξοδίου ακολουθίας. Ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του.

Προηγούμενο άρθροΤη Δευτέρα η παρουσίαση του master plan για το υδροδοτικό πρόβλημα του Βόλου
Επόμενο άρθροΟ πολιτικός κόσμος του Βόλου για την απώλεια του Ν.Τσούκα