Με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης θα εκδοθούν οι νέες μετοχές- Χάνει την πλειοψηφία το Δημόσιο

Σε έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ οδηγεί η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, κατά 750 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, καθώς οι φορείς του Δημοσίου που ελέγχουν σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΦΚΑ) δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση σύμφωνα με τη σημερινή αναλογία της συμμετοχής τους και το συνολικό ποσοστό τους, που φθάνει σήμερα το 55%, θα καταστεί μειοψηφικό. Αντίθετα, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, από περίπου 45% σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 50%.
Πρόθεση της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε, είναι να αντλήσει νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα καθορισθεί με book building και θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που υιοθέτησαν συστημικές τράπεζες στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου. Δηλαδή, θα υπάρξει δημόσια προσφορά μετοχών εντός και εκτός Ελλάδας με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές κατά προτεραιότητα, κατ’ αντιστοιχία στο ποσοστό της συμμετοχής τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ξένους επενδυτές, στο σκέλος της διεθνούς προσφοράς μετοχών.https://dc4fb577ec164b683622c4d8bfc359f7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν εμπιστευτικές διερευνητικές κινήσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικό, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ΑΜΚ. Ήδη, άλλωστε, η ΔΕΗ έχει καταφέρει να εκδώσει με επιτυχία ομόλογα με ρήτρα βιωσιμότητας στη διεθνή αγορά δύο φορές, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι με την αύξηση θα επιταχυνθεί η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026, που έχει τους ακόλουθους στόχους:
- Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών, στα 9/IGW, που μεταφράζεται σε στόχο EBITDA, ύψους 1,7 δισ. ευρώ,
- Διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
- Αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2022-2026 και αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση να προχωρήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ΑΜΚ. Διεθνείς συντονιστές της έκδοσης θα είναι οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE.
Ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης τονίζει «η ΑΜΚ θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις για την ΑΜΚ θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση».
ΣΥΡΙΖΑ: Η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι έγκλημα κατά του ελληνικού λαού

«Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την «αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και θέτει το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης «απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ».
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου» και πως «η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες». «Η πρόθεσή τους είναι σαφής», υπογραμμίζει, για να τονίσει πως «η “διερεύνηση” μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, τη ΔΕΗ, «ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης» και προσθέτει ότι «η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους».
«Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό», υποστηρίζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, ότι «για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». «Και μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση», σημειώνει, «ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ». «Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει;», ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση, «ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»
