Με ανάρτηση του στην οποία χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο στην περιοχή των Καναλίων να επαναληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2018. Ο κ. Παπαϊωάννου μιλά για ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των Καναλιών δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες του 2018:

ΘΕΜΑ:ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΚΡΟΥΩ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟ ΚΛΠ)…. ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΩ
Να μας πουν οι αρμόδιοι τι έκαναν και τι σχεδίασαν σε περίπτωση ενός παρόμοιου ακραίου καιρικού φαινομένου όπως το πρόσφατο που έπληξε Αλμυρό και Καρδίτσα.
Και δεν μιλάω μόνο για την περιοχή καταγωγής μου Κανάλια Κάρλα κλπ αλλά και για το Βόλο και γενικά για ολόκληρο το Νομό.
Όπως φάνηκε από τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές υπήρξε κακός προγραμματισμός, ελλιπή έργα και μηδαμινή ενημέρωση.
Θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια έργα που έγιναν ή δεν έγιναν στην περιοχή καταγωγής μου που τα ξέρω καλά από τα προηγούμενα χρόνια που κατείχα θέσεις ευθύνης στα κοινά και όποιος με προκαλέσει θα του πω τι έκανα εγώ τα προηγούμενα χρόνια για όλα αυτά.
1 Στην πλημμύρα του 2018 η περιοχή της Κάρλας και ειδικά στα Κανάλια Κερασιά υπήρξαν τεράστιες καταστροφές
2 Δεν είναι δυνατόν να αντέχουν στην ροή των χειμάρρων ιστορικές γέφυρες εκατοντάδων χρόνων και να καταρρέουν καινούργια αναχώματα χαντακιών.
3 Δεν είναι δυνατόν να επισκευάζονται έργα μετά τις ζημιές με ζαρζανέτια και στην πρώτη μεγάλη ροή των χειμάρρων να καταστρέφονται.
4 Δεν είναι δυνατόν να έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την προηγούμενη καταστροφή και μέσα στα Κανάλια να υπάρχουν ακόμη φραγμένα ρέματα με τεράστιο κίνδυνο καταστροφής ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές στην πρώτη πλημμύρα.
5 Δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει εδώ και χρόνια απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του ρέματος (συλλεκτήρας Σ7) νότια του χωριού Κανάλια και να παραμένει κλειστό, ανενεργό, ημιτελές εδώ και 15 χρόνια.
6 Δεν είναι δυνατόν να έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή αντλιοστασίου στην πλευρά των Καναλίων και με την πρώτη θεομηνία να πλημμυρίζει η περιοχή μπροστά στο χωριό επειδή δεν έχουν γίνει ακόμη χαντάκια μεταφοράς νερών στο αντλιοστάσιο η επειδή δεν έχουν γίνει φράγματα κατακράτησης των φερτών υλικών με συνέπεια τη φραγή απορρόφησης των νερών.
Αυτά και πολλά άλλα.
Παρόμοια θέματα με τα ρέματα κλπ υπάρχουν και στο Βόλο και στα υπόλοιπα χωριά του Νομού μας. Και επειδή καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν όλα να γίνουν από την αρχή σε μία μέρα πρέπει άμεσα τουλάχιστο να εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία και να ενημερώσουν τους πολίτες (ιδιαίτερα αυτούς που μένουν κοντά στα ρέματα) τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων που όπως φαίνεται πλέον είναι συχνά.
Για το λόγο του αληθές όποιος ενδιαφέρετε να αποκτήσει ιδία άποψη ας πάει μία βόλτα στα Κανάλια κι ας επισκεφθεί την περιοχή Κουμάσι (ανατολικά του χωριού) να δει το κατεστραμμένο ρέμα που έχει αφεθεί στην τύχη του από τον Ιούνιο του 2018 που καταστράφηκε από την πλημμύρα. Κάθε φορά που βρέχει εδώ και δύο χρόνια, με το κατεστραμμένο ρέμα, οι κάτοικοι είναι έντρομοι
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μία φορά από τώρα…. πριν γίνει το κακό…..γιατί μετά….

Προηγούμενο άρθροΞαφνικά 5 τα κρούσματα στη Μαγνησία
Επόμενο άρθροΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ