Με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, νέων, ανθρώπων του αθλητισμού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Βογιατζή «Η Νίκη μας και πάλι, πρωτάθλημα θα πάρει!» από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» στον προαύλιο χώρο του Μεταξουργείου.

Με τις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές, ανέδειξαν πως η καινούργια αυτή έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το βολιώτικο ποδόσφαιρο, ούτε την ιστορία της ομάδας των Μικρασιατών προσφύγων της Νίκης Βόλου. Αφορά και την ίδια την ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος του Βόλου σε διάστημα σχεδόν 60 χρόνων.

Ξεχωριστοί σταθμοί στην ιστορία της Νίκης Βόλου ήταν η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη το 1964, στο γήπεδο της, το κοινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου το 1945 για την οικονομική ενίσχυση των φυλακισμένων του καθεστώτος, μετά τον πόλεμο οι επεμβάσεις στα διοικητικά της Ομάδας για να προχωρήσει η «αποκομμουνιστικοποιήσή» της τη δεκαετία του ’50.

Ο Θανάσης Βογιατζής, μεταξύ άλλων στάθηκε στα γεγονότα που τον οδήγησαν να γράψει το βιβλίο, ενώ ανέδειξε το ρόλο που έπαιξε στην ίδρυση και ιστορική διαδρομή της Ομάδας, ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και τα κύματα των προσφύγων που αυτός δημιούργησε. Επίσης, υπέγραψε αφιερώσεις στα βιβλία που διακινήθηκαν.

Στην εκδήλωση – παρουσίαση μίλησαν ακόμα οι Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Θόδωρας Τσαλούχας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Βόλου και ο  Γιάννης Κολτσιδόπουλος, µέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Κείμενα διάβασε η Μαρία Καζανίδου και ο συντονισμός έγινε από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κέλλα.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «στις σελίδες του βιβλίου είναι ολόκληρη η ζωή της Νίκης στην παράλληλη περπατησιά της με την ζωή, τις ανησυχίες, τους αγώνες, τις θυσίες της εργατικής τάξης του Βόλου, του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, των μεγάλων επιτευγμάτων του και της πορείας του εκείνα τα χρόνια». Σημείωσε ότι σήμερα «το ποδόσφαιρο της αγοράς βρωμάει και ζέχνει από όλες τις πλευρές. Στο καπιταλιστικό σύστημα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε θέαμα με λίγους πρωταγωνιστές και πολλούς θεατές, καταδικάζοντας οτιδήποτε είναι άχρηστο και είναι άχρηστο οτιδήποτε δεν αποφέρει κέρδη» και πρόσθεσε ότι «πρέπει το μέτωπο κατά της εμπορευματοποίησης να γίνει ισχυρό. Απαιτείται όμως ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας με γραμμή ρήξης ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και παράλληλα διεκδίκηση για το καθολικό δικαίωμα του λαού στη Φ.Α. και τον αθλητισμό, με προοπτική γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, όπου και ο αθλητισμός οργανωμένος σε κεντρική βάση και σχεδιασμένος να εξυπηρετεί της όλο και αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες θα αποτελεί πραγματικό δικαίωμα στην πράξη και όχι ευκαιρία».

Πηγή: https://m.902.gr/eidisi/politismos/238948/i-niki-mas-kai-pali-protathlima-tha-parei-paroysiastike-vivlioy-toy-th?fbclid=IwAR1XXjGAC1E_padytfLVMNva5h8ptNr62CUJij-ZzDv2JTfaC6HXnlaWA40