Η εκτίναξη ενεργειακού κόστους, μεταφορικών, πρώτων υλών δημιουργεί πρωτοφανή κρίση – Αμεση στήριξη ζητεί ο κλάδος
Αμεσα μέτρα συγκράτησης του ενεργειακού κόστους ζητούν από την πολιτεία εκπρόσωποι της ελληνικής μεταποίησης που μίλησαν στην «Κ». Οπως επισημαίνουν, η κατάσταση που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση είναι ανάλογη ή και χειρότερη με εκείνη κατά την περίοδο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς η άνοδος της τιμής του ρεύματος έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες ανατιμήσεις στα μεταφορικά κόστη και τις πρώτες ύλες. Επιπλέον, βρίσκει την ελληνική μεταποίηση σε δυσχερέστερη θέση έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της, οι οποίοι επειδή δραστηριοποιούνται σε πιο ώριμες ενεργειακές αγορές από την ελληνική, έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και δεν επιβαρύνονται από τις τρέχουσες ανατιμήσεις. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να απορροφηθεί –τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της– από τη βιομηχανία και αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει τις τελικές τιμές καταναλωτή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν αγορές και να μειωθεί η πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, γεγονός που θα επηρεάσει εν τέλει και την ανάπτυξη. Οι επιχειρηματίες υπενθυμίζουν επίσης ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η βιομηχανία στήριξε την ελληνική οικονομία και μάλιστα χωρίς μέτρα ενίσχυσης από το κράτος και απευθύνουν έκκληση να μειωθούν ή να «παγώσουν» φόροι και τέλη που επιβαρύνουν τα τιμολόγια ρεύματος.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε νέες παραγγελίες με πελάτες
Τέα Αντωνίου*
Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Ξεκίνησε με ανατιμήσεις πρώτων υλών, οι οποίες στον κλάδο μας συμμετέχουν με ποσοστό 65% στο κόστος παραγωγής και είναι δύσκολο να τις μετακυλίσουμε στους πελάτες μας. Ερχεται τώρα και το ενεργειακό κόστος, που δεν μας επηρεάζει όσο άλλους κλάδους, και μας βρίσκει εν μέσω μιας μεγάλης αναταραχής που προκάλεσαν οι ανατιμήσεις στο μεταφορικό κόστος. Η βιομηχανία χρειάζεται μια σχετική σταθερότητα ενός εξαμήνου, ενός έτους για να δουλέψει, να κλείσει συμβόλαια.
Σπάσαμε τα συμβόλαια της περυσινής χρονιάς γιατί θα πέφταμε έξω και τώρα που τρέχουν διαγωνισμοί για την επόμενη χρονιά δεν μπορούμε να δώσουμε προσφορά, γιατί δεν ξέρουμε σε τι τιμή θα αγοράσουμε πρώτη ύλη τον Δεκέμβριο. Η κατάσταση είναι ανησυχητική γιατί δεν φαίνεται να ανακόπτονται οι ανατιμητικές τάσεις. Φοβάμαι ότι θα πάει έτσι όλο το 2022 και ότι δεν πρόκειται να ισορροπήσει στις τιμές του 2020. Εχω ζήσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα capital controls. Η φετινή χρονιά με όλες αυτές τις ανατιμήσεις είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα. Χρειάζεται μια σταθερότητα προς μια πλευρά, έστω της ενέργειας. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει το κράτος. Να «παγώσει» ή να μειώσει τις έμμεσες χρεώσεις στην ενέργεια για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Να αναβάλει την προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς, να μειώσει κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές. Να μην ξεχνάμε ότι την περυσινή χρονιά της πανδημίας η βιομηχανία κράτησε όλο το σύστημα όρθιο.
Πηγή: www-kathimerini-gr.
