
Η Δωροθέα Κολυνδρίνη περιχαρής χθες βγήκε στην TRT για να εξαγγείλει την χρηματοδότηση της μελέτης για τον δρόμο Βόλου Μικροθηβών στον οποίο θα προβλέπονται νησίδα στη μέση κόμβοι και παραδρόμους όπου απαιτούνται. Παράλληλα εξήγγειλε την παράδοση σύντομα της μελέτης για την ολική αντικατάσταση των λιφτ του χιονοδρομικού και την δημιουργία σαλέ στην κορυφή νε γυάλινες μετόπες ώστε να απολαμβάνει κανείς τη μοναδική θέα του Αιγαίου & του Παγασητικού. Τα λίγο μάλιστα θα ξεκινούν από 4α πάρκινγκ και θα είναι σύγχρονα κλειστού τύπου. Η επένδυση υπολογίζεται στα 15 εκ όταν με το καλό ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Και οι δύο εξαγγελίες είναι σημαντικές και όλοι ευχόμαστε σύντομα να έχουν χρηματοδότηση και ωριμότητα ώστε να ξεκινήσει γ υλοποίηση τους. Άλλωστε πρόκειται για αιτήματα της τοπικής κοινωνίας ετών τα οποία έχουν μείνει πίσω. Τούτο σημαίνει ότι ο κ.Αγοραστος που κυβερνά δέκα χρόνια την Περιφέρεια επί μια δεκαετία -την ώρα που έφτιαχνε κόμβους και περιφερειακούς εκατομμυρίων στην Λάρισα – είχε παρατήσει τα έργα στο Βόλο και το Χιονοδρομικό,ενώ 6α μπορούσε να είχε κάνει πολλά και να είχε κερδηθεί χρόνος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και αυτή της Στερεάς Ελλάδος έχουν ήδη με λεφτά του προηγούμενου ΕΣΠΑ, εκσυγχρονίσει τα Χιονοδρομικά τους Κέντρα με δαπάνες άνω των 10 εκ ευρώ για την κάθε μία. Εάν δεν υπήρχε κριτική από τον ΕΟΣ και όσα ΜΜΕ δεν χαϊδεύουν τον κ.Αηοραδτο ένα είναι σίγουρο… εν θα είχαμε αυτόν τον βηματισμό επιτέλους… Όπως συμβαίνει και.με την χρηματοδότηση της μελέτης για τον κόμβο του Σέσκλου, ή για την γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα, όπου η πίεση δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Όπως αποτέλεσμα δεν μπορεί, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και στο θέμα του Περιφερειακού και της παράκαμψης της Άγριας όπου η πίεση στην Περιφέρεια για την επί δεκαετία αδιαφορία της, θα φέρει εξελίξεις στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων και τη συνέχιση του έργου.
Το τελευταίο μεγάλη έργο στη πόλη του Βόλου, δυστυχώς για τον Περιφερειαρχη ήταν η σήραγγα της Γορίτσας και η λειτουργική έξοδος του Περιφερειακού στα Αστέρια που ολοκληρώθηκαν αρχές του 2014. Από τότε ο Βόλος έχει να δει σημαντικό έργο και εάν δεν ήταν το Π.Θ με τα νεα του κτίρια και τον οραματικό σχεδιασμό αξιοποίησης της Βαμβακουργίας η πενταετία που διανύουμε θα ήταν μόνον με εργοτάξια έργων ύδρευσης τα περισσότερα εκ των οποίων έρχονται ως καθυστερημένα προς ολοκλήρωση από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που τα σχεδίασαν.
Αυτή είναι αλήθεια για τα μεγάλα έργα στο Βόλο. Δέκα χρόνια αδιαφορίας ή καθυστερήσεων για σημαντικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, από έλλειψη σχεδιασμού ή πραγματικής στήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής της πόλης, όπως συνέβη στην γείτονα Λάρισα. Μακάρι οι εξαγγελίες να υλοποιηθούν λοιπόν, σε συνδυασμό με άλλες μεγάλες επιλογές αστικών παρεμβάσεων για την πόλη, όπως αυτή του Μουσείου της Αργούς που πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Επειδή ωστόσο από τις εξαγγελίες μέχρι την υλοποίηση πάντοτε η απόσταση είναι μεγάλη χρειάζεται εγρηγοσρη. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πως είναι η Περιφέρεια της χώρας που βρίσκεται δεύτερη από το τέλος στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014- 2020 που ολοκληρώνεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποσοστό απορρόφησης των έργων στον Τομέα του Πολιτισμού στο 5% μόλις.
