Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Βαργιάμης, βρέθηκε χθες στον Βόλο για την κοπή πίτας της ΟΕΒΕΜ,. Ο κ. Βαργιαμης στον χαιρετισμό του εκτίμησε ότι έρχονται νέα λουκέτα, ενώ όπως τόνισε μεχριι τα τέλη Νοεμβρίου του 2022 έβαλαν λουκέτο συνολικά 450 αρτοποιεία . Οι επαγγελματοβιοτέχνες διεκδικούν από την κυβερνηση 120 δόσεις προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τον αντιπρόεδρος τους να περιγράφει με μελανα χρώματα την κατάσταση:

«Η ΓΣΕΒΕΕ εγκαίρως είχε προειδοποιήσει ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τα κόκκινα δάνεια δεν αποτελούν λύση και ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι αποτελεσματικός, καθώς μόλις 3.500 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, την ώρα που υπάρχουν ακόμη χιλιάδες που κινδυνεύουν. Δυστυχώς καθημερινά προστίθενται στην «κόκκινη» λίστα και νέα δάνεια. Εχουμε επιπλέον 10δις χρέη στον ΕΦΚΑ και 20 δις χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία. Η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο καθεστώς και δεν πρέπει να συγκρίνεται με άλλες χώρες, Εμείς βιώνουμε ασταμάτητα διαδοχικές κρίσεις από το 2010. Δέκα τρία ολόκληρα χρόνια βιώνουμε μία απίστευτη κρίση», είπε.


Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιτσά ανέφερε πως «οι επαγγελματίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση και το 2023 είναι μια χρονιά προκλήσεων. Οι δυνατότητες των πολιτών να καταναλώσουν έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις σε πολλά είδη. Οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν το 50% του εισοδήματός τους για τα βασικά είδη, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι το 19%. Επομένως τα χρήματα που φτάνουν στα ταμεία των επαγγελματιών μέσα από την κατανάλωση, είναι πολύ λίγα.
Οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν τη μείωση της ρευστότητας, την ενεργειακή κρίση, ενώ τα μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το 70% των μικρομεσαίων δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Γι’ αυτό και ζητάμε από τα συναρμόδια υπουργεία να υλοποιήσουν ευέλικτα και αποτελεσματικά χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από αυτούς. Για παράδειγμα το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ 2» της Περιφέρειάς ήταν ένα πρόγραμμα που βοήθησε πολύ τις επιχειρήσεις, καθώς μπόρεσαν και άντλησαν ρευστότητα».
Επίσης η κ. Καναβιτσά τόνισε πως πρέπει να υλοποιηθούν οι 120 δόσεις όχι μόνο προς την Εφορία, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους και όπου αλλού έχουν υποχρεώσεις οι μικρομεσαίοι, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν τα έχουν καταφέρει και βγήκαν εκτός ρυθμίσεων.
Παράλληλα η κ. Καναβιτσά σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες οι επαγγελματίες θα συνεχίζουν να παλεύουν για να επιβιώσουν.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης βραβεύτηκε για την μεγάλη της προσφορά η Λεσχη Ειδικών Δυνάμεων. Την πλακέτα παρέλαβε ο Βασίλης Ηλιόπουλος.

ΠΗΓΗ: Θεσσαλία

Προηγούμενο άρθροΑγώνας δρόμος στο ξεχασμένο Παλιούρι
Επόμενο άρθροΠαρουσία Ελπιδοφόρου, η Ζ. Μακρή βραβεύει Έλληνες εκπαιδευτικούς Αμερικής